Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

„Romania, un aliat ieftin“

Posted by admin® pe August 28, 2007

Publicatia oficiala a U.S. Army, „Stars and Stripes“, a publicat in ultimul sau numar un amplu material cu privire la impactul sosirii armatei americane in Dobrogea, precum si la investitiile Pentagonului in Dobrogea. Potrivit autorului, Statele Unite privesc Romania ca aliatul N.A.T.O dispus sa ofere baze strategice mai ieftine si mai apropiate de Europa Centrala si de punctele „fierbinti“ din Orientul Mijlociu decat cele puse la dispozitie de tarile Europei Occidentale. Un alt punct forte al Romaniei este faptul ca nu impune armatei americane restrictiile cu care au fost obisnuiti militarii cantonati in Vestul Europei. Romania este vazuta de editorii publicatiei americane ca „una dintre cele mai sarace tari din Europa“, care vede in sistemul de rotatie al militarilor U.S. Army posibilitatea unui boom economic. Potrivit materialului, cresterea economica va fi, totusi, destul de mica pentru o tara care numara aproximativ 23 milioane de locuitori.

                   

Cu toate acestea, romanii spera ca prezenta fortei militare va duce la o mai mare incredere in statul roman si, automat, la sosirea in tara noastra a investitorilor din S.U.A. Pana atunci, insa, Romania poate sa fie multumita, pentru ca, odata cu soldatii, ofiterii si tehnica militara au sosit, de peste ocean, si sume apreciabile, pe care Guvernul Statelor Unite le-a dirijat, prin intermediul Pentagonului (ministerul de razboi al S.U.A.) catre baza de la Mihail Kogalniceanu (M.K.) si regiunea Dobrogei. Pana in prezent, au fost cheltuite deja aproximativ 35 milioane USD pentru demolarea vechilor cladiri si construirea altora in interiorul bazei constantene si in imprejurimile ei, facilitatile putand sa gazduiasca si sa hraneasca simultan aproape 2.000 de militari. Alte 20 milioane dolari vor fi cheltuite din fondurile armatei americane in vederea adaugarii unor spatii noi si pentru imbunatatirea infrastructurii bazei de la Mihail Kogalniceanu.
 

De la frizeri la bucatari…
Cu toate ca fortele militare dislocate la baza M.K. au contracte de livrare cu diversi furnizori si subsidiari, foarte multe dintre produse autohtone ajung sa fie consumate de americani. Produsele proaspete si cele pe care societatile romanesti care desfasoara contracte cu armata S.U.A. le pun la dispozitie la preturi scazute si, intr-un timp scurt, sunt preferate celor pe care le livrau, in mod normal, firmele americane agreate de U.S. Army. In plus, aproximativ 600 de romani desfasoara diverse activitati in folosul militarilor americani. „De la frizeri la bucatari“, romanii castiga, astfel, de pe urma prezentei americane, scazand rata somajului si aducand bani in buzunarele autohtonilor. Afaceristii locali incearca sa profite, conform publicatiei „Star and Stripes“, prin diverse metode. Astfel, proprietarii de terenuri din zona au marit preturile de zeci de ori, in timp ce unii intreprinzatori se orienteaza spre constructia si dotarea unor facilitati hoteliere in apropierea bazei de la Kogalniceanu.
 
Adrian GEORGESCU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: