Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Scolilor le-a sunat clopotelul… controlului

Posted by admin® pe septembrie 13, 2007

Scoala incepe in toiul reabilitarilor, iar ministeriabilii Educatiei se intereseaza pe ultima suta de metri cum stau pregatirile pentru debutul de an educational. O echipa operativa de la Departamentul de Control al Guvernului verifica, zilele acestea, stadiul lucrarilor de reabilitare si maniera in care au fost cheltuiti banii publici alocati pentru repararea scolilor din judetul nostru. „Tematica generala a controlului se refera la respectarea prevederilor legale privind organizarea si functionarea institutiei cu responsabilitati in domeniu. Reprezentantii Guvernului s-au aratat interesati de cati bani am primit si cati am cheltuit pe fiecare hotarare de Guvern prin care au fost alocate fondurile pentru reabilitarea scolilor“, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Marian Sarbu. Daca au existat formulate reclamatii in acest sens, daca sunt vizate anumite localitati de catre echipa ministeriala, inspectorul general scolar nu a avut vreun raspuns!

                    

El s-a limitat la a preciza ca un astfel de imbold al controalelor, prin intermediul unor eventuale sesizari, este plauzibil… Desi Inspectoratul Scolar Judetean este dator a urmari cursul lucrarilor si a tine o permanenta legatura cu autoritatile locale, Marian Sarbu considera ca, in primul rand, responsabilitatea privind modul de cheltuire a banului public revine primariilor direct implicate in desfasurarea licitatiilor.
 

Dezastrul din scoli la control!
Controlul ministerial a venit in urma dispozitiilor videoconferintei primului-ministru, desfasurata in data de 30 august a.c., in cadrul careia s-a analizat stadiul pregatirilor pentru anul scolar 2007- 2008 si s-a decis ca autoritatile judetene si locale (prefecti si primari) sa participe la intalniri saptamanale pe tema modului de cheltuire a fondurilor alocate prin H.G. 300, 454, 617, 919 pentru reabilitarea unitatilor de invatamant prin aplicarea unor lucrari de reparatii capitale si realizarea de utilitati. In acest context, in perioada 4- 6 septembrie 2007, subprefectul Adrian Nicolaescu, insotit de inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean, Marian Sarbu, si de reprezentantul Autoritatii de Sanatate Publica a Judetului au efectuat deplasari in teritoriu pentru analiza gradului de indeplinire a lucrarilor de reabilitare a unitatilor scolare. La aceste actiuni au participat si primarii din judet. Marti, 4 septembrie, a fost vizitata localitatea Cogealac (unde au fost convocati si primarii localitatilor Mihai Viteazu, Istria, Sacele, Corbu, Fantanele, Gradina, Targusor, Mihail Kogalniceanu). Miercuri, 5 septembrie, a fost randul localitatii Baneasa (unde au fost convocati si primarii localitatilor Ostrov, Oltina, Dobromir, Lipnita, Ion Corvin, Adamclisi, Deleni), iar joi, 6 septembrie, a fost luata la puricat localitatea Cobadin (unde au fost convocati si primarii localitatilor Independenta, Amzacea, Comana, Chirnogeni, Mereni, Topraisar, Ciocarlia, Dumbraveni). Pe data de 8 august, echipa ministeriala si-a facut si ea aparitia in judet!
 

Banii au venit tarziu
Edililor care au primit bani pe data de 7 august le este imposibil sa puna capat pana la jumatatea lunii septembrie lucrarilor de reabilitare. Pentru ca au primit banii tarziu vor continua lucrarile la consolidari pe parcursul anului scolar. Din aceasta cauza, elevii de la scolile din Istria si Tariverde vor fi nevoiti sa se mute la unitatea de invatamant din Cogealac. Si Gradinita 22 din municipiu isi va inchide portile pentru un timp, prichindeii urmand sa fie inghesuiti la unitatea prescolara 18. Este doar un exemplu din zecile existente in judet! Enumeram doar o parte dintre zecile de unitati scolare, supuse pe data de 7 august, reabilitarii, ce au toate sansele sa se inchida si sa-si trimita copiii prin straini: Grup Scolar Agricol Carsium din orasul Harsova, Scoala cu cl. I-VIII – sat Nuntasi, comuna Istria, Scoala cu cl. I-VIII – sat Osmancea, comuna Mereni, Scoala cu cl. I-VIII, comuna Limanu, Liceul Teoretic – oras Techirghiol, Gradinita cu program prelungit oras Techirghiol, Gradinita cu program normal nr. 2 oras Techirghiol, Scoala cu cl. I-VIII, comuna Sacele, Scoala cu cl. I-IV sat Izvoru, comuna Pestera, Gradinita din comuna Cerchezu. Si lista continua dezarmant!

Camelia MATEI

Reclame

2 răspunsuri to “Scolilor le-a sunat clopotelul… controlului”

 1. Nicolae Iustin Urdea, primar comuna Limanu said

  D-rei Camelia Matei
  referitor : articolul ” Scolilor le-a sunat clopotelul controlului”
  din data de 13 septembrie 2007

  Stimata domnisoara,
  Intamplator am citit astazi 18.10.2007 articolul semnat de dumneavoastra.
  A-ti vizitat scolile din 2Mai si Limanu inainte de a scrie acest articol? Sunt convins ca este vorba de o confuzie.
  Va invit la Limanu si veti avea surpriza sa gasiti scoli si gradinute cum putine sunt in judet. Surpriza in sensul pozitiv al subiectului articolului in discutie.
  Las la aprecierea dumneavoastra oportunitatea unui articol care sa corecteze confuzia.
  Cu deosebita consideratie,
  Nicolae Iustin Urdea/ primarul comunei Limanu

 2. Camelia Matei said

  Statistica în care este cuprinsă scoala din Limanu parvine de la Inspectoratul Scolar Judetean. Daca a fost o confuzie aceea a fost creata la nivelul I.S.J. Drept urmare, solicitati I.S.J. oportunitatea de a corecta confuzia!
  Cu respect,
  Camelia MATEI, redactor social cotidianul Independentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: