Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Siguranta alimentelor, o problema de actualitate

Posted by admin® pe Septembrie 4, 2007

In urma mai multor alerte privind alimentele inca din anii ’90, care au compromis increderea consumatorilor in siguranta lantului alimentar, Uniunea Europeana a infiintat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (E.F.S.A.), un nou organism stiintific, insarcinat cu elaborarea unor avize independente si obiective in probleme de siguranta a alimentelor, legate de lantul alimentar. Principalul sau obiectiv este de a „contribui la un grad inalt de protectie a sanatatii consumatorilor in domeniul sigurantei alimentare, prin care sa se restabileasca si sa se mentina increderea consumatorilor”. Din anul 2002, E.F.S.A. ofera consultanta stiintifica independenta in toate problemele legate de siguranta alimentelor si hranei pentru animale, inclusiv sanatatea si bunastarea animalelor si protectia plantelor, si acorda consultanta stiintifica privind nutritia, in contextul legislatiei comunitare. Autoritatea comunica cu publicul intr-o maniera deschisa si transparenta in toate problemele ce privesc competenta acesteia.

Evaluarile E.F.S.A. privind riscurile furnizeaza managerilor de risc si forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul si Consiliul) fundamente stiintifice solide pentru definirea unor politici de masuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui inalt grad de protectie a consumatorilor in privinta sigurantei alimentare. Facand aceasta, E.F.S.A. nu participa la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asista pe cei cu putere de decizie cu consultanta stiintifica adecvata care le permite acestora sa ia deciziile respective. Evaluarile E.F.S.A. privind riscurile sunt efectuate de Comitetul Stiintific si de cele noua comisii stiintifice, formate din experti externi independenti, pentru urmatoarele domenii: aditivi alimentari, arome, substante si auxiliare de procesare in contact cu alimentele; aditivi si produse sau substante utilizate in furaje; sanatatea plantelor, produse de protectie a plantelor si reziduurile acestora; organismele modificate genetic; produse dietetice, nutritie si alergii; riscuri biologice; contaminanti in lantul alimentar; sanatatea si bunastarea animalelor; sanatatea plantelor. Seminarul stiintific organizat impreuna, de catre E.F.S.A. si A.N.S.V.S.A., propune abordarea domeniului sigurantei alimentelor prin prisma unei colaborari active si efective intre autoritati si toti cei implicati si interesati, in scopul protejarii sanatatii oamenilor.

Ioana PAIDOS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: