Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Somerii de peste 55 de ani? La munca!

Posted by admin® pe septembrie 4, 2007

Persoanele peste 45, 50 sau chiar 55 de ani, fara cautare pe piata muncii din cauza  varstei inaintate, a bolilor de care pot suferi si a apropierii pensionarii, vor fi din nou inregimentate in campul muncii. Scopul ambitios apartine Blocului National Sindical, ce a demarat in aceasta perioada a doua faza a proiectului „Seniorii si Mobilitatea“, realizat in parteneriat cu sindicatele din Finlanda, Lituania, Danemarca si Irlanda. Cum, in acest moment, agentii economici din constructiile civile si industriale, de pe santierele navale si din alte domenii de activitate se plang de lipsa fortei de munca necalificate si chiar calificate, membrii Blocului National Sindical au demarat un program prin care majoritatea somerilor trecuti de 45, 50 si 55 de ani sa poata fi incadrata la un loc de munca. Prima faza a proiectului, realizat in parteneriat cu FIC Danemarca, FOREM Spania si EXA TEAM Italia a inceput in urma cu doi ani si s-a finalizat prin editarea de catre filiala constanteana a B.N.S. a unui ghid privind „Strategiile pentru angajare si politici seniorilae – pentru cresterea gradului de angajare in randul persoanelor de peste 45 de ani, cu calificari slabe sau insuficiente“.

De ieri pana pe 7 septembrie a demarat cea de-a doua faza a proiectului, intitulata „Seniorii si Mobilitatea“. „In prima faza ne-am ocupat de somerii necalificati in varsta de peste 45 de ani. Am dorit sa facem a doua faza a proiectului pentru acelasi grup tinta, dar in Uniunea Europeana sunt considerati seniori somerii peste 50 de ani. De aceea, promotorul de proiect ne-a impus ca somerii cu care vom lucra sa aiba minim 55 de ani“, a afirmat ieri, in cadrul unei adunari, Vasile Otelea, presedintele filialei constantene a B.N.S.
 

Doi someri romani in Danemarca
Proiectul urmareste realizarea a patru obiective: crearea unei retele de seniori si de intreprinderi; schimbul de experienta intre seniorii si managerii romani, pe de o parte, si cei din Uninune, pe de alta parte; comunicarea cu societatea; mobilitatea la nivel national. Cel de-al doilea obiectiv este probat chiar zilele acestea de o echipa constanteana formata din doi someri si din doi manageri ce se afla in Danemarca pentru a vizita intreprinderi in care lucreaza personal peste 45 sau chiar 50 de ani. Iar in cadrul schimbului de experienta, la Constanta se afla doua echipe – una din Lituania si una din Danemarca – membrii lor urmand sa viziteze platforma portuara din municipiul nostru si pe aceea din Mangalia. Potrivit lui Vasile Otelea, proiectul se va finaliza cu intocmirea a doua decaloguri  – unul pentru angajatori si altul pentru seniorii someri – care sa faciliteze comunicarea dintre cele doua parti in vederea formarii si ocuparii profesionale.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: