Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Teza unica va inlocui „capacitatea“

Posted by admin® pe august 30, 2007

Elevii constanteni au probat in acest an un nou experiment ministerial: teza unica de la clasa a VII-a. Desi testarea i-a doborat pe tinerii din judet, cu toate ca nu exista o baza logistica reala pentru sustinerea ei, reprezentantii Ministerului Educatiei au un singur gand: sa contrapuna teza unica drept criteriu de admitere in clasa a IX – a. Incepand cu 2008 elevii nu vor mai sustine testele nationale (capacitatea). Admiterea in clasa a IX-a – pentru anul scolar 2007-2008 – se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic, sustinute semestrial inca din clasa a V-a, si a mediei claselor V-VIII. „Testele nationale sunt anacronice, mai ales ca sunt obligatorii 10 clase. Vom face tezele cu subiect unic semestrial, de la prima clasa de gimnaziu“, sustine primul domn al Educatiei, Cristian Adomnitei. Ministeriabilul nu a luat in calcul proasta prestatie a tinerilor, nici lipsa dotarilor din scoli ce vitregesc din radacini experimentul educational. 

S-au intrecut in note de 5…  
Atat la prima sesiune a tezei cu subiect unic de la matematica, cat si la cea de la limba si literatura romana, elevii de clasa a VII-a din judet s-au intrecut in note de (pana) in 5. Desi au avut de rezolvat subiecte cu un grad de dificultate mediu, aproape 2.000 de tineri nu au promovat examenul, iar peste 1.000 au luat note de 5. Clasamentul rezultatelor pus la dispozitie de Inspectoratul Scolar Judetean sta in felul urmator: Note sub 5: 1.750 (783 mediull urban, 967 mediul rural), Note de 5: 1.191 (724 mediul urban, 467 mediul rural), Note de 6: 1.208 (835 mediul urban, 373 mediul rural), Note de 7: 1.086 (814 mediul urban, 272 mediul rural), Note de 8: 923 (776 mediul urban, 147 mediul rural), Note de 9: 514 (452 mediul urban, 62 mediul rural), Note de 10: 68 (61 mediul urban, 7 mediul rural). Promovabilitatea nu suna nici ea promitator: numai 82,51% in mediul urban si 57,27% in mediul rural au reusit sa promoveze teza unica, procentul final de promovabilitate fiind de 74,05% la nivelul judetului Constanta. In astfel de conditii, Ministerul Educatiei intentioneaza ca, in 2008, sa inlocuiasca capacitatea cu teza unica. Din nefericire, absentii au ingrosat si ei randurile tristului clasament. Din totalul de elevi inscrisi, 7.149 (4.692 in mediul urban si 2.457 in mediul rural), au fost prezenti 6.738 elevi, iar 411 elevi nu s-au prezentat. Nici la teza de la matematica notele nu au fost mai mari. Din cei 6.712 de elevi prezenti la examinare pe data de 4 mai a.c., peste 4.000 au primit note sub 5 si de 5. Au mai urmat doua sesiuni de teza… amar de unica, ce au excelat in acelasi baremuri jalnice. 
 

Scolile nu sunt pregatite sa sustina teza
Adomnitei vrea cu tot dinadinsul ca testarea unica sa fie sustinuta din acest an, asa ca a sarit peste barierele tehnologice. Ce daca scolile nu au Internet, vine Internetul la scoli! Inspectoratele Scolare se vor ocupa de asta! Pentru ca o transmitere on-line a subiectelor catre fiecare unitate de invatamant in parte nu este posibila, intrucat nu toate scolile au calculatoare si acces la Internet, directorii din unitatile de invatamant constantene vor face coada in incinta I.S.J. Constanta pentru a intra in posesia subiectelor, o prevede chiar si metodologia de desfasurare a tezei. In intervalul orar 6,00 – 8,00 comisia judeteana, din cadrul I.S.J. Constanta, va prelua subiectul de pe website-ul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului prin parola comunicata telefonic in aceeasi dimineata, va decripta si multiplica varianta. Transferul subiectelor de la inspectorate la scoli, prin directorii unitatilor scolare, se va realiza intre orele 7,30 – 11,00. Deplasarile cu subiectele tezei unice catre cele mai indepartate puncte din judet sunt planificate in intervalul orar 7,30 – 7,45. In unitatile scolare, eliberarea salilor de clasa, precum si accesul elevilor in clasa se va realiza intre orele 11,30-12.,0. Multiplicarea variantei in fiecare unitate scolara se va face in intervalul 11,00 – 12,00, iar teza va incepe la ora 12,00, elevii avand la dispozitie 50 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Nu numai Internetul constituie o problema, si aparatele de xerox au acelasi statut. Desi din punct de vedere al unei minime dotari, sunt inca scoli din rural care nu sunt pregatite pentru a organiza teza unica, Ministerul Educatiei a tinut mortis sa dea o sansa experimentului din acest an si chiar sa-l valideze din 2008. Asa se face ca pentru scolile in care nu exista mult necesarele aparate de multiplicat, exista o primarie buna la toate! „In scolile in care nu exista aparate de multiplicat, directorii pot apela la primaria din localitate. Este imposibil ca primaria sa nu aiba un astfel de aparat. In cazul in care vor exista neintelegeri, inspectorii scolari vor recurge chiar ei la multiplicarea subiectului. Vorbim de scoli unde numarul de elevi este mic, iar fotocopierea subiectelor nu va dura mult timp“, a precizat Andreea Paunescu Girip, inspectorul de imagine al I.S.J. Constanta. Pentru ca da curs unui experiment, fara a-i consolida bazele, asteptam cu interes urmatorii pasi luati de Adomnitei. Sa speram oare ca (?!) va pricopsi scolile cu aparate de multiplicat si calculatoare…  
 
Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: