Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

D.G.A. mult a muncit, halal sa-i fie!

Posted by admin® pe septembrie 6, 2007

La infiintare, in anul 2005, Directia Generala Anticoruptie isi anunta cu surle si trambite intrarea „pe piata” a cadrelor M.A.I. corupte. „Personalul propriu isi va desfasura activitatea in conformitate cu prevederile legale interne si internationale la care Romania este parte, respectand cu strictete principiile obiectivitatii, confidentialitatii si impartialitatii, dar si drepturile si libertatile omului, in desfasurarea investigatiilor. Acestea vor avea un profund caracter ofensiv, de anticipare si identificare a vulnerabilitatilor si factorilor de risc, urmarind indepartarea acestora, in vederea oferirii de catre personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de coruptie.“ titreaza site-ul Directiei. Putini sunt cei care stiu, insa, ca Diectia nu face mai mult decat faceau celelalte structuri similiare din sistem, si ca a fost infiintata pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor (M.A.I.) actualmente Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A .) sa nu rateze ocazia de a „suge” niste fonduri PHARE.

Asa se face ca au aparut afisele cu telefonul verde la care poti „turna” ofiterii corupti, asta cu conditia de a-ti asuma responsabilitatea sa-ti dai numele si adresa din buletin, in caz contrar sesizarea nu este luata in seama.
 

Saraci lipiti pamantului
Conform compartimentului de relatii publice din cadrul Biroului Anticoruptie pentru Judetul Constanta, situatia se prezinta jalnic. La 2 ani de la infiintare, serviciul are repartizate doar 13 functii. Dintre acestea o parte sunt posturi de conducere, din care mai scadem si vreo doua secretare, plus pe cei care se ocupa de relatiile publice, monitorizarea presei si alte activitati conexe. In total, numarul celor care fac efectiv munca anticoruptie pentru Constanta nu poate fi mai mare de sapte, asta daca pornim de la premisa ca toate cele 13 functii au fost ocupate. Mai trist de atat este ca si daca ar vrea sa stea la panda dupa vreun inspector-sef corupt, „luptatorii” D.G.A. nu ar avea cu ce. Conform aceleiasi surse, logistic si financiar, Biroul depinde de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera. Este foarte adevarat ca banii si consumabilele sunt furnizate de Directia-mama, insa totul se procura prin… referat. Si, pentru ca imaginea saraciei lucii sa fie completa, si pentru masini sau combustibil, anticoruptii trebuie sa se duca tot la vecinii „graniceri” in „curtea“ carora si-au gasit, de altfel, si sediul….
 

Munca pe masura
La asa o dotare, si rezultatele sunt… concludente. Pentru ca nu-si pot permite sa fileze corupti cu masinile Politiei de Frontiera sau sa ceara I.P.J. lista cu firmele conduse „sub acoperire” de vreun ofiter de-al lor, B.A..J. Constanta a excelat in… munca preventiva. Cel putin asa arata situatia pe primul trimestru al anului in curs, cand s-a promovat atitudinea de „toleranta 0” fata de coruptia din institutiile subordonate M.I.R.A. prin… 32 activitati preventive. Am zice ca cea mai buna munca de prevenire este munca efectiva, anchetele si ca in asta are, de fapt, incredere cetateanul platitor de contributii la stat din care se retin si salariile anticoruptilor. La acest capitol stam, insa, mai prost. In perioada amintita, au fost primite 18 petitii si 12 sesizari la telverde, volumul total de munca efectiva fiind de… 21 persoane cercetate penal pentru coruptie, infractiuni cu legatura directa cu cele de coruptie sau asimilate acesteia. De asemenea s-au intocmit 14 lucrari penale din sesizare proprie, probabil din articole de presa. Cum, insa, anul nu s-a terminat, ca sa ne facem o imagine de asamblu, trebuie sa spunem ca nici daca totalizam rezultatele pe mai mult de un an, munca anticoruptie nu da rezultate spectaculoase. De exemplu, in perioada ianuarie 2006 – mai 2007 au fost instrumentate 70 de cauze penale, dintre care numai in 10 dosare s-a inceput urmarirea penala. Dintre aceste dosare numai sapte vizau ofiteri de Politie corupti insa numai pentru doi dintre ei s-a inceput urmarirea penala. Rezultatelor pe anul in curs, respectiv celor 21 de lucrari penale li se adauga doua cazuri de flagrant delict: un fost politist, care, in virtutea inertiei, inca mai oprea soferi sa ceara spaga, si doi „tablagii” de la Negru Voda, care „vamuiau” pepenii unui sofer bulgar, cerand… taxa de trecere!

Antonia MAER

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: