Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Scoala recruteaza pensionari si studenti

Posted by admin® pe septembrie 6, 2007

Scoala constanteana se confrunta cu un deficit de profesori si se sufera la unison. Atat in mediul rural, cat si in urban se duce lipsa de dascali. Pe putin 200 de locuri netitularizabile cu norma intreaga (18 ore) din unitatile de invatamant din judet nu au un profesor in momentul de fata (!). Pentru ca a trecut perioada repartizarii in functie de notele obtinute a dascalilor titulari si a suplinitorilor, posturile ramase libere mai pot fi intampinate de studenti, denumiti generic, necalificati, sau fostele cadre didactice interesate a-si continua activitatea la catedra. Randurile lor ar putea fi slab inmultite si de personalul didactic calificat, aceasta daca el nu a fost distribuit pe post cel mai probabil pana in momentul de fata. Inspectoratul Scolar Judetean cel mai sigur va fi nevoit sa  imparta posturile vacante cadrelor didactice pensionate sau studentilor. Nu cu prea mare entuziasm. Si aceasta intrucat dintre zecile de persoane inscrise zilele trecute la testarea sustinuta in prezent de I.S.J. pentru ocuparea unei catedre netitularizabile complete, ii putem numara pe degete pe studentii sau dascalii retrasi din activitate prezenti, sustin reprezentantii I.S.J. Constanta. Vestea si mai proasta este ca numarul locurilor vacante poate creste.

Cadrele didactice care se hotarasc sa demisioneze sau cele intrate in concediul de maternitate vor contribui, potrivit inspectorului scolar pe invatamant primar, Iulia Nedelea, si ele la deficitul de posturi prezent atat in unitatile de invatamant din rural, cat si in cele din municipiu.
 

Au nevoie de personal!
Fie ca vorbim de scoli din rural, fara cautare si cu greu acceptate de dascalii pensionati sau de persoanele necalificate cu domiciliu in zona, fie ca facem referire la unitatile de invatamant din municipiu cu pretentii, cu toate au nevoie de personal. La Colegiul National „Mircea cel Batran“ trei locuri netitularizabile complete isi asteapta profesorul potrivit! La Colegiul National de Arte „Regina Maria“, mai bine de 15 catedre inca nu au fost ocupate in momentul de fata, de vreun dascal. Lista continua cu Centrul de Educatiei Incluziva „Albatros“, Colegiul Economic „Carol I“ sau Colegiul Tehnic Energetic si nu se opreste aici pentru Constanta. La Cernavoda, atat la liceu, cat si la gimnaziu, se duce lipsa cadrelor didactice. Si mediul rural are un cuvant trist de spus! Scoala de Arte si Meserii din Vulturu, Scoala I-VIII din Cotu Vaii, Gradinita cu Program Normal din Albesti, scoala si gradinita din Lipnita sau liceul si unitatea prescolara din Castelu se afla in aceeasi situatie. La Basarabi, liceul are nevoie de dascali, la Bararganu scoala generala. La Ciocarlia de Sus nivelul prescolar si gimnazial cer prezenta unor cadre didactice, in timp ce, la Cobadin, gradinita si liceul se afla in aceasta situatie si nu sunt singurele. Singurul nivel de invatamant ce nu duce lipsa de personal este invatamantul primar. Potrivit Iuliei Nedelea, in momentul de fata educatia primara are nevoie doar de un invatator, in rest apele sunt limpezi.    
 

Se refuza posturi la greu
Profesorii fug de sate si de conditiile de acolo. Cu totii revendica posturi de titulari la oras, chiar daca nu este el municipiu, sau prefera, desi cu note mari si posibilitatea accederii la un post titularizabil, sa fie suplinitori la oras, asa cum s-a intamplat in urma concursului de pe data de 26 iulie, unde profesorii cu note de titulari de peste 7 au ales sa ocupe locuri de suplinitori de nota 5! Si aceasta poveste se repeta de ani buni, atata timp cat ministeriabilii si autoritatile locale nu fac nimic vizibil pentru confortul profesorilor din invatamantul rural. Pe langa aceasta, se poate pune la socoteala oferta de munca neatractiva si slab retribuita. In acest an, Constanta a oferit infinit mai multe posturi netitularizabile, decat titularizabile. In urma examenului de titularizare si a ocuparii unor posturi prin repartizarea computerizata din 26 iulie 2007, cele titularizabile neocupate, nu putine la numar (din cele 400 scoase la concurs, 200 nu au fost ocupate si aceasta pentru ca erau in mediul rural) au devenit netitularizabile si impreuna cu cele netitularizabile initiale au generat un numar de 3162 posturi netitularizabile. Dintre acestea, potrivit consilierului de imagine al I.S.J., Andreea Paunescu Girip, 1.307 sunt complete si 1.855 incomplete (fractii de norme).
Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: