Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Jaf penelist la Balneologie

Posted by admin® pe septembrie 12, 2007

Saptamanalul „Dezvaluiri“ titra intr-una dintre editii „Reforma lui Nicolaescu si-a rupt picioarele la Eforie”, material in care era vorba despre devalizarea Spitalului Clinic de Balneologie, Medicina Fizica si Recuperare din Eforie Nord. Actorul principal al vanzarii de fier vechi si al achizitiilor dubioase de combustibil era tanarul manager  penelist, Vasile Petrisor. Intre timp a urmat o ancheta a corpului de control al Ministerului Sanatatii, ramasa deocamdata in „coada de peste”, cel putin in ceea ce priveste comunicarea publica a rezultatelor. De vina pare sa fie apartenenta lui Vasile Petrisor la P.N.L., ca si a ministrului Sanatatii  de altfel, dar si prietenia tanarului manager cu actuala conducere a liberalilor constanteni. Pentru ca nici la  acest moment nimeni nu a dat nici un semn… guvernamental, in sensul elucidarii imprejurarilor in care a avut loc jaful  penelist  la Balneologie, cotidianul „Independentul“ prezinta modul in care Vasile Petrisor s-a transformat in comerciant de fier vechi.

Petrisor – dealer de fier vechi
Pus pe fapte mari si, mai ales, rentabile in decembrie 2006, penelistul  manager de spital a ordonat taierea a patru cazane de apa calda. Aceeasi „soarta“ au avut-o si zeci de calorifere, boilere, basca zeci de metri de conducta de mare calibru. Si uite asa, aproximativ 100 de tone de fier vechi au fost vandute, iar banii obtinuti nu se gasesc in evidenta financiar-contabila a unitatii. Interesant este ca la evenimente au fost martori toti salariatii serviciului tehnic, care recunosc neoficial acest fapt, dar… se tem sa o spuna deschis in fata managerului. Cativa dintre muncitori chiar au imortalizat pe camere si telefoane mobile momentul  „praduirii“. Dar oricine a incercat sa-i ceara socoteala lui Petrisor pentru dezastru s-a lovit de furia si, mai mult decat atat, de razbunarea penelistului. Pe cei care au incercat sa se impotriveasca jafului    Petrisor a incercat chiar sa-i mituiasca, promitandu-le ca „vor trai mai bine“. Furnizorul de fier vechi din avutul statului si-a continuat nestingherit activitatea si in 2007. In luna ianuarie, in Ambulatoriu 1 a intrat o gasca de acoliti ai penelistului. Fara a avea permisiunea paznicului, musculosii Petrisorului au fortat usa si au inceput sa taie toate caloriferele. Toate, adica si cele care erau functionale! Portarul a consemnat in procesul-verbal de serviciu descinderea, dar nimeni nu a luat vreo masura impotriva acestui incident, evident ilegal. Pentru ca sirul ilegalitatilor sa nu se rupa si banii obtinuti din aceasta tranzactie au „disparut“. Conform estimarii angajatilor serviciului tehnic, din Spitalul Eforie s-a vandut fier in valoare de aproximativ 600 milioane ROL. Pentru a inchide gura celor care deja incepusera sa vorbeasca direct despre jaful de la Balneologie, managerul penelist a recurs la a treia etapa de devalizare. A dispus taierea unui alt rand de calorifere, pe care de aceasta data le-a vandut cu forme legale, iar banii au intrat in contabilitate. Spoiala de legalitate adoptata in acest caz nu reuseste insa sa acopere ilegalitatea crunta pusa la cale de Petrisor:  in toate cele trei etape in care s-a vandut fier vechi, operatiunile s-au facut fara organizarea unei licitatii publice, fara martori la centre din partea unitatii si fara delegati pe fiecare masina ce transporta fier. Si asta in conditiile in care colectarile s-au facut dupa ora 16.00.  Managerul liberal a reusit chiar si „performanta“ de a vinde la fier vechi si utilaje functionale precum aparate in contracurent, cu fascicule de alama, cazan 5gcl si trei schimbatoare de caldura cu serpentine cu o capacitate de 5.000 de litri fiecare.
 

Afaceri liberale cu… combustibil
Nemultumit probabil de facaturile cu fier vechi, Petrisor si-a extins „afacerile“ si in domeniul combustibilului. Combustibil necesar in cantitati apreciabile la Spitalul de la Eforie, cu atat mai mult cu cat, zilnic, se incalzeste apa din cele 40 de cazi cu o capacitate de aproape 300 litri. De data aceasta, liberalul a organizat o licitatie pentru achizitie de combustibil la care s-au prezentat „Petromidia“, o firma din Campina si una din Arad. Pe sufletul de manager al Petrisorului ar fi trebuit sa castige firma din Arad, care nici macar nu era producator, ci avea doar cateva rezervoare de reziduuri. Pentru acest „deziderat“, se pare nelipsit  de interese pentru manager, licitatia a tot fost tergiversata. Ghinion, insa:   a castigat „Petromidia“, cu cel mai cel mai bun raport pret-calitate, dar combustibilul a fost livrat abia dupa o luna, conform contractului. Cum era de asteptat, unitatea spitaliceasca a ramas fara combustibil, fapt ce a starnit nemultumirea pacientilor, mai ales a celor straini. Pentru a calma spiritele, Petrisor s-a apucat de combinatii si a adus reziduuri petroliere de la o groapa din cartierul constantean Coiciu. Reziduuri sau, mai corect spus, mizerie, care au distrus cazanele. Petrisor s-a depasit pe el insusi  atunci cand, pentru a completa lipsa de combustibil, a imprumutat de la Spitalul Judetean, condus tot de un liberal, 20 de tone de combustibil, din care in spital au intrat doar… 15. Mai apoi, persoana fizica Vasile Petrisor a „donat“ spitalului trei tone de combustibil fara a avea factura de provenienta a marfii, iar managerul Vasile Petrisor a aprobat!
                         

Impreuna cu saptamanalul „Dezvaluiri“, cotidianul „Independentul“ asteapta cu interes rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Sanatatii. Si, de ce nu, si demararea cercetarilor penale in acest caz…

Mariuca ANDRONE

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: