Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

„Facatoarele de minuni“ va vindeca de naivitate

Posted by admin® pe August 28, 2007

Viata grea, saracia si neajunsurile ii determina pe oameni sa recurga la cele mai neinchipuite gesturi pentru a supravietui, iar sarlatania a devenit un mijloc sigur de trai. Pentru ca Biserica a avut si va avea in continuare o mare credibilitate in fata oamenilor, sarlatanii au dat la o parte hainele lumesti si au luat pe ei straie bisericesti cu care, se pare ca fac foarte multi bani. Maicute sau calugari falsi, umbla din sat in sat si din oras in oras, „dotati“ cu icoane si carti de rugaciuni, cerand bani pentru constructia sau consolidarea unor manastiri. In Constanta, vara este raiul acestor hoti. Bulevardul Stefan cel Mare este locul potrivit unde cele mai multe „maicute“ sau „calugari“ prefera sa se aciueze. Asezati cuminte pe un scaunel, cu icoana si cu Biblia in brate, impostorii cer bani pentru constructia sau consolidarea unor manastiri. Au grija ca intotdeauna aceste asezaminte monahale sa nu fie din judetul nostru si nici din cele vecine, pentru a nu se descoperi ca totul este o farsa.

                     

Zilele trecute, canicula de afara nu a impiedicat o calugarita sa se posteze in razele dogoritoare ale soarelui si sa ceara bani pentru constructia unei manastiri, tocmai din… judetul Valcea. Acesta nu este, insa, un caz singular. Trenurile sunt o alta tinta unde acestia isi incearca norocul. Din vagon in vagon, cu comportament si voci mieroase, sarlatanii chiar reusesc sa stranga sume impresionante de bani. Naivitatea oamenilor este enorm de mare, in special cand vine vorba de Biserica. Oameni fara niciun Dumnezeu pozeaza in slujitori ai divinitatii promitand naivilor rugaciuni de iertare a pacatelor, acatiste s.a., iar batranii sunt majoritari atunci cand vine vorba de „donatii“ in numele bisericii. Teama dar si iubirea de Dumnezeu ii determina ca nici macar sa se indoiasca de  credibilitatea „celui trimis de biserica“. Parintele vicar Andrei de la Arhiepiscopia Tomisului, spune ca singura manastire din judetul nostru care a acreditat un calugar pentru strangerea de fonduri este din localitatea Strunga, cei din alte judete neavand ce cauta aici, unde lumea nu cunoaste manastirea si nu  se poate interesa daca sunt adevarati sau nu.
 

Mica publicitate, intesata cu „trimisi ai Lui Dumnezeu“
Atat ziarele, cat si revistele centrale si locale sunt pline de anunturi cu calugari barbosi si maicute umblate prin Tara Sfanta care promit mai mult decat pot face doctorii si popii impreuna. Dezlegari de farmece, cununii legate, spor in casa, boli incurabile, ruperi de blesteme, vindecari miraculoase… Orice minune e la indemana acum, prin telefon! Reteta miracolelor e simpla: numele, varsta si zodia clientului credul garanteaza un diagnostic, cutremurator, dar exact. Izbavirea vine repede, tot telefonic, doar ca depinde de… numarul de bani. Tarifele nu sunt deloc de neglijat. In functie de „gravitatea“ problemei cu care clientul se confrunta, suma perceputa de „atotstiutoare“ variaza intre 150, 800 sau chiar 900 lei. Se folosesc fara niciun pic de jena de numele Bisericii si prostesc oamenii care, ajunsi la capatul puterilor, apeleaza la acesti impostori si cred orice li se spune. Nici parintele vicar Andrei de la Arhiepiscopia Tomisului nu a fost ferit de asa ceva. „Acum ceva timp, am aflat ca o asa zisa maicuta, care poate face tot felul de minuni, pe numele ei Ioana de la Dragalina, se folosea de numele meu pentru a castiga credibilitatea clientilor. Dupa ce am primit mai multe telefoane de la oameni inselati, am luat masurile necesare iar «maicuta» a renuntat“, povesteste parintele Andrei. Acesta a mai spus ca Biserica nu ingaduie astfel de practici si sfatuieste lumea sa mearga mai bine sa se roage la biserica, unde in mod cert sunt auziti de Dumnezeu.

Ioana PAIDOS

Anunțuri

2 răspunsuri to “„Facatoarele de minuni“ va vindeca de naivitate”

  1. There are many first-rate sites that can help you promote
    all your sale ads but you still have to know the who’s who of free online advertising. Each night at the end of the sale collect your signs for the next day. For one, the larger machine will cost more and secondly it will consume more fuel, further adding to the expenses.

  2. I slowly pass by Yahoo Games, hear all the yelling and screaming coming from the „Pool Hall”, so I feel that perhaps something a
    little more. These are full versions of the games that you could test a shot
    basis using virtual coins for each and every trial session of play.
    You, the hero „Tumble”, hold the fate of your beetle buddies within your hands.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: