Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Inca din timpul sezonului – D.A.D.L. – in vacanta extra-sezoniera

Posted by admin® pe septembrie 12, 2007

Asa cum arata deputatul P.N.L., Andrian Mihei, membru in Comisia de industrii si servicii a Camerei Deputatilor, desi vremea buna si diversele atractii si evenimente estivale au atras pe litoralul romanesc atat turisti romani, cat si straini in numar mai mare decat in 2006, vacantele si bucuria acestora au fost umbrite de mizeria de pe plaje si de gestionarea necorespunzatoare a acestora. Aceste aspecte sunt ingrijoratoare si tin in loc dezvoltarea turismului litoral. Ca atare, parlamentarul constantean s-a simtit… dator sa-l interpeleze pe ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, Ovidiu Silaghi, si pe cel al Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, cu privire la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre operatorii plajelor litoralului romanesc.

                    

„Soarele a atras turistii in 2007, murdaria plajelor ii va goni in 2008?”, se intreba deputatul in declaratia politica sustinuta ieri. In opinia sa, curatenia plajelor constituie un aspect de disputa si nemultumire intre Directia Apelor „Dobrogea-Litoral“, hotelieri, operatori si alti agenti economici implicati in turismul litoral, „insa, mai presus de toate acestea, un motiv de disconfort si o pata pe obrazul Romaniei pentru turistii romani sau straini care ne viziteaza litoralul“. El arata ca intre operatorii plajelor si proprietarii de hoteluri nu exista o colaborare reala, nu exista o punte de legatura. „Daca pornim de la ipoteza ca intreg acest sistem a fost conceput cu buna-credinta si ca s-au preferat operatori pentru portiuni mari de plaja, tocmai pentru ca acestia sa poata face investitiile necesare gestionarii corespunzatoare a plajelor, atunci reiese ori ca in caietele de sarcini ale licitatiilor nu au fost prevazute concret obiective clare, parametri masurabili si, de ce nu, necesarul de echipamente si/sau oameni pe o suprafata definita, pe care acestia, odata castigand licitatia, sa fie obligati sa le atinga, indeplineasca, achizitioneze, ori daca acestea sunt prevazute in caietele de sarcini, respectivii operatori nu le respecta si atunci nu intelegem de ce nu se iau masuri care, dincolo de o amenda din cand in cand, sa determine rezolvarea clara a situatiei“, declara Mihei.
 

Caiete (descarcate) de sarcini
Accesand site-ul D.A.D.L., deputatul a observat ca ultima actualizare a acestuia a fost la 5 august, iar anumite neajunsuri se repeta in rapoarte. Documentele contin mereu aceleasi aprecieri de genul „plaja murdara cu resturi menajere”, „nisip nediscuit, cosuri de gunoi pline”, „plaja foarte murdara”, „plaja murdara cu PET-uri” sau „cosuri insuficiente”, inca de cand turistii au inceput sa vina in numar mai mare si pana cand actualizarea site-ului a fost sistata. Si atunci, sunt prevazute masuri de igienizare in caietele de sarcini si, implicit, in contractele operatorilor? „Daca sunt, atunci de ce nu s-a facut nimic pentru a se lupta cu nepasarea acestora fata de mizeria care a tronat pe plaje? Si am vorbit aici doar de aspectele legate de igienizarea plajelor, nu am atins problema toaletelor, a cabinelor de dus si a tuturor celorlalte dotari care ar fi trebuit sa existe pe plaje si care, chiar si atunci cand exista, sunt intr-un hal de mizerie si de lipsa de intretinere inacceptabile“, a mai spus penelistul. Din starea de mizerie in care s-au aflat unele sectoare de plaja si din lipsa de dotari si de intretinere a acestora, dar si din lipsa de masuri pentru a se indrepta aceste lucruri, nu se poate deduce daca respectivele caiete de sarcini si contractele incheiate cu operatorii au explicit aceste prevederi. Ca atare, deputatul solicita sprijinul actualului ministru al Mediului pentru a obtine, din partea conducerii D.A.D.L., o copie certificata a caietului de sarcini intocmit pentru licitatia publica privind inchirierea plajelor din aprilie 2006 si o copie certificata a unui contract incheiat tot atunci cu unul dintre operatorii care au castigat licitatia pentru statiunea Mamaia.

Alice HIRSCH

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: