Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Otravuri la kilogram

Posted by admin® pe august 30, 2007

de Adrian GEORGESCU

Iarna anului 1989 trebuia sa aduca Romaniei, pe langa noul statut de tara capitalista, si o serie de transformari profunde. Transformari care ar fi trebuit sa insemne respectarea drepturilor umane si protejarea intereselor proprii, cresterea importantei acordata valorilor si demnitatii. In principiu, scopul pentru care unii tineri au ales sa moara este nobil. In fond, omul crease un sistem care a trebuit schimbat. Lasand la o parte principiile, se poate constata ca, dincolo de zbenguielile verbale cu care politicieni pomposi se lafaie pe ecranele televizoarelor cu plasma ale noului mileniu, dincolo de intentiile exprimate in prime-time, dincolo de toate „cuceririle“ noii oranduiri, Romania s-a vazut, cu sau fara voia ei, pusa in fata unor transformari profunde. Daca inainte de ’90 ne guduram la picioarele Marelui Vecin, intorcand un spate plin de dispret valorilor europene, din iarna sangeroasa am apucat-o pe un alt drum. Un drum pe care am inceput sa pasim timid, cu capul plecat in umilinta muta.

Dar nu asta ne doare, pana la urma trebuia sa ne marturisim pacatele, trebuia ca umilinta sa spele rusinea unui popor care s-a lasat aproape 50 de ani calcat in picioare de o clica netrebnica. Am plecat, deci, la drum, cu umilinta-n spinare, si iata, dupa aproape 20 de ani, continuam sa o caram. Il injuram la unison, intr-un ianuarie friguros de la inceputul anilor ’90, pe un Brucan pesimist, care prevestea 20 de ani de truda pentru a ajunge sa vedem „lumina“ occidentala. Il injuram, pentru ca pesimismul lui contrazicea flagrant avantul cu care incepeam o noua viata, bunavointa cu care ne priveam viitorul si placerea cu care ne lasam invadati de kitsch-urile capitalismului. Am inceput, timid, sa facem sluj la un nou stapan, care, de la inaltimea „civilizatiei“, ne arunca resturile unei mese imbelsugate.

Devenita destul de repede lada de gunoi a Europei, Romania a inceput sa accepte tot ce vine din partea granzilor vest-europeni. Deseuri radioactive? Primim! Zeci de mii de masini scoase din uz de normele anti-poluare ale U.E.? Primim si ne bucuram! Imbracaminte second-hand si vapoare intregi de produse expirate? Sa fie primite, suntem saraci si nu ne permitem sa facem mofturi! Sanatatea romanilor, subrezita de medicamente exorbitant de scumpe si de spitale infecte, a devenit utopie. Scandalul recent al „iaurtului ucigas“ – alarma falsa, de data aceasta! – a repus in discutie modul in care ne hranim. De la copil la batran si de la taran la ministru, principalul aliment al traitorului din spatiul carpato-danubiano-pontic este constituit din… E-uri. Le consumam odata cu orice produs digerabil de stomacul uman. Sunt interzise (cum altfel?) in Uniunea Europeana si in Statele Unite, dar sunt prezente pe rafturile si tejghelele alimentarelor si hypermarket-urilor din Romania. Adevarat atentat la viata, sunt acceptate de autoritatile de la Bucuresti, pentru simplul fapt ca… aduc bani, odata cu vanzarea produselor in care sunt incorporate. „Conservantii“ si „aromele sintetic naturale“, „afanatorii“, aspartamul si acidul citric intra in fabricatia painii, a semipreparatelor, conservelor si bauturilor racoritoare. Iar Guvernul nu are nici macar aparatura necesara pentru identificarea cantitatii de E-uri dintr-un plic de supa deshidratata… Traim la limita saraciei, asteptam in continuare mila altora, cersim fonduri nerambursabile… Dar nu ne respectam. Ne sinucidem cu buna stiinta, fara sa ne pese, intr-o apatie care nu mai mira pe nimeni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: