Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Tartoussi – oaspete fara voie al romanilor

Posted by admin® pe Septembrie 13, 2007

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au intrat, in sfarsit, in posesia dosarului lui Mustafa Tartoussi, dupa ce mai multe sedinte au fost amanate din cauza lipsei acestuia. Magistratii au decis, ieri, respingerea ca nefondata a plangerii inculpatului formulata impotriva interdictiei de parasire a tarii. In aceeasi decizie, magistratii au respins si cererea de revocare a masurii si de constatare a incetarii interdictiei. Tartoussi este acuzat ca, in vara anului trecut, i-a permis sirianului Omar Hayssam sa paraseasca Romania la borul navei „Iman T“, aflate in proprietatea sa. Invinuitul a protestat, in cursul sedintei din 11 septembrie, afirmand ca acuzatia de participare la fuga lui Hayssam este o nascocire a procurorului Ciprian Nastasiu, care doreste, in felul acesta, sa se razbune. Tartoussi a sustinut ca nu l-a luat la bordul lui „Imam T“ pe sirian, negand astfel cercetarile procurorului de caz.

                    

Reamintim ca, in data de 4 septembrie, instanta Curtii de Apel a fost nevoita sa amane judecarea cererilor respinse ieri pentru simplul motiv ca dosarul de urmarire penala nu fusese inmanat magistratilor constanteni. La data respectiva, procurorii Parchetului au afirmat ca acesta nu a putut fi remis Curtii din cauza ca a fost redistribuit unui alt anchetator, Catalin Borcoman, iar procurorul de caz se afla in concediu de odihna. „Este al treilea termen la care cererea noastra nu poate fi judecata din diverse motive. Pe noi nu ne intereseaza concediile unui procuror sau altul. Cat sa mai asteptam?“ se intreba, mai mult retoric, avocatul lui Mustafa Tartoussi.
 

O nava controversata
Nava „Iman T“ este un cargou pentru marfuri generale si navigheaza sub pavilion coreean. Vaporul este proprietate a unei firme („Mediteranean Line Incorporated“) inregistrata in paradisul fiscal Dellaware (S.U.A.) si este agenturata de „Ashila Shipping“, avand ca operator societatea sirianului Tartoussi, „Tartoussi Shipping“. Nava a fost arestata pe data de 5 august 2006 in portul Constanta, in urma unui ordin al procurorului Ciprian Nastasiu. Acesta sustine ca la bordul ei s-a imbarcat, pe 30 iunie 2006, omul de afaceri sirian Omar Hayssam, acuzat de complot in vederea rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. 
 

Scurt-metraj cu sirieni
26 aprilie 2006 – Invinuit de actiuni teroriste si retinut de autoritatile romane, Omar Hayssam este eliberat din arest printr-o interventie considerata cel putin „neuzuala“ a procurorului Ciprian Nastasiu. Acesta si-a motivat decizia prin tratamentul pe care trebuia sa-l urmeze sirianul in vederea vindecarii unui cancer generalizat – cancer care nu a fost probat nici pana acum cu documente medicale.
30 iunie 2006 – Data la care se banuieste ca Omar Hayssam a parasit Romania la bordul navei „Iman T“.
5 august 2006 – Cargoul sub pavilion coreean „Iman T“, armata de Mustafa Tartoussi, este retinuta in portul Constanta din ordinul procurorului Ciprian Nastasiu.
27 martie 2007 – Judecatorii Curtii de Apel Constanta dispun revocarea masurii preventive de obligare de a nu parasi tara pentru Mustafa Tartoussi.
12 iulie 2007 – La Parchetul General are loc audierea Tartoussi, urmat, dupa cateva ore, de Omar Mucles, fratele lui Omar Hayssam.
1 august 2007 – Incepe urmarirea penala impotriva lui Omar Mahmoud, sub aspectul savarsirii infractiunii de inlesnire a intrarii-iesirii din tara a unei persoane despre care se cunoaste ca a sprijinit sau savarsit acte teroriste.
4 septembrie 2007 – Pentru a treia oara, Curtea de Apel Constanta amana judecarea plangerii prin care Tartoussi cere ridicarea interdictiei de parasire a tarii.

Adrian GEORGESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: