Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Startul pensiilor private, din nou amanat?

Posted by admin® pe septembrie 13, 2007

Pana la startul aderarii la pensiile private obligatorii au mai ramas doar cateva zile. Cu toate acestea, pe piata romaneasca nu a avut loc nici o campanie de informare a populatiei, din acest motiv Blocul National Sindical cerand amanarea cu o luna a inceperii aderarii. Lipsa de interes a autoritatilor a determinat ca doar un procent de 20% din populatie sa stie ce inseamna pensii private, restul de 80% declarand ca nu stiu cum functioneaza sistemul. Potrivit reprezentantilor Blocului National Sindical (B.N.S.), persoanele cu varsta sub 45 de ani, care sunt vizate de aplicarea pilonului II de pensii private, sunt total neinformate despre acest sistem si sunt vulnerabili in fata oricarui agent care doreste sa-i convinga sa adere la un fond de pensii, fara sa cunoasca riscurile la care se expun, beneficiile, drepturile si obligatiile pe care le au. In consecinta, B.N.S. cere amanarea cu o luna a inceperii procesului de aderare si implicarea autoritatilor intr-o campanie de informare.

                   

„Lipsa de interes a autoritatilor fata de acest aspect important al reformei sistemului de pensii va fi resimtita direct de contribuabili (80% dintre persoanele vizate de pilonul II se declara neinformate pe marginea subiectului) si este de neinteles, avand in vedere faptul ca inceperea campaniei de recrutare la data de 17 septembrie nu este o surpriza, ci parte dintr-un plan etapizat stabilit chiar de autoritati“, se arata intr-un comunicat B.N.S. Acestia mai informeaza ca sindicatele au inaintat Guvernului mai multe solicitari scrise pentru organizarea unei campanii de informare, au atras atentia premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului Muncii, Paul Pacuraru, si au facut demersuri similare si pe langa Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), care au ramas fara rezultat.
 

Sanctiuni „usoare“ pentru administratori  
Confederatia atrage, totodata, atentia si asupra faptului ca actuala legislatie nu prevede un sistem drastic de sanctiuni pentru cei care nu ii respecta prevederile, in special in perioada de aderare initiala. „Din informatiile pe care le detinem, agentii de marketing ai societatilor de gen au inceput sa „testeze apele“ in randul salariatilor cu mult inainte de data de 17 septembrie, incalcand astfel Legea 23/2007 (Legea 411/2004 modificata si completata), iar C.S.S.P.P. nu poate face mare lucru din punctul de vedere al sanctiunilor“, se mai arata in comunicatul B.N.S.. Incepand cu data de 17 septembrie 2007, agentii de marketing ai fondurilor de pensii vor incepe campania de recrutare a contribuabililor pentru pensiile private obligatorii. Salariatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani vor fi obligati sa aleaga, pana pe 17 ianuarie 2008, un fond de pensii care sa le administreze contributiile, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani aderarea va fi optionala. Persoanele sub 35 de ani care nu isi vor exprima optiunea pentru un fond vor fi distribuite aleatoriu de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private. Aceasta nu ar fi prima amanare a aderarii. Conform reprezentantilor C.S.S.P.P., startul trebuia sa inceapa initial la 1 august, dar data a fost schimbata pentru 17 septembrie. Aceasta schimbare a avut loc tot la presiunea sindicatelor si tot din cauza lipsei unei campanii de informare.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: