Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Studentii ameninta cu proteste

Posted by admin® pe septembrie 12, 2007

Dupa doua zile de negocieri in varful muntilor, doua campenesti si alte doua la mal de mare, doar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si veriga slaba a sindicatelor profesorilor si asociatiilor studentesti au convenit asupra formei finale a proiectului de Lege a invatamantului. Desi zapisul trebuia sa ia pulsul Parlamentului pe data de 1 septembrie a.c., din cauza neintelegerilor, documentul legislativ nu a ajuns nici in momentul de fata pe ordinea de zi a parlamentarilor. Adomnitei este insa optimist. Bazandu-se pe sprijinul catorva grupe sindicale si reprezentative ale studentilor, Cristian Adomnitei a declarat duminica, la Costinesti, in cadrul ultimelor discutii, ca este multumit de negocierile privind pachetul legilor invatamantului, pentru ca a ajuns la o intelegere cu sindicalistii din invatamantul preuniversitar (?). „Nu spun des aceste cuvinte, dar sunt multumit ca toate aspectele care erau in suspensie de la intalnirile anterioare au fost acum reglementate.

Ne-am inteles pe toate principiile discutate pana acum“, a declarat stramb ministrul Educatiei, Adomnitei. Cel putin asa sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Uniunii Studentilor din Romania, precum si Federatia Educatiei Nationale si Federatia „Alma Mater“.    
 

Lasati fara nici un drept
Studentii afiliati Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (U.N.S.R.) si Uniunii Studentilor din Romania (U.S.R.) ameninta cu proteste daca Legea invatamantului superior va trece in forma actuala, unde nu se regaseste niciun drept castigat al acestora. Reprezentantii celor doua organizatii sustin ca nu sunt de acord cu proiectul legislativ actual, in care nu este nimic prevazut referitor la burse, subventia pentru transport, camine sau asigurarea medicala, si psihologie gratuita, drepturi castigate cu greu de-a lungul timpului. „Aceasta lege nu poate trece in forma actuala de Parlament“, este parerea presedintelui U.S.R., George Paduraru. Studentii resping, totodata, varianta propusa de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (M.E.C.T.), referitoare la alegerea rectorului prin concurs, dupa care acesta sa numeasca prorectorul si decanul. „Toti s-au opus, adica Federatia «Alma Mater», federatiile studentilor, Consiliul National al Rectorilor, care au propus ca rectorul sa fie ales prin vot secret al membrilor Senatului Universitatii, din care fac parte reprezentantii studentilor si ai cadrelor didactice“, a spus Paduraru. La randul sau, presedintele U.N.S.R., Gabriel Petrea, prezent la aceeasi conferinta de presa, a sustinut ca reprezentantii M.E.C.T. nu au luat in calcul punctul de vedere al studentilor, iar proiectul de lege elaborat dupa dezbaterile de la Costinesti de acum cateva zile nu cuprinde nimic cu privire la studenti. „Daca acest proiect de lege va trece in aceasta forma, toate drepturile studentilor castigate de-a lungul anilor se vor pierde“, a afirmat Petrea.
 

Conflictul va ajunge la forurile europene
Reprezentantii studentilor sunt decisi sa trimita scrisori la toate forurile europene din domeniu, Asociatiei Studentilor Europeni, precum si celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, urmand sa recurga la proteste daca nu vor obtine sprijin pentru rezolvarea problemelor lor. „In cazul in care M.E.C.T. va refuza dialogul cu studentii, ne vom adresa Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii pentru ca facultatile deja obtinute sa fie prezente si in viitoarea Lege a invatamantului superior“, a precizat liderul U.N.S.R. Si reprezentantii U.S.R. spun ca, daca legea va trece in aceasta forma, vor utiliza toate parghiile de care dispun. „Vom face lobby in Parlament, deja am inceput campanii de informare la nivelul tuturor universitatilor din tara si luam in calcul greva si cererea demiterii Guvernului“, declara Paduraru.
 

A.N.O.S.R. minte!
Cele doua federatii ale studentilor – U.N.S.R. si U.S.R. – spun ca ceea ce „pretinde“ Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania ca ar fi prevazut in proiectul de lege al M.E.C.T., mai precis drepturile studentilor la bursa, gratuitate pe transport, in camine si la asistenta medicala, precum si „un asa-zis statut al studentilor“ nu este real. „Statutul studentilor, pe care A.N.O.S.R. spune ca l-a negociat cu reprezentantii ministerului, nu exista in forma actuala a proiectului de lege, iar aceste discutii nu au avut loc la cele trei intalniri oficiale dintre cele doua parti, respectiv cea de la Sinaia, de la Bucuresti si de la Costinesti“, dupa cum sustine George Paduraru. Cele afirmate sunt intarite chiar de comportamentul ministeriabililor din Educatiei. Din cele povestite de reprezentantii celor doua uniuni, la intalnirea de la Costinesti, secretarul de stat al M.E.C.T., Dumitru Miron, a carui demisie este mult dorita printre studenti, a facut totul pentru a le intari convingerea alungarii lui de pe scaunul de oficial. In timpul tratativelor s-a ridicat de la masa, exact in momentul cand se ajunsese la discutiile privitoare la studenti, spunand ca este microbist si se grabeste sa vada meciul dintre Romania si Belarus, de sambata. Cu asa ministeriabili, este de inteles de ce aveam o Educatie atat de faultata!

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: