Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Polita contra lege

Posted by admin® pe septembrie 6, 2007

Piata asigurarilor de protectie juridica se dezvolta pe masura ce mediul juridic si economic constantean devin din ce in ce mai complex si mai marcat de litigii. Politele de asigurare de protectie juridica au ca obiect recuperarea pagubelor suferite de asigurat in urma unei proceduri civile sau penale, apararea sau reprezentarea asiguratului in procese penale si administrative, precum si suportarea cheltuielilor cu procedura judiciar in cazul unei reclamatii indreptate impotriva asiguratului. De ce aceasta ascendenta a politelor juridice pe piata asigurarilor din Constanta? Printre altele, dezvoltarea acestui sector, mai ales dupa aderarea Romaniei la U.E., indica faptul ca, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, riscul de a fi nevoite sa faca fata unor reclamatii in justitie este din ce in ce mai ridicat. Mai precis, Uniunea Europeana ne-a invatat sa ne plangem in instanta. Dupa acelasi sablon, constantenii au prins gustul recuperarilor de bunuri in instanta, fapt ce ii indeamna sa isi ia masuri de precautie si astfel se semneze pentru o astfel de polita.

Un alt criteriu edificator pentru care politele juridice sunt din ce in ce mai cautate la noi il reprezinta sectorul afacerilor cu terenuri, o alta ramura tinuta in brate de asigurare. In concluzie, problemele legate de stabilirea drepturilor de proprietate asupra imobilelor si terenurilor, in conditiile boom-ului imobiliar actual, fac ca politele de asigurare de protectie juridica sa fie din ce in ce mai necesare.
 

„Culoarea“ politei
Cel mai adesea, politele de asigurare de protectie juridica vin ca o completare a diferitelor polite de asigurare de raspundere civila, fie sub forma de contracte separate, fie ca mentiuni distincte intr-un astfel de contract. Desi orice persoana fizica sau juridica poate incheia o polita de asigurare de raspundere civila, pentru acoperirea celor mai diverse riscuri, anumite profesii implica, prin natura lor, un grad mai mare de expunere fata de posibile reclamatii sau litigii. Astfel, notarii publici pot incheia polite de asigurare de raspundere civila pentru riscuri specifice profesiei lor. Acestea sunt prejudiciile aduse de asigurat clientilor sai, ca urmare a unor fapte pentru care este raspunzator in baza Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/95, a normelor si statutului profesiei. In cazul producerii evenimentului asigurat, asiguratorul despagubeste sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de daune pentru prejudicii cauzate clientilor in timpul exercitarii profesiei. De asemenea, in baza clauzei de protectie juridica, asiguratorul despagubeste cheltuielile de judecata efectuate de client pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, dar si cheltuielile de judecata ale asiguratului in procesul civil, daca a fost obligat la desdaunare. In cazul unei alte meserii cu o expunere accentuata la riscuri juridice, cea de auditor financiar, structura politei este similara. In plus, in cazul acestora, printre riscurile despagubite de asigurator se numara si sumele cheltuite in vederea reconstituirii, refacerii sau inlocuirii documentelor originale pe care auditorul le-a obtinut de la clienti in vederea realizarii auditului.
 

Obligatii si excluderi
In contractul de asigurare se stipuleaza ca asiguratul are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a preveni producerea evenimentelor asigurate, precum si pentru limitarea pagubelor, in cazul producerii acestora. De asemenea, persoana asigurata trebuie sa anunte in scris asiguratorul, in termen de maximum cinci zile lucratoare, dupa ce a luat la cunostinta despre orice eveniment care ar intra sub incidenta acoperirii acordate sau despre orice reclamatie in legatura cu un prejudiciu produs, furnizand toate informatiile si documentele pe care le poseda. Asiguratului i se impune, prin contract, sa nu recunoasca nicio raspundere si sa nu faca nicio cheltuiala, oferta, promisiune sau plata fara acordul scris al asiguratorului. Totodata, asiguratul trebuie sa ofere asiguratorului informatii, declaratii scrise si asistenta, pe care asiguratorul le poate solicita in scopul lichidarii daunei. De pe polita de asigurare este exclus riscul legat de neducere la indeplinire a obligatiilor asumate prin contractul de prestari servicii incheiat cu clientul, ca urmare a incetarii activitatii profesionale din orice cauza, inclusiv suspendarea temporara sau definitiva a autorizatiei. Sunt excluse si prejudiciile datorate desfasurarii de activitati care pot prejudicia integritatea, obiectivitatea, independenta sau reputatia profesionala, precum si situatiile de incompatibilitate si conflict de interese. Asiguratorul nu va despagubi nici pierderile financiare ale asiguratului rezultate din activitatea specifica, inclusiv cele legate de renuntarea la prestatiile sale a unora dintre clienti.

Lian VACARENCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: