Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Teparii nu bat de 3 ori la usa

Posted by admin® pe septembrie 6, 2007

Varstnicii sunt una dintre categoriile sociale cele mai predispuse infractiunilor de jaf si inselaciune, deoarece rapiditatea si forta de reactie este mult scazuta. Pe acest fapt se bazeaza, probabil, si teparii care au luat cu asalt locuintele batranilor. In ultima perioada, unitatile de Politie din intreaga tara au fost sesizate, in special de varstnici, despre faptul ca persoane necunoscute s-au prezentat la usa locuintei lor, pretinzand ca sunt reprezentanti ai unor societati comerciale sau ai unor institutii publice, si ca le ofera cadou diverse produse: detergenti, produse cosmetice, alte produse pentru intretinerea curateniei in apartamente, sau chiar ajutoare banesti din partea unor institutii ale statului. Aceste persoane, foarte sociabile si in general cu un aspect fizic placut, au solicitat sa li se permita sa patrunda in locuinta, sub diferite pretexte – sa verifice identitatea „beneficiarului” bunurilor, sa ii ia acestuia o declaratie ca a primit produsele etc. Odata intrate, respectivele persoane ii distrag atentia proprietarului si il deposedeaza de bunuri.

O sesizare de acest gen a fost depusa la Sectia 1 Politie de catre o femeie de 80 de ani, care a povestit ca doua tinere, intre 18 si 20 de ani, i-au batut la usa. Cand le-a deschis, ele au spus ca reprezinta o firma si ca a castigat cadou niste detergent, iar, pentru a intra in posesia premiului, trebuie doar sa completeze un formular. Pentru asta, femeia le-a poftit in casa. In timp ce una dintre femei o tinea de vorba, cealalta tanara, sub pretextul ca vrea sa foloseasca toaleta, a reusit sa caute printre bunurile batranei, sustragandu-i 250 lei, 50 de euro si mai multe bijuterii din aur si argint. Fara a banui ce se intampla pe la spatele ei, femeia s-a despartit de cele doua in termeni amiabili, multumita de premiu. Curand, insa, ea a descoperit disparitia banilor si a reclamat totul la Politie. Deoarece si in anii trecuti ne-am confruntat cu astfel de cazuri, fiind capturata o retea din judetul Galati, care actiona in judetul nostru, am demarat o campanie de informare a constantenilor in acest sens”, a declarat inspector Crina Chirea, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. 
 

Actiuni „in forta“ ale proximistilor
Ieri, lucratorii compartimentului Proximitate din cadrul Sectiei 1 Politie au organizat si desfasurat o actiune pe linia prevenirii si combaterii faptelor de acest gen. Actiunea s-a desfasurat in municipiul Constanta, pe Aleile Cameliei si Mimozelor, precum si in zona Parcului Tomis 2, urmarindu-se identificarea persoanelor in varsta – potentiale victime ale infractiunilor de gen. Aspectele care au fost constatate ca favorizante ale comiterii infractiunilor de furt comise cu acest mod de operare au fost prezentate locatarilor sau facute cunoscute la nivel general prin afisarea lor la avizierele scarilor, usi de acces in scari si prin introducerea pliantelor in cutiile postale ale apartamentelor. Cu ocazia actiunii, au fost distribuite pliante si in parcul Tomis 2, la locul special amenajat de adunare a pensionarilor, ocazie cu care persoanele in varsta prezente au fost de asemenea consiliate pe aceasta tema. Tot cu aceasta ocazie, au fost purtate 70 de dialoguri cu locatarii si distribuite 250 pliante preventive si 50 de pliante de promovare a Politiei de Proximitate.
 

Politia recomanda:
Atunci cand un necunoscut pretinde ca reprezinta o societate comerciala, o institutie prestatoare de servicii sau o autoritate publica locala (gaze, apa, telefoane, deratizare, primarie, consiliul local  s.a.) solicitati si verificati cu atentie legitimatia de serviciu, inainte de a-i permite accesul in locuinta. Un astfel de act trebuie sa prezinte viza periodica, sa nu aiba modificari sau stersaturi, iar liniile stampilei de pe fotografie sa coincida cu liniile stampilei de pe fila pe care este lipita. Nu acceptati prezentarea formala a legitimatiilor, iar daca persoana devine grabita sau agitata (ceva nu este in regula!), solicitati sprijinul vecinilor si retineti cat mai multe semnalmente ale celui in cauza pentru a le comunica organelor abilitate. Acordati maxima atentie persoanelor straine care suna la usa dvs. sau pe care le introduceti in casa, convingeti-va despre bunele lor intentii. Nu va lasati impresionati de tinuta eleganta a unor persoane care incearca sa va insele vigilenta, parand sa fie oameni seriosi. Nu toleranti prezenta in preajma imobilelor unde locuiti a cersetorilor, vanzatorilor ambulanti, vagabonzilor, a tuturor persoanelor care au o infatisare si un comportament suspect. Memorati orice amanunt suspect si retineti semnalmentele persoanelor dubioase. Obisnuiti copiii si persoanele in varsta sa nu deschida usa nimanui. Depozitati obiectele de valoare, banii intr-un loc sigur (seif, cutie metalica). Evitati sa oferiti persoanelor necunoscute relatii despre vecinii dumneavoastra, in special informatii referitoare la ocupatia, programul de lucru si starea materiala a acestora. Manifestati prudenta fata de necunoscutii care suna la usa invocand diverse pretexte (comercianti ambulanti, persoane care solicita sa dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apa, etc.). Riscati astfel sa cumparati produse contrafacute sau sa facilitati unor infractori periculosi accesul in locuinta dumneavoastra.

Cristina ARDELEAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: