Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Religia va fi optionala, profesorii vor fi alesi de scoli…

Posted by admin® pe august 28, 2007

Cu sindicatele din invatamantul preuniversitar, Ministerul Educatiei a inceput sa ajunga pe fagasul intelegerii, desi parte dintre acordurile semnate de reprezentantii profesorilor uimesc si fac, in unele cazuri, inutil intregul zgomot si revendicarile recent formulate. Singurii care se tin inca pe pozitiile negocierii si chiar amenintarii sunt sindicalistii din mediul universitar. In mediul preuniversitar, unde este o nevoie acuta a obligativitatii studierii religiei, caci tinerii au uitat ce inseamna educatia moral-religioasa, masurile contrazic nevoia societatii. Religia nu va fi o materie obligatorie pentru liceu, iar pentru clasele de gimnaziu acesta va fi materie optionala au convenit, ieri, sindicatele din invatamant cu ministrul Invatamantului, Cristian Adomnitei, la o consultare pe tema proiectului noii legi a invatamantului.

                  

La consultari au participat presedintele sindicatului „Alma Mater“,  Razvan Bobulescu, presedintele federatiei „Spiru Haret“, Gheorghe Izvoranu, presedintele Sindicatelor Libere din Invatamant,  Aurel Cornea, si ministrul Invatamantului Cristian Adomnitei. Sindicalistii din invatamant au sustinut de la punerea in dezbatere a proiectului ca obligativitatea religiei a fost introdusa in lege fara ca ei sa fie consultati si ca nu sunt de acord cu propunerea lui Adomnitei de a face religia obligatorie si pentru elevii de peste 16 ani. Proiectul de lege ar trebui sa intre in Parlament de la data de 1 septembrie. Singura Federatie care nu a dat mana cu aceasta decizie este Federatia Educatiei Nationale (F.E.N.), intrucat reprezentantii F.E.N. au refuzat sa participe la intrunire de ieri. Sindicatele din invatamant, mai putin F.E.N., au acceptat, ieri, dupa intalnirea cu ministrul Cristian Adomnitei eliminarea examenului national de titularizare pe care il sustin anual candidatii la posturile din invatamant, in favoarea unui concurs pe care acestia il vor da la scoala unde se angajeaza. Proiectul privind noua Lege a invatamantului prevede renuntarea la examenul national de titularizare si inlocuirea acestuia cu un concurs la nivel de scoala, decizie ce a fost dur contestata de catre sindicate. Dupa intalnirea de ieri, sindicatele au acceptat ca profesorii sa dea examenul de titularizare la unitatea scolara in care se angajeaza, desi pana la acest moment sustineau ca alegerea profesorilor de catre fiecare unitate scolara in parte, si nu prin examen national, incurajeaza favoritismul!
 

Ministerul Educatiei – in conflict cu mediul universitar
Federatia Sindicala Universitara „Alma Mater“ acuza Ministerul Educatiei ca sprijina, „gastile universitare“, prin propunerile incluse in proiectul de lege a invatamantului superior. Sindicalistii sunt nemultumiti de procedura prin care vor fi alesi cei de la conducerea facultatilor si universitatilor. Reprezentantii Ministerului propun alegerea prin concurs, dupa criterii stabilite de Senatele universitatilor. Sindicalistii cer alegeri prin votul secret al profesorilor si studentilor. „Punctul slab este ca criteriile vor fi stabilite de Senatul universitar, deci o sa iasa o brambureala. Fiecare poate sa isi puna criteriile in functie de interesele proprii. Exista gasti la nivel universitar si, daca iese legea asta asa, ii incurajeaza si le da apa la moara“, a declarat Razvan Bobulescu, lider „Alma Mater“. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin, insa, ca un invatamant de calitate nu se poate face decat prin competitie. „Colectivul care a lucrat la aceasta Lege a zis sa isi aleaga universitatile candidatii prin competitie, competitie asa cum o intelege fiecare organizatie universitara. Parti-prixurile acelea nu raman nemodificate cand desemnarea se face prin alegere?“, a declarat Dumitru Miron, secretar de stat pentru Invatamantul Superior. Din nefericire, exista riscul sa ramana nemodificate, dar nu sunt si incurajate, domnule secretar de stat, aceasta incearca sa va explice sindicalistii, dar se pare ca ezitati sa pricepeti!
 
Camelia MATEI

Reclame

Un răspuns to “Religia va fi optionala, profesorii vor fi alesi de scoli…”

  1. Nu stiu de ce se pune atata accent pe obligativitate. Pana la urma scoala este in folosul celui care invata. El, familia lui, ar fi normal sa detina alegerea materiei predate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: