Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Infractorii spala banii, iar Justitia ii usuca

Posted by admin® pe septembrie 4, 2007

Pericolul social deosebit si complexitatea modului de operare, dublate de valoarea impresionanta a prejudiciilor si de actiunea in grup organizat a faptuitorului reprezinta doar cateva dintre dezavantajele pe care le au anchetatorii in lupta cu marea criminalitate. Spalarea banilor, una dintre cele mai complexe infractiuni care afecteaza mediul de afaceri, a cunoscut la Constanta, in primele sase luni ale anului, o crestere de 2,6%. Daca in aceeasi perioada a anului 2006 au fost inregistrate spre instrumentare 215 de dosare, in ultima perioada s-au efectuat cercetari in 154 de cazuri. Desi la prima vedere nu inseamna prea mult, ofiterii de Combatere a Marii Criminalitati Economico – Financiare spun ca sunt pusi, de multe ori, in situatii de-a dreptul imposibile pentru rezolvarea cazurilor. „Evident ca volumul de munca este imens, insa colaboram foarte bine cu procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Constanta (D.I.I.C.O.T.), structura careia ii revine exclusiv sarcina solutionarii faptelor incriminate de Legea 656/2002“, ne-au declarat anchetatori constanteni.

Principiul dupa care isi desfasoara activitatea de cercetare in aceste dosare penale ofiterii de Politie judiciara este al delegarii de competente pe baza ordonantelor emise de procurori. Potrivit anchetatorilor ce lucreaza sub carapacea Inspectoratului constantean, prejudiciul estimat la nivelul judetului nostru, in 2006, in dauna avutului public si privat prin comiterea infractiunii de spalare de bani, a fost de 15 milioane euro . De la inceputul anului, pentru toate genurile de infractiuni, au fost cercetate de catre Politia Constanta 34.970 persoane, cu 10% mai multe decat in perioada similara a anului 2006. Aproximativ 17% dintre acestea se aflau deja in atentia anchetatorilor, iar 29% au fost prinse in flagrant. 49% au fost interogate pentru infractiuni judiciare, iar 22% pentru fapte din sfera economico-financiara. Politistii au declinat procurorilor, in baza articolului 12 din Legea 508/2004, un numar de 1.564 dosare privind 3.729 infractiuni si 2.742 persoane cercetate, toate avand legaturi cu crima organizata.
 

Prima tinta: sistemul bancar
In ultimele sase luni, pe baza analizelor efectuate, ca urmare a instrumentarii unor dosare penale in care au fost cercetate grupuri infractionale organizate specializate in operatiuni de spalare a banilor, au fost identificate mai multe tipologii ale acestei ilegalitati. Cea mai folosita metoda are la baza contrabanda si evaziunea fiscala, spalarea banilor realizandu-se prin intermediul sistemului bancar de catre grupuri infractionale organizate. Acestea sunt specializate in infiintarea si folosirea firmelor-fantoma, pentru a transfera ilegal in strainatate fondurile obtinute din astfel de activitati. Evident ca toate aceste operatiuni se efectueaza cu documente financiar-bancare false. Si transferarea succesiva a unor mari sume de bani, in baza unor operatiuni comerciale nereale, din conturile curente ale societatilor comerciale ce desfasoara activitati aparent legale, in contul unor firme-fantoma, in scopul diminuarii veniturilor impozabile, are un la fel de mare succes. Tot pentru a reusi obtinerea unor sume consistente, infractorii pun la cale adevarate circuite financiare si comerciale fictive prin folosirea de societati de tip fantoma, cu scopul obtinerii de rambursari ilegale de T.V.A. „Insusirea in mod ilegal de la bugetul statului a Taxei pe Valoarea Adaugata (T.V.A.), prin supraevaluarea preturilor unor marfuri exportate sau prin evidentierea in documentele contabile a unor operatiuni fictive de export reprezinta o alta etapa a ilegalitatilor prin care se spala bani“, ne-au precizat anchetatori.
 

Acte de identitate false
In urma cercetarilor efectuate, politistii constanteni spun ca se practica si metoda de debitare a conturilor curente apartinand societatilor comerciale. Astfel, se realizeaza retrageri de numerar de catre administratorii sau reprezentantii unor firme prin folosirea unor documente de identitate false si/sau a unor documente justificative intocmite in fals.
Ascunderea provenientei sumelor in valuta prin obtinerea unor credite garantate cu acesti bani, care ulterior nu sunt rambursati si pentru care urmeaza executarea sumelor constituite drept garantie, face parte tot din strategia celor care practica spalarea banilor. Creditarea firmelor proprii de catre administratori, urmata, neaparat, de „restituire credit asociat“ si schimbarea in valuta (schema folosita inclusiv de cei care pe baza unor circuite comerciale fictive isi insusesc T.V.A., in mod ilegal, de la bugetul consolidat al statului) este tot o gaselnita a infractorilor. Pentru ca nu aveau cum sa fie omise de cei care spala bani, si produsele accizate, generatoare de profit urias – alcoolul ori uleiurile minerale – se afla pe lista infractorilor. De regula, se apeleaza la sustragerea de la plata impozitelor si a taxelor, in urma efectuarii frauduloase a unor operatiuni comerciale. Desi sunt ultimele in topul metodelor de fraudare a statului, in ultimii ani, restituirile ilegale de terenuri din perimetrul urban, cat si ale terenurilor cu destinatie agricola sau forestiera reprezinta o sursa importanta de spalare a banilor.

Lian VACARENCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: