Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

„Patriarhul nu (ne) lucreaza singur“

Posted by admin® pe septembrie 14, 2007

de Adrian GEORGESCU

Habemus Papam!“, au exclamat credinciosii catolici, cand, in urma cu ceva timp, si-au inscaunat conducatorul spiritual. Conform unui ritual recunoscut si respectat din vechime, diriguitorul Bisericii Catolice a preluat, pe langa toga si tiara papala, fraiele destinului moral a peste un miliard de oameni. Dincolo de similitudinea cu evenimentul major prin care a trecut Biserica Ortodoxa Romana, asemanarile se opresc aici. Stapan peste o avere – spirituala si, de ce nu, materiala – imensa, mai-marele Vaticanului are, de departe, un ascendent moral de netagaduit asupra Patriarhului roman. 

Ales de Colegiul National Bisericesc, Inalt Prea Sfintitul Daniel se poate lauda, in cel mai fericit caz, cu un ascendent care numai spiritual nu poate fi numit. Pe langa cei 66 de membri ai Bisericii – preoti, ierarhi, profesori – restul de aproape 100 de membri ai Colegiului reprezinta latura… materiala a credintei: politicieni, businessmani, diriguitori ai sutelor de milioane de euro care se plimba nestingheriti prin conturi „curate“.
                      
De altfel, oricat de inalt ar fi Prea Fericitul Daniel, acuzatiile la adresa sutanei sale curg. Mitropolit al Moldovei si Bucovinei pana mai ieri, sfanta figura a stiut destul de bine sa imbine „curatenia morala“, propovaduita de canoane si liturghii, cu materialismul de duzina al afaceristilor controversati. Talentul sau de a face bani nu poate fi pus la indoiala, cata vreme orice expert contabil ar avea indrazneala sa ia la puricat Mitropolia ramasa in urma ar ramane mut de uimire in fata zestrei stranse cu grija de-a lungul anilor. In afara zecilor de manastiri, scoli teologice si biserici construite (toata lauda pana aici!), I.P.S. Daniel poate apela oricand la milionari in dolari (sau euro, sau…) ca Iulian Dascalu, nume des amintit de cotidienele iesene si centrale. Pana la urma, nu orice popa de cartier este transportat cu charter-ul la Toscana, sa oficieze o cununie… Cu alte cuvine, actualul Patriarh a stiut sa-si cultive relatiile folositoare, a manuit abil atat Cuvantul Domnului, cat si parafa Mitropoliei si nu s-a sfiit sa accepte – sfiala e pentru sfinti, nu pentru oameni – o mana de ajutor din partea unui Colegiu care nu mai contine multi sfinti.

Daca tipografiile lasate in urma sau afacerile imobiliare patronate in Moldova nu spun mare lucru romanului mort de foame, mult mai pertinente par, la ora actuala, acuzatiile de colaborationism aduse Prea Fericitului. Nici Securitatea, dar nici Legiunea se pare ca nu i-au fost straine Patriarhului. Astfel, in plin regim dictatorial, cand cetateanul nu-si putea vedea umbra daca nu dadea cu subsemnatul, Daniel si-a „definitivat“ studiile in strainatate. Si nu oriunde, ci la Strasbourg, in Franta, si la Freiburg (Germania), adica in mijlocul capitalismului „decadent“. Or, care roman de rand – preot sau nu – primea aviz favorabil din partea satrapilor comunisti, daca nu dadea rapoarte, daca nu transmitea spovedaniile diasporei „mai departe“, catre forurile superioare?

Ca si cum acuzatiile de satanizare aruncate din varful limbii catre o parte din membrii C.N.S.A.S. nu ar fi spus destule despre intunericul din trecutul preotimii, ca si cum „neobrazarea“ lui Dinescu si Ticu Dumitrescu nu ar fi fost amendate prompt de membrii Bisericii Ortodoxe Romane, amintiri din mlastina comunista vin tocmai din partea… fratelui Patriarhului, Gheorghe Ciobotea. Plin de evlavie, acesta nu se fereste sa-si intineze sangele. „Fost ofiter de Securitate sub acoperire“. „E un diavol!“, a exclamat Gheorghe. Pai, cine sa te creada, daca familia te acuza? Cine poate pastori credinta unui neam, daca sange din sangele tau te reneaga? Cine, daca nu poporul roman?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: