Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Asistatii social – trimisi la munca

Posted by admin® pe august 28, 2007

Asistatii social risca sa ramana fara sprijinul financiar de la stat. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, ca persoanele care refuza doua job-uri oferite de agentiile de ocupare a fortei de munca sa piarda in mod automat ajutorul social. Ministerul Muncii va trebui sa modifice cat mai curand legea in acest sens. Si ministrul Finantelor, Varujan Vosgarian, este de parere ca nu este normal ca ajutorul social sa fie acordat persoanelor care nu vor sa munceasca: „Mi se pare normal ca aceste ajutoare sa fie date celor care au nevoie de ele, varstnicilor, copiilor, persoanelor cu handicap si categoriilor sarace, pe perioade limitate. Ceilalti ar trebui sa contrapresteze pentru ele“. Conform legii 115, dreptul la ajutor social este in prezent stabilit in functie de veniturile nete realizate, dar si de bunurile pe care le detin persoanele singure sau familiile care solicita sprijin financiar din partea statului. In privinta avutiei patrimoniale a fost intocmita o lista a bunurilor de stricta necesitate ce nu ingradesc dreptul la ajutorul social.

                   

In lista se regasesc, printre altele: o masina de gatit, frigider, o masina de spalat, automata sau neautomata; un aspirator de praf; un televizor (color sau alb-negru); un telefon fix sau mobil; un calculator personal; terenul pe care se afla locuinta, precum si cel care imprejmuieste imobilul, dar nu mai mult de 500 mp in zona urbana si 1.000 mp in zona rurala, animale, alte bunuri provenite din ajutoare sau donatii. In lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate se regasesc: cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, aparate de filmat, camere video, laptop-uri, tablouri si obiecte de arta.
 

Indepartati treptat de la sistemul protectiei sociale
Pana la momentul in care persoanele care refuza doua job-uri oferite de agentiile de ocupare a fortei de munca vor pierde in mod automat ajutorul social, numarul beneficiarilor a inceput deja sa scada. Modificarea legii 416/2001 prin Legea 115 a obligat autoritatile administratiei locale sa reevalueze toate dosarele cu beneficiari. Masura a dat roade, in decurs de cateva luni a scazut per total numarul falsilor asistati social din judet de la peste 9.000 la putin mai multi de 8.000. La Dobromir, comuna cu cei mai multi beneficiari ai ajutorului social, dupa aplicarea legii si in urma controalelor efectuate in noiembrie 2006 de inspectorii Directiei de Munca, in doar trei luni (octombrie-decembrie 2006), figurau in evidentele primariei cu 258 mai putini asistati. Daca in luna octombrie 2006 existau 662 de titulari, decembrie 2006 inregistra 404. Reamintim ca inspectorii Directiei de Munca la vremea verificarilor de anul trecut, in cazul localitatii Dobromir, au luat legatura si cu Inspectoratul Teritorial de Munca. Si aceasta pentru ca echipa de control a Directiei de Munca a depistat doi beneficiari ai ajutorului ce munceau concomitent la negru. Noua lege L. 115/4 mai 2006 privind venitul minim garantat a pus primariile la treaba si aceasta intrucat actul normativ prevede aplicarea de sanctiuni contraventionale pentru acele primarii din judet care nu se vor ocupa serios de dosarele de acordare a ajutorului social. Potrivit reprezentantilor Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Constanta, normele care au intrat in vigoare in luna august 2006, imputernicesc Directia sa dispuna amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 lei pentru neintocmirea la timp de catre primarii a dosarelor specifice ori neanuntarea primarului de catre beneficiari cu privire la schimbari de domiciliu, venituri sau numar de membri ai familiei ce ar putea modifica cuantumul ori suspenda ajutorul.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: