Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Expertiza din dosarul „Flota“, aproape finalizata!

Posted by admin® pe Septembrie 2, 2007

Din amanare in amanare, pana la…prescriere

Expertii contabili „aproape au finalizat“ expertiza dispusa in dosarul „Flota“, ei mai avand de incheiat anumite activitati, motiv pentru care nu au fost in masura sa prezinte raportul vineri, iar termenul a fost prelungit pana la 24 septembrie, a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al D.N.A.. Expertiza financiara dispusa de Directia Nationala Anticoruptie (D.N.A.) in dosarul „Flota“ – in care este inculpat si seful statului, Traian Basescu – avea ca termen de finalizare 2 iulie, costul ei fiind evaluata la 140.000 de lei, adica peste 43.000 de euro.  Ulterior, termenul s-a prelungit pana la 31 august, iar vineri procurorii au decis amanarea pentru 24 septembrie, ca urmare a concluziei expertilor. 

                    

Dosarul „Flota“ a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni comise de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea C.N.M. „Petromin“ S.A. Constanta cu grupul de firme private „Torvald Klaveness“ Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 – august 2000. Potrivit unei expertize dispusa de procurorii Parchetului National Anticoruptie (actualul D.N.A.), prin instrainarea a 16 nave, cei 80 de inculpati din dosar ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). P.N.A. a platit pentru prima expertiza 10.000 de euro la nivelul anului 2004, cand dosarul a fost inaintat instantei supreme. In februarie anul acesta, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A.), Daniel Morar, afirma ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu (inculpat pentru fapte comise in perioada in care era ministru al Transporturilor si nu sef al statului – nr.) a fost disjunsa, cercetarile anchetatorilor vizandu-i pe ceilalti inculpati din dosar, intrucat seful statului beneficiaza de imunitate. Expertiza a fost dispusa dupa ce D.N.A. a infirmat solutia data de procurorii P.N.A., care au decis in 2004 trimiterea in judecata a lui Basescu, alaturi de alte 79 de persoane. De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca, potrivit articolului 209 din Codul de porcedura penala (text intre timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de seful P.N.A. asa cum prevedea legea, ci de adjunctul sau.
 

 Inculpatul Traian Basescu si imunitatea prezidentiala  
Legea actuala stipuleaza ca regularitatea actului de sesizare a instantei se face de catre seful sectiei de parchet. In august 2005, P.N.A. s-a transformat in D.N.A., iar conducerea au fost preluata de alti procurori. Desi instanta suprema cerea doar semnatura sefului de parchet, conducerea actuala a decis reluarea cercetarile in dosar, fiind dispusa o noua expertiza financiar-contabila. „Puteti vedea ca in dosar exista mai multe lucruri care sunt realitati, unul din acestea fiind acela ca expertiza (n.r. –  financiar-contabila) a fost facuta de o persoana care, prin calificarea sa, era electrician de bord, care nu avea nimic in comun cu exploatarea comerciala. Expertiza a scris-o dupa dictare“, sustinea presedintele Traian Basescu. Afirmatia lui Basescu a fost facuta in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie (I.C.C.J.), in sedinta din 20 aprilie 2005.  Prima expertiza din dosar, solicitata de reprezentantii C.N.M. „Petromin“ S.A. Constanta, a costat statul 320 de milioane lei vechi (10.000 de euro). Initial, in dosarul „Flota“ au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei, in 10 august 2004, iar pentru altele 51 procurorii separand faptele. Printre inculpatii trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale „in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu“ sunt fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sirbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea (fost primar al Timisoarei). Desi pe parcursul procesului s-a pus in discutie eventuala imunitate de care se bucura presedintele Romaniei, in 5 decembrie 2005 completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la D.N.A., din motive procedurale. Astfel, procurorii D.N.A. au separat faptele lui Traian Basescu – fost ministru al Transporturilor, ales presedinte in decembrie 2004 – de ceilalti inculpati, motivandu-se ca seful statului beneficiaza de imunitate.

Adrian GEORGESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: