Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Statul nu este capabil sa gestioneze pensiile

Posted by admin® pe Septembrie 5, 2007

In tara noastra se constata o crestere continua a numarului de pensionari, cum se intampla in general pe plan mondial. Astfel, in anul 2005 aproape 18% din populatie avea peste 65 de ani, existand previziuni ca in anul 2020 acest procent va ajunge la 30%, informeaza un studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorului. Fenomenul imbatranirii populatiei nu se petrece doar in Romania, ci se observa in mai toate tarile europene. El are ca principala explicatie cresterea duratei de viata si nu in mod neaparat scaderea numarului de nasteri. Traim mai mult datorita progreselor in medicina, datorita accesului la tot felul de alimente, datorita conditiilor generale de viata imbunatatite. Daca sunt tot mai multi pensionari, atunci inseamna ca sunt tot mai putini care contribuie la fondul general de pensii. Iar, daca sunt mai putini cei care alimenteaza fondul de pensii, aceasta inseamna ca fondul de pensii este tot mai mic, deci si pensiile vor fi din ce in ce mai mici.

In prezent, pensia medie neta de la stat reprezinta doar 33% din salariul mediu net.  Astfel, pentru conditii normale de munca, aceasta este de 29% din salariul individual brut, realizat lunar, inclusiv sporurile si adaosurile. Din acest procent, 9,5% este suportat de angajat, iar restul de platitorul venitului.
 

Solutia – pensiile private 
Pentru a se gasi o solutie in fata unei perspective neplacute, aceea a unor pensii tot mai mici, a fost gandit un nou sistem, care adauga la pensia gestionata de stat inca doua grupuri, ambele private, dintre care unul obligatoriu, iar altul facultativ. Aceste grupuri de pensii au primit denumirea de „piloni“, care sprijina astfel intregul sistem. Astfel, conform recomandarilor Bancii Mondiale, reforma pensiilor se refera la pilonul I si anume pensia de stat, asa cum o cunoastem acum, pilonul II, pensia obligatorie, administrata de o firma privata si pilonul III, pensia facultativa, administrata tot de o firma privata. Ce rol are in sistemul de pensii o firma privata? De ce se va ocupa de gestionarea fondului de pensii o firma privata? Raspunsul la aceste intrebari este dat de convingerea, verificata de practica, conform careia initiativa privata este un gestionar mai bun decat administratia statului. Cu alte cuvinte, banii gestionati de un administrator privat vor fi investiti, vor produce profit, vor genera pensii mai mari. Despre ce fel de investitii se pot face, deocamdata doar o scurta lamurire: este vorba, in general, de cumpararea de obligatiuni emise de stat sau de autoritatile locale, si nu sunt permise orice fel de investitii, cu orice grad de risc. Un alt element important de care se tine cont este faptul ca activitatea este supravegheata de stat, prin Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Atunci cand un cetatean alege un fond de pensii, trebuie sa tina cont de anumiti factori: ce pensie si ce fel de riscuri il asteapta. La prima intrebare, raspunsul trebuie obtinut de la agentul de marketing cu care aveti prima discutie. El va va spune ca sunt multe elemente de luat in considerare, ca de exemplu: contributia lunara – cu cat depuneti mai mult, cu atata se aduna mai mult -; timpul cat contribuiti – cu cat depuneti mai mult timp, cu atata se aduna mai mult -; eficienta investitiilor facute cu banii dvs. – cu cat au fost investiti banii mai profitabil, cu atata va creste fondul dvs. La a doua intrebare, trebuie sa stiti ca riscurile sa pierdeti banii practic nu exista. Legea interzice administratorului fondului de pensii privat sa faca investitii riscante, iar, pe de alta parte, exista un fond de garantare baneasca a banilor depusi intr-un fond de pensii, in mod similar cu fondul de garantare a depozitelor facute la o banca. Legea mai prevede ca fondul este supravegheat de Comisia de profil, care poate chiar sa anuleze autorizatia, daca administrarea devine ineficienta. Toate acestea tin insa sub conditia aplicarii legii, fara concesii.
 

Asteptari (prea) mari
Romanii au asteptari nerealiste asupra valorii pensiilor, odata cu implementarea sistemului de pensii private. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de vizitatorii site-ului pensieprivata.info, in perioada 12 – 20 august, cei mai multi romani au viziuni fanteziste cu privire la viitoarea pensie, asteptandu-se la cel putin 1000 de euro. Din cei peste 120 de respondenti ai sondajului, 36% (45 de voturi) se asteapta la un nivel al pensiei (pensie de stat + administrata privat) de peste 1.000 de euro. 15% din respondenti (18 voturi) s-au declarat convinsi ca nivelul pensiei lor va fi de 800 de euro. La o pensie de 600 de euro se asteapta 16% din cei care au raspuns intrebarilor site-ului (20 voturi) si tot 16% (20 voturi) se asteapta la pensii de 400 euro. Mai realisti, 17% din respondenti (21 de voturi) considera ca vor avea o pensie de 200 euro. Asteptarile celor care au raspuns la sondaj par nerealiste, in conditiile in care valoarea medie a pensiei, pe primul trimestru din 2007, este de 356 lei, iar salariul mediul brut in iunie a fost de 1.377 lei.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: