Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Impotriva politicienilor… „modificati genetic“

Posted by admin® pe septembrie 14, 2007

Zeci de voluntari ai „Greenpeace“ au protestat, ieri, pe podul ce traverseaza Canalul Dunare – Marea Neagra din Agigea, impotriva organismelor modificate genetic (O.M.G.). Activistii au desfasurat un banner cu mesajul „U.E. spune NU O.M.G.“ si „EU says NO to GMO“, mesaj care reprezinta pozitia anti-organisme modificate genetic a consumatorilor europeni adresata politicienilor de la Bucuresti si celor de la Bruxelles. Potrivit reprezentantilor „Greenpeace“, Agigea a fost aleasa ca locatie pentru protest deoarece acesta este punctul de descarcare al vapoarelor ce transporta organisme modificate genetic din S.U.A. si Argentina. La Agigea, O.M.G. sunt incarcate in barje care pornesc mai departe catre alte state membre ale U.E., precum Ungaria, Slovacia ori Austria. „Autoritatile romane incep, in sfarsit, sa spuna adevarul cu privire la O.M.G., dar ne-am saturat de vorbe goale. Ungaria, Grecia, Austria si Polonia au interzis deja cultivarea de O.M.G., iar Romania trebuie sa le urmeze.

Europenii vor sa consume alimente sanatoase, iar productia ecologica este in plina dezvoltare. O.M.G. nu au adus avantaje economice, au efecte negative inacceptabile pentru mediu si pentru sanatate. Ministerul Mediului si cel al Agriculturii trebuie sa fructifice oportunitatile oferite de practicile de agricultura durabila si sa respinga O.M.G. definitiv“, a declarat Gabriel Paun, de la „Greenpeace“ Romania. „Greenpeace“ a cerut Ministerului Mediului sa interzica in cel mai scurt timp importul si cultivarea de plante M.G. in Romania. Pentru ca protestul „Greenpeace“ nu avea autorizatiile necesare din partea autoritatilor locale, activistii au fost amendati de catre politisti. Acestia au ridicat si bannerul amplasat pe pod, pe motiv ca impiedica vizibilitatea si incurca circulatia pe canal. Locuitorii din Agigea au parerile impartite in ceea ce priveste organismele modificate genetic. „Stiu ca sunt daunatoare pentru sanatatea noastra, dar avand in vedere ca altceva nu avem, mancam orice gasim pe piata. In fond, nimic nu mai e natural in ziua de azi“, e de parere Mioara Craiu. Totodata, Viorel Manta, un pensionar din localitate, spune ca romanii se confrunta cu probleme mult mai serioase. „Suntem sortiti sa fim o tara cu probleme! Daca am protesta pentru orice nemultumire, atunci am sta numai in strada“, a mai spus acesta.
 

Va fi legiferata legea impotriva organismelor modificate genetic?
Coordonatorul de campanii „Greenpeace“, Gabriel Paun, a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca interzicerea cultivarii plantelor modificate genetic ar putea fi reglementata in viitorul apropiat, avand in vedere sustinerea declarata de reprezentantii Ministerului Agriculturii in acest sens. „Domnul secretar de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M.A.D.R.), Gheorghe Albu, si-a manifestat deschiderea pentru ideea de a pune capat culturilor de plante modificate genetic, cu conditia, insa, ca Ministerul Mediului, in calitate de autoritate competenta, sa initieze procedurile legale in acest sens“, a explicat coordonatorul de campanii ale organizatiei neguvernamentale „Greenpeace“. Potrivit acestuia, „Greenpeace“ a avut, pana in prezent, discutii cu reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (M.M.D.D.) pe tema organismelor modificate genetic (O.M.G.), in urma carora acestia s-au declarat pentru interzicerea O.M.G. De asemenea, acesta a mai aratat ca reglementarile legale prin care cultivarea O.M.G. sa fie interzisa ar putea fi adoptate in viitorul apropiat. Potrivit M.A.D.R., dezbaterile care vor fi organizate vor include toti factorii din domeniu, incepand cu producatorii si continuand cu reprezentantii societatii civile, precum si cei ai autoritatilor centrale din domeniul mediului, agriculturii si sanatatii. Astfel, dupa ce, in cadrul acestor dezbateri, producatorilor li se aduc la cunostinta toate aspectele privind O.M.G., acestia vor decide daca doresc sau nu sa cultive astfel de plante.
 

„Contaminarea cu O.M.G. incepe de la… Ministerul Agriculturii“
Reprezentantii „Greenpeace“  nu se afla la primul protest de acest gen. La inceputul acestei saptamani, acestia au urcat pe acoperisul Ministerului Agriculturii si au desfasurat un banner care afisa un porumb inalt cat cladirea institutiei. De asemenea, la intrarea principala in cladirea ministerului, reprezentantii organizatiei au afisat un banner cu mesajul „Contaminarea cu O.M.G. incepe aici”. Intrarea institutiei a fost strajuita de un banner cu textul „Ministerul Agriculturii si Organismelor Modificate Genetic”. In urma acestei actiuni, secretarul de stat din cadrul  M.A.D.R., Gheorghe Albu, a avut o discutie cu reprezentantii organizatiei. Totodata, organizatia a cerut Guvernului Romaniei sa dispuna interzicerea importului si cultivarii de plante modificate genetic si sa identifice si sa distruga productia de soia si porumb M.G. din Insula Mare a Brailei. „Greenpeace“ a demarat, in cursul saptamanii trecute, o actiune de identificare a transporturilor de O.M.G. in Insula Mare a Brailei. Actiunea face parte din campania impotriva O.M.G. inceputa de „Greenpeace“ la sfarsitul lunii august. Un sondaj de opinie comandat de „Greenpeace“ arata ca 67% dintre romani refuza categoric sa consume alimente modificate genetic, „deoarece nu doresc sa fie cobaii unei tehnologii atat de riscante. Studii recente arata ca hranirea cobailor cu O.M.G. a dus la efecte nedorite si neanticipate, cum ar fi alergii, rezistenta sporita la antibiotice si semne de toxicitate in ficat si rinichi“. Conform legislatiei care reglementeaza regimul comercializarii produselor care contin O.M.G., toate alimentele in a caror compozitie organismele modificate genetic sunt prezente in proportie mai mare de 0,9% trebuie etichetate. Potrivit „Greenpeace“, rezultatul a numeroase cazuri de plante modificate genetic, soia, porumb si cartofi, investigate in Romania si publicate in ultimii doi ani, arata ca O.M.G. nu pot fi tinute sub control si pun in pericol productia conventionala si pe cea ecologica, dovedindu-se, in acelasi timp, ca aceste plante au efecte negative inacceptabile atat pentru mediu, cat si pentru sanatate.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: