Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

:. Revolutia din ’89 a „nascut“ revolutionari din nisip

Posted by admin® pe Septembrie 12, 2007

La Constanta, pe lista lunga a revolutionarilor figureaza aproximativ 1.100 de persoane, care „profita” de facilitatile oferite prin lege pentru fapte de vitejie care, insa, nu au fost dovedite decat prin vorbe… Anul trecut, timp de cateva luni, revolutionarii au fost invitati la Parchetul Militar pentru a povesti modul in care au devenit revolutionari… se pare, insa, ca S.F.-urile pline de avant nu au fost tocmai multumitoare pentru generalul Dan Voinea, care coordoneaza ancheta, astfel ca acesta va trimite la Constanta o noua echipa de investigatori, care va re-audia revolutionarii. Motivele acestei decizii sunt numeroasele inadvertente descoperite in marturiile revolutionarilor decembrie 1989. 
 

Revolutionari de dragul privilegiilor
Scopul acestor audieri nu este unul politienesc, ci mai degraba unul de documentare istorica, intrucat procurorii nu au cum sa masoare gradul de revolutionarism de care au dat dovada participantii la evenimentele din decembrie ’89. 

Procurorii nu vor incerca nici sa determine daca un revolutionar isi merita intr-adevar brevetul sau nu. Marturiile revolutionarilor din toata tara, deci si ale constantenilor, vor fi consemnate in dosarul 97/P/90, inregistrat la Parchetul Militar Bucuresti, care are ca subiect evenimentele din Decembrie 1989. Si chiar daca pe listele diferitelor organizatii revolutionare din Constanta sunt inscrise aproximativ 1.100 de persoane, la audierile de anul trecut au raspuns invitatiei procurorilor doar 42 persoane. Chiar daca,de la bun inceput, s-a pornit pe ideea ca motivul demararii anchetei este acela de a multumi cumva acest demers… e dezgropare a „ciolanelor de cai morti” le asa-numitei revolutii din Decembrie, nu a interesat decat pe jumatate dintre revolutionarii de la Constanta. Deocamdata, revolutionarii constanteni par interesati mai mult de statutul si privilegiile de care se bucura, decat de elucidarea evenimentele din Decembrie 1989, care au dus la obtinerea anumitor facilitati pe care le au azi. Ramane de vazut, insa, cat de constiincioase si de nepartinitoare vor fi cercetarile si concluziile finale ale acestei „anchete” a procurorilor. Nu de alta, dar nu prea ar cadea bine nimanui sa-si piarda o multime de privilegii obtinute dintre-o revolutie falsa cu eroi de lut… In aceasta ordine de idei, generalul Dan Voinea a cerut Ministerului Justitiei protectie speciala pentru el si familia sa, de teama ca scoaterea la iveala a unor aspecte privind genocidul de la Revolutie ar avea repercusiuni nefaste. De asemenea, generalul a solicitat protejarea probelor stranse in dosarele deschise in toate orasele unde au fost duse lupte de strada.
 

Nu au existat teroristi la Constanta
Colonelul Virgil Jurca, seful Sectiei Constanta a Parchetului Militar Bucuresti spune ca, la Revolutie, au existat aproximativ 200 de persoane ranite, unii avand rani superficiale, in timp ce altii au ramas mutilati pe viata. La fostul Parchet Militar Constanta, dupa evenimentele din ’89, au fost inregistrate peste 100 de dosare in care au fost cercetate imprejurarile in care au fost ranite sau si-au pierdut viata unele persoane. „Cele constatate atunci au fost comunicate Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989. Din acele date reiese ca in Dobrogea au existat dosare privind 22 de persoane decedate si 81 ranite. Sase dintre spete s-au soldat cu trimiteri in judecata, 87 au fost incheiate prin Neinceperea Urmaririi Penale, iar cinci au fost declinate. Toti autorii acestor raniri au fost cunoscuti, nu a fost vorba de teroristi, ci de manevre imprudente cu armamentul din dotare. Atunci multi nu au respectat interdictiile instalate ca urmare a situatiei de criza in care se afla tara, multi nu au respectat semnalul regulamentar al oamenilor legii de a oprima autoturismul sau nu s-au respectat regulile privind parolele.”, a mai spus colonelul Virgil Jurca.

Cristina ARDELEAN

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: