Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Satane sub sutane!

Posted by admin® pe septembrie 5, 2007

de VALENTIN POPESCU

V-ati intrebat unde s-ar situa pozitionata Biserica, daca crestineasca intrebare adresata romanilor privind increderea in institutii ar viza credibilitatea preotilor si nu a entitatii „ombilicate“ Domnului? De-a dreptul uimitor, in loc sa ne serveasca repere de moralitate, inaltii ierarhi continua sa se ascunda in dosarele delatiunilor securiste, invocand „grave imixtiuni in treburile interne ale Bisericii Ortodoxe Romane“. Absolut grotesc!

„Spune adevarul si adevarul te va face liber“ – propovaduiesc cu evlavie fetele bisericesti multitudinii de enoriasi. Tocmai ele, care, uitand de sfintenie, fug ca… dracul de tamaie de C.N.S.A.S. O minoritate a preotilor legata gordian de angajamente de turnatori (veritabile iscoade ale Securitatii) refuza, astazi, sa dea ochii cu „inchizitorii“ dosarelor. Este cazul mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, haituit zica-se de „C.N.S.A.S., noua Securitate“. Ciudat. Obisnuit cu ritualurile audierilor din vremuri nu de mult apuse, revoltatul mitropolit trebuia sa aiba tot interesul sa demonteze presupusa colaborare (daca, intr-adevar, nu a existat).

Din pacate, o nervozitate rasfranta si asupra SINOD-ului, prompt, ca de fiecare data, in lansarea comunicatelor taioase, extrem de… laice. Intr-o solidaritate ce degaja complicitate, B.O.R. se comporta aidoma unei formatiuni politice (de ce nu se infiinteaza Partidul B.O.R.?), subminandu-si propria credibilitate, in speranta pastrarii neasemuitelor privilegii. „C.N.S.A.S. duce o campanie impotriva clericilor ortodocsi care are ca scop umilirea Bisericii Ortodoxe Romane“, ii admonesta nemilos Patriarhia pe indraznetii scotocitori de dosare „tamaiate“, de parca hulitii membrii ai C.N.S.A.S. ar fi jurat credinta Bisericii Catolice. Ce sa mai spunem de purtatorul de cuvant al B.O.R., Constantin Stoica, acest Richelieu al ortodoxiei, mereu pus pe harta cu Mircea Dinescu si ceilalti „facatori de basme“ ai Colegiului?!

Ceva mai conciliant si cu frica de Dumnezeu, arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, avea sa recunoasca, pentru „a-si usura sufletul“, ca a dat cu subsemnatul la Secu. Scurt si cuprinzator. De aici incolo incep povestile de autovictimizare, pana la inlacrimarea auditorului, din partea ciripitorului in sutana: „Toata perioada comunista, Securitatea m-a tracasat si m-a haituit“. Emotionant, sfasietor… Un tracasaj care l-a tinut pe arhiepiscop in functie zeci de ani, fara sa dea seama pentru diabolica delatiune. Dar ce mai conteaza spovedania episcopilor, arhiepiscopilor, mitropolitilor si celorlalti ierarhi de indata ce capeteniile B.O.R. declara, sfidator, ca nu vor lua in calcul verdictul C.N.S.A.S. Altfel spus, oricate dosare se vor deschide cu nelegiuirile purtatorilor straielor preotesti, epurarea bisericii de misionarii demonicei Securitati ramane un vis prea indepartat pentru adeptii crestinismului ortodox. Este un deznodamant care, desi repugna multor romani, se vrea inghitit pe nemestecate de dubioasa noastra clasa politica. Motivul este lesne de intuit. Atata timp cat influentele si ingerintele Bisericii in viata politica vor fi dominante si decisive, iar enoriasii isi vor consulta constiinta votului sub patrafirul preafericitilor, niciun politician nu va cuteza sa ceara raspicat indepartarea poparilor colaborationisti din structurile de conducere.

P.S.: „Atitudinea C.N.SA.S. poate fi considerata o forma de presiune la adresa Bisericii“, reactiona dur acelasi purtator de vorbe, rezonand cu potentiali candidati la postul de patriarh. De acord cu „presiunea“ exercitata. Acum si nu altadata a sosit momentul sa stim cine conduce soarta ortodoxiei romanesti. O vipusca ascunsa subtil sub poalele preotesti ori un teolog veritabil, nesupus serviciilor secrete (foste si prezente)? Cel putin sa cunoasca credinciosii ce… saruta: mana unui slujitor al Domnului sau gheara scarnava a unui turnator/securist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: