Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

> Tigarile nestinse pun pe „jar“ I.S.U.

Posted by admin® pe septembrie 12, 2007

In fiecare an, data de 13 septembrie reprezinta o zi speciala pentru pompierii romani. Maine, acestia sarbatoresc implinirea a 159 de ani de la batalia din dealul Spirii. In toamna anului 1848, o companie de pompieri, formata din 166 de ostasi si comandata de capitanul Pavel Zaganescu a luptat cu succes impotriva a 5.000 de ieniceri ai armatei otomane, fapta acestora ramanand, de altfel, in istorie si marcand, an de an, Ziua Pompierilor. In Constanta, pompierii ii vor comemora pe colegii lor care, in ultimul timp, si-au dat viata in timpul misiunilor: locotenent Iulian Popa, soldatii in termen Dumitru Doiciu si Ionel Deusteanu, plutonier major Vasile Prisacaru, precum si pe fostul comandant al Garzii Oras, sublocotenentul post-mortem Iulian Arusoaie. Ultimul bilant al pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta este unul nu prea bucurator, avand in vedere cresterea numarului de evenimente care au necesitat interventia angajatilor acestuia, precum si moartea tragica a unor colegi. 

Bilant „de foc“
Astfel, in perioada ianuarie – august 2007, lucratorii Inspectoratului au intervenit in 1.412 situatii, ceea ce reprezinta o medie de sase actiuni pe zi. Dintre acestea, au stins nu mai putin de 506 incendii, au efectuat 249 transporturi substante sau materiale periculoase, au avut 173 de actiuni ale Serviciilor de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare (S.I.A.M.U.D.), acestora adaugandu-se opt depoluari marine, 27 de asanari de munitie neexplodata si actiuni de protectie a mediului. Potrivit bilantului, s-a constat o crestere ingrijoratoare a numarului incendiilor, care l-a depasit cu 25% pe cel al evenimentelor similare din aceeasi perioada a anului trecut. Din cercetarile expertilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, cele mai multe incendii au fost produse de tigarile aprinse aruncate la intamplare, dar si de utilizarea aparaturii cu foc deschis fara respectarea normelor si a instalatiilor electrice defecte. In afara acestora, incendiile au mai fost provocate de joaca cu focul a copiilor nesupravegheati, dar si de actiunile intentionate si rauvoitoare. Victimele incendiilor nu sunt, din pacate, putine. Astfel, daca 24 de persoane adulte pot spune ca au scapat tefere din mijlocul flacarilor datorita interventiei pompierilor, pentru sase vieti – din care cea a unei fetite de numai patru ani – nu s-a mai putut face nimic. Serviciul de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare (S.I.A.M.U.D.) a fost solicitat de 173 de ori, 230 persoane fiind salvate de interventiile angajatilor acestuia.
 

Urgentele nationale, coordonate de structura centrala
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, organ de specialitate din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, asigura coordonarea unitara si permanenta a activitatilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta. In cadrul Inspectoratului General se organizeaza inspectia de prevenire, centrul operational national si alte structuri adecvate pentru managementul situatiilor de urgenta, incadrate cu personal specializat pe tipuri de riscuri, in comunicatii, informatica si relatii publice. Centrul operational indeplineste permanent functiile de monitorizare, evaluare, instiintare, avertizare, prealarmare, alertare si coordonare tehnica operationala la nivel national a situatiilor de urgenta. Inspectoratul General prin centrul operational national, asigura secretariatul tehnic permanent al Comitetului National, preluand in acest sens, la data desfiintarii Comisiei Guvernamentale de Aparare Impotriva Dezastrelor, secretariatul tehnic permanent al acesteia. Inspectoratul General asigura coordonarea si controlul de specialitate al serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, profesioniste si voluntare asigura si potrivit competentelor legale, cooperarea si reprezentarea la nivel national in domeniile protectiei civile, apararii impotriva incendiilor si gestionarii situatiilor de urgenta.

Adrian GEORGESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: