Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Actorii ridica cortina

Posted by admin® pe Septembrie 11, 2007

In urma cu exact o saptamana, instanta constanteana de contencios administrativ a respins actiunea prefectului de anulare a hotararii Consiliului Judetean Constanta privind infiintarea Teatrului de Stat, ca fiind nefondata. La acel moment, inca mai exista posibilitatea ca prefectul Culetu sa faca recurs in cel mult 15 zile de la emiterea sentintei si sa se ajunga, astfel la instanta superioara. Abia ieri reprezentantul Guvernului in teritoriu, recunoscandu-se neputincios in fata instantei, a anuntat ca nu va face recurs. Ceea ce inseamna ca, in sfarsit, actorii pot rasufla usurati, putand sa-si reia activitatea artistica si sa reintre in paine.
 

Fara recurs
Pe 4 septembrie, nu mai departe de saptamana trecuta, a fost ultimul termen in litigiul intentat de prefect Consiliului Judetean Constanta, in care instanta constanteana de contencios administrativ a respins actiunea prefectului de anulare a hotararii privind infiintarea Teatrului de Stat, ca fiind nefondata. 

Cu toate acestea, actorii ramasi pe pozitii nu puteau afirma ca sunt linistiti, atata timp cat exista posibilitatea ca prefectul sa faca recurs in maximum 15 zile de la emiterea sentintei si sa se ajunga, astfel la instanta superioara. Totul a inceput in urma cu mai bine de o luna, cand prefectul judetului, Danut Culetu, a solicitat anularea Hotararii Consiliului Judetean de infiintare a Teatrului de Stat. Potrivit unui comunicat remis de Prefectura la vremea respectiva, notificarea avea ca punct de plecare nerespectarea Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, in sensul ca „in cadrul de elaborare a proiectelor de acte normative“, „autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz“. Referitor la comunicat, presedintele C.J.C., Nicusor Constantinescu, afirma ca autorul „exceleaza numai si numai in eroare si intentii rauvoitoare. Onorabilul Danut Culetu combina uitarea cu nestiinta“. Afirmatia sa se referea la Decizia civila a Curtii de Apel Iasi, definitiva si irevocabila, act care a stat la baza desfiintarii Teatrului National si a infiintarii celui de Stat. Doar prefectul Culetu o tinea langa-danga ca „in paralel, fara a dispune desfiintarea Teatrului National Constanta, Consiliul Judetean a hotarat infiintarea unui alt teatru, sub denumirea Teatrul de Stat Constanta”.
 

Vraja – vrajitorie…
O actiune in plus sau in minus de atac in contencios nu mai conta, asa ca al nostru prefect cu… notificarea in mana s-a adresat fuga-fuguta instantei, reclamand Consiliul Judetean. Moment la care intreaga activitate a institutiei de cultura a fost suspendata, cu actorii si restul angajatilor aferenti. Lucru care se intampla taman la inceputul unei noi stagiuni teatrale, in ziua desfasurarii spectacolului – in premiera la Constanta – „Vrajitoarele din Salem“. Nu stim ce anume l-a… „vrajit“ pe Culetu, un prefect ce s-a intrecut pe sine insusi in privinta notificarilor si a atacarilor in contencios, iar cel putin din acest punct de vedere, reprezentantul Guvernului in teritoriu isi justifica semnarea statelor de plata de doua ori pe luna. Pentru o luna, actorii si restul angajatilor in teatru au devenit someri, cu toate ca toti dadusera concurs pentru ocuparea posturilor. Discutiile purtate de actori cu reprezentantul Guvernului in teritoriu nu au dat nici ele roade, singura solutie a angajatilor Teatrului de Stat, suspendati in urma actiunii prefectului de atacare in contencios, fiind protestul. El a inceput prin afisarea unui panze pe frontispiciul institutiei de cultura, inscriptionat cu opinia salariatilor, aceea ca „Institutia a fost inchisa abuziv de prefectul Danut Culetu“. „Sunt bineveniti sa protesteze, daca n-au inteles care este realitatea!“, a declarat prefectul. Acelasi care ieri a afirmat ca nu va face recurs, ajungand si el la concluzia ca actorii nu au nici o vina si trebuie sa-si asigure salariul necesar. Nu mai spunem ca (fie-ne scuzata cacofonia!) cam tarziu a realizat Culetu lipsa vinovatiei salariatilor din teatru, dar… mai bine mai tarziu decat niciodata! De ce n-a facut-o inainte de a pricinui atata suferinta in randul actorilor, probabil nu vom afla vreodata, cum n-am aflat nici ieri la briefingul de presa al prefectului, ultimul procedeu adoptat de reprezentantul guvernamental pentru a scapa de intrebarile stanjenitoare ale mass-media locale. Totusi, cum ramane cu despagubirile, materiale si morale, pentru timpul in care perioada in care actorii n-au avut parte decat de nesiguranta zilei urmatoare?

Alice HIRSCH

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: