Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Alesul Domnului, ales politic?

Posted by admin® pe septembrie 13, 2007

de Antonia MAER

La moartea preafericitului Teoctist s-a spus ca pentru prima data am putea avea un patriarh ales liber. Cei de dinainte au fost impusi, ca sa nu mai vorbim despre patriarhii comunisti, mai intai numiti, apoi votati in unanimitate de voturi, precum presedintele. Se pare ca am ratat aceasta sansa si de aceasta data. Nu este vorba despre calitatile care l-ar putea recomanda pe fostul mitropolit al Moldovei, Daniel, drept un om al Bisericii care sa indeplineasca cu cinste, cu demnitate, dar si cu smerenie functia de sef al Ortodoxiei romanesti. 

Este vorba mai degraba de campania de-a dreptul electorala ce a precedat ziua de ieri, ziua votului si, implicit, ziua cand a fost desemnat. Ne referim la jocurile de culise, la interese, la rasturnari de situatii, dar si la faptul ca „adunarea“ cu drept de vot nu era numai clerica, ci si mireana. Mirenii, din nefericire, nu au fost numai oameni de cultura, ci si politicieni, si este de mare mirare ca nu l-am vazut si pe Becali prezidand in fruntea mirenilor. Cum putem fi atunci siguri ca cel putin o parte dintre voturile intrunite de noul patriarh nu au fost castigate politic, ceea ce va cantari intr-o balanta atunci cand I.P.S. va avea de luat decizii? Cat despre campania „electorala“ – a fost acerba, pana la un pas de a deveni abjecta. Sa nu uitam ca asupra candidatilor a planat suspiciunea de a fi avut colaborari la Securitate, ca sa nu mai spunem de „iesirea“ lui Mircea Dinescu. El a sustinut ca din cei 20 de inalti prelati avuti in vizor de C.N.S.A.S. „doi sau trei“ sunt candidati la sefia Bisericii Ortodoxe Romane. Nu a nominalizat, este drept, insa, cine ar putea fi acestia, daca nu principalii „favoriti“ in cursa, I.P.S. Daniel si I.P.S. Bartolomeu? Nuanta politica s-a vazut si dupa primul tur de scrutin. In primul rand a aparut un… candidat-surpriza: Ioan, mitropolit al Harghitei si Covasnei, ce nu fusese in carti nici macar o clipa. Ales „pe criterii de imagine“, l-am suspectat a fi „iepurasul“ sau, mai bine-zis, mielul nevinovat bagat la inaintare ca sa mai imprastie voturile si sa dea aparenta ca nu se voteaza in bloc la comanda (politica?). A urmat retragerea lui Teofan, in al doilea tur de scrutin. A fost probabil o decizie gandita si nu un impuls. Sa nu uitam ca lupta s-a dus, de fapt, intre traditionalismul ortodox, ai carui adepti sunt Bartolomeu si Teofan, si ecumenistul Daniel. Or, cum a spus mai bine un comentator al evenimentului de ieri, lupta s-a dat intre un om de cultura si un… manager. Gestul lui Teofan vine astfel strategic: prin retragerea sa putea sa-i ofere o sansa in plus lui Bartolomeu, apropiatul sau. Visele si dorintele lui Teoctist, sa-i fie tarana usoara!, nu s-au indeplinit. S-a spus ca in ultima parte a vietii sale a fost foarte apropiat de unul dintre candidati, Teofan, mitropolit al Olteniei. S-a scris chiar ca el si-ar fi dorit sa predea o parte dintre atributiile sale acestuia, dandu-i pe mana mitropolia Olteniei, Munteniei si Dobrogei. Cu Teofan iesit din cursa, iar Ioan – o prezenta doar de forma, Anania avea o sansa reala sa castige. Nu a fost insa sa fie.
                       
Un alt aspect ce merita a fi remarcat este faptul ca la turul de dinaintea celui final s-a vazut clar ruptura dintre grupul clericilor si cel al mirenilor. Diferenta de nici 20 de voturi dintre cei doi I.P.S. a scos la iveala ca interesele grupurilor din adunare contravin, ba, mai mult, cineva din grupul clericilor „traditionalisti” a tradat, iar mirenii au avut castig de cauza. Nici macar eliminarea din cursa a lui Ioan, previzibila, de altfel, nu l-a ajutat pe Bartolomeu Anania – traditionalistul, in fata lui Daniel – managerul si doritul mirenilor politicieni. Voturile lui Ioan, ca si cele ale lui Teofan nu s-au impartit: dintre cele 18 alocate „mielului“ numai 4 s-au dus la primul. Restul au fost date lui I.P.S. Daniel, devenit astfel Patriarhul Romaniei si mostenitorul (vitreg) al proiectelor defunctului Teoctist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: