Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Parul – liantul in cuplu

Posted by admin® pe Septembrie 5, 2007

Violenta in randul cuplurilor este din ce in ce mai frecventa. Numai la nivelul judetului Constanta, 2.300 de femei au cazut victime ale violentei domestice doar in primele luni ale acestui an, dintre acestea 34 chiar murind in urma batailor. Abuzurile asupra femeilor s-au inmultit, deoarece, in ultimii doi ani, s-au inregistrat peste 27 de mii de victime si peste 400 de decese. Procentele sunt covarsitoare: 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic, iar 7% au fost abuzate sexual pe durata vietii. Aproape doua treimi dintre femei au fost supuse cu forta la relatii sexuale de parteneri, 15% fiind violate de un prieten sau fost prieten, iar 12% de o cunostinta sau de o persoana cu care se intalneau. Chiar daca abuzurile sunt foarte grave, romancele au retineri in a se adresa autoritatilor. Desi intre doua treimi si o jumatate dintre femeile abuzate in ultimul an au discutat despre acest lucru cu o ruda sau cu un prieten, doar 16% au mers la Politie pentru a face o reclamatie si 15% au discutat cu un medic, iar numai 9% dintre femei au solicitat consultanta juridica.

Foarte important de stiut este ca, pana la sfarsitul anului 2000, nu a existat in cadrul legislativ nicio referire la violenta domestica, desi in Romania numarul de femei agresate a crescut de cinci ori in perioada 1996 – 1998. In prezent, pentru actele de violenta in familie pedepsele sunt intre sase luni si un an, maximum doi ani, daca aceasta nu se soldeaza cu moartea victimei. Pentru ca mii de constantence renunta la plangerile penale de frica, legea permite acum ca anchetele penale sa curga si fara acordul victimelor.
 

In pat cu „dusmanul“
Lovituri, umilinte, abuzuri de tot felul – de asta au parte sutele de familii ce traiesc sub acoperisul constantei, iar „dusmanul“… e in propria casa. Violenta in familie a capatat in orasul port postrevolutionar proportii impresionante, in 2002 reprezentand 15 la suta din totalul infractiunilor comise cu violenta. Stiind sigur ca o posibila rezolvare sta in meseria unui psiholog, am indraznit sa intrebam. Dupa usa capitonata a medicului se ascund intr-adevar multe intrebari. Violenta este ca o carte: multe forme, multe raspunsuri, multe intrebari. Doctorul Cristian Panait, specialist in relatiile dintre parteneri, a incercat sa ne lamureasca. „Pentru multi dintre cei in a caror familie domneste legea pumnului, viata ramane sub semnul fricii. Potrivit specialistului, abuzul in interiorul unei familii poate lua multe forme. Atacul fizic sau sexual poate fi insotit de intimidari, distrugerea bunurilor, izolarea victimei de prieteni, familie sau alte surse de sprijin, amenintari facute la adresa altor persoane importante pentru ea, controlul asupra banilor, lucrurilor acesteia, alimentelor, deplasarilor, telefonului. Totusi, agresiunea fizica ramane cea mai raspandita forma, ducand uneori chiar la decesul victimei“, precizeaza doctorul Cristian Panait.
 

Cauze…
Cauzele acestui fenomen sunt usor de identificat, dar, din pacate, greu de eliminat. Politia ne informeaza despre faptul ca la loc de cinste se afla consumul de alcool, motivul principal in circa 36 la suta dintre cazuri. Nu sunt de neglijat nici problemele economice – saracia si somajul, alaturi de lipsa de educatie, multi dintre cei care se simt frustrati si marginalizati de societate razbunindu-se pe membrii familiei. Uneori, si conflictele intre generatii isi spun cuvantul, in conditiile in care lipsa locuintelor a facut ca multi tineri sa stea sub acelasi acoperis cu parintii. „Victimele violentei domestice indura adesea calvarul fara a se plange celor care ar putea sa le faca dreptate, incurajandu-si astfel indirect tortionarii. Asemenea femei, care rabda la infinit, sunt propriile lor victime. Desi spun ca stau acasa pentru familii, in realitate n-au curajul sa-si paraseasca sotul sau concubinul“, considera medicul psiholog. Adesea, de vina pentru lipsa de reactie sunt tot dificultatile financiare – amenda primita de persoana care provoaca scandal este platita din bugetul familiei, si asa destul de „subtire“, ori victima este dependenta financiar de agresor si se teme ca nu se va descurca pe cont propriu. De frica razbunarii partenerului violent, multe femei vor sa-i foloseasca pe politisti doar pe post de „sperietoare“. „Doresc sa venim sa vorbim cu sotii lor si sa-i lamurim sa nu le mai loveasca. Nu fac plangere, fiindca le e teama ca vor fi din nou batute“, ne-a spus lucratorul unei sectii de Politie.

Lian VACARENCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: