Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

:. Cum sa furi un milion si… sa ramai in puscarie

Posted by admin® pe Septembrie 12, 2007

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au declarat nefondate recursurile prin care sapte persoane acuzate de devalizarea unor conturi bancare au atacat masura arestului preventiv. Marian Elefter, Luminita Dumitru, Paul Bratu, Petrisor Ionita, Valentin Abibula, Andrei Kiss, Florin Marin au intrat in vizorul procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial Constanta – inca din luna iulie, activitatea lor fiind monitorizata timp de aproape doua luni, pana in momentul in care respectivii s-au prezentat la o sucursala bancara cu gandul sa scoata dintr-un cont suma de… un milion si jumatate euro. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului de criminalitate organizata reusisera se extraga, din alte conturi diverse sume de bani inainte de a retinuti, folosind acte falsificate si profitand de neatentia functionarilor de la ghiseele bancilor. Grupul era, de altfel, bine organizat.

                    

In timp ce o parte dintre membrii lui se ocupau cu strangerea informatiilor, altii aveau in sarcina pregatirea, punct cu punct, a loviturilor. Acestia aveau cunostinta de toate detaliile necesare – datele conturilor, sumele continute de acestea, datele de identificare ale proprietarilor conturilor. Dupa ce erau puse la punct toate amanuntele, „trepadusii“, insarcinati cu cea mai periculoasa parte a actiunii, intrau in joc. Mai exact, intrau in sucursalele bancare si, cu mult tupeu, se adresau ofiterilor de cont, carora le puneau in fata actele false ale titularilor de cont – buletine de identitate pe care fotografiile lor erau suprapuse, in prealabil, peste cele originale. Cu toata siguranta solicitau retragerea intregilor sume de bani depuse, cu alte cuvinte golirea conturilor. In acest fel, pana sa fie prinsi de ofiterii D.I.I.C.O.T., indivizii au reusit sa ridice de la banci, in mai multe randuri, sume diverse de bani care totalizeaza aproximativ 350.000 euro.
 

Milionari cu opt clase
Prima unitate vizata de grupul infractional a fost „Raiffeisen“, din care respectivii au plecat mai bogati cu 50.000 euro. Urmatoarea pagubita a fost „Alpha Bank“, devalizata in acest mod de 300.000 euro. Dupa reusita ultimei actiuni, membrii grupului au incercat sa dea marea lovitura: devalizarea aceleiasi unitati „Alpha Bank“, din care urmau sa extraga, prin procedeul deja verificat, inca 900.000 euro. Contul care urma sa fie golit era exact cel din care unul din membrii grupului scosese, cu putin timp in urma, cei 300.000 euro. Actiunea ofiterilor a luat-o pe nepregatite pe Luminita Dumitru, careia ii fusese deja aprobata cererea de retragere a banilor din contul vizat. La perchezitia corporala a fost descoperita asupra ei cartea de identitate a titularului de cont, peste care fusese aplicata, cu multa ingeniozitate, fotografia femeii. Anchetarea cazului a oferit, inca de la inceput, surprize nebanuite. Astfel, s-a dovedit ca nu e nevoie de prea multa carte pentru a pune pe picioare o astfel de mega-escrocherie, din moment ce, din grupul de sapte persoane retinute, sase nu reusisera sa termine cursurile unui liceu. Cartile de identitate au fost realizate, potrivit procurorilor constanteni, cu ajutorul unui calculator „dotat“ cu un program de editare a imaginii, actele fiind listate, apoi, la o imprimanta performanta. Desi unul dintre cei implicati a recunoscut, in pare, participarea la sirul „tunurilor“, ceilalti au negat ca ar avea un amestec. Mai mult, nu s-a reusit deocamdata recuperarea prejudiciului de 350.000 euro, din cauza ca cei retinuti refuza sa coopereze. Procurorii continua cercetarea dosarului, mergand pe premisa ca reteaua este mai extinsa, iar sefii cei mari, „ganditorii“ intregii afaceri, se afla inca in libertate.

Adrian GEORGESCU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: