Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Scoala incepe printre ruine

Posted by admin® pe august 25, 2007

In pragul fiecarui inceput de an scolar, inspectorii I.S.J. ne prezinta scoala constanteana la superlativ. Locuri in gradinite sunt, ne asigura, cu o curtenitoare sinceritate, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta (I.S.J.). Ca unitatile de invatamant sunt gata sa-i intampine pe elevi este si aceasta o certitudine vociferata de acestia. Pentru mediul rural, unde situatia este sub orice critica, inspectorilor le mai scapa cate un adevar. Nu avem microbuze suficiente pentru a transporta tinerii, care sunt nevoiti sa mearga la scoala cu caruta, fie sa apeleze la masina unei primarii mai indepartate pentru a ajunge la cursurile unei unitati de invatamant aflate la kilometri departare de casa, parca ii auzi pe inspectori. Aceiasi care sustin cu tarie ca, din acest an, latrinele vor deveni istorie. Insa cu sacrificarea elevilor! Scolile au intrat in reabilitare si vor trimite tinerii la plimbare prin alte comune, catune sau sate straine celor natale.

                 

Statisticile Autoritatii de Sanatate Publica si chiar ale Inspectoratului Scolar deturneaza intreg scenariul unui debut de an scolar de bine. Municipiul are gradinite ce functioneaza fara a fi acreditate sanitar. In rural, desi Inspectoratul Scolar Judetean Constanta se bate cu pumnul in piept, prin purtatorul sau de cuvant, Andreea Paunescu Girip, ca, incepand cu acest an scolar, nu mai exista scoli cu latrine in curte, in urma ultimelor investitii facute, inspectorii sanitari tin sa-i contrazica. La fel si statisticile de reabilitare detinute de chiar I.S.J., ce arata clar ca multe unitati de invatamant se afla in plin proces de reconsolidare. In prezent, in rural inca mai exista unitati de invatamant cu haznale si scoli neracordate la o sursa de apa, sustin inspectorii sanitari. „Acest inceput de an scolar“ este o expresie evaziva, mult uzitata de inspectorii scolari, intrucat nu putine unitati de invatamant vor intampina elevii nu nepregatite, ci cu usile inchise.    
 

Scenariul groazei
Cu toate ca scoala incepe pe 15 septembrie, numai 58% dintre unitatile scolare sunt functionabile. Potrivit reprezentantilor Autoritatii de Sanatate Publica, din 552 de scoli din judet, 256 nu au autorizatie sa desfasoare activitatea. Ceea ce inseamna ca peste 200 de unitati de invatamant tipa dupa efectuarea unor lucrari de reabilitare, ce pot dura luni bune si chiar culmina cu inchiderea temporara. In municipiu, exemplu vadit este cel al Scolii 5, ferecata de aproape un an de zile, ceea ce a facut ca tinerii sa studieze in conditii vitrege. Pana la reabilitarea cladirii, ce se anunta a se finaliza pe 30 octombrie a.c., elevii au fost si vor fi trimisi sa studieze in salile de curs ale Scolii nr. 4 si Colegiului Tehnic „Tomis“ nr. 4. In acest an, „veselia“ continua. Pentru ca vor continua lucrarile la consolidari pe parcursul anului scolar, elevii de la scolile din comuna Istria si Tariverde vor fi nevoiti sa se mute la unitatea de invatamant din Cogealac. Si Gradinita 22 din municipiu isi va inchide portile pentru un timp, prichindeii urmand sa fie inghesuiti la unitatea prescolara 18. Numim doar o parte dintre zecile de unitati scolare supuse, pe data de 7 august, reabilitarii, ce au toate sansele sa se inchida si sa-si trimita copiii prin straini: Grup Scolar Agricol Carsium din orasul Harsova, Scoala cu cl. I-VIII – sat Nuntasi, comuna Istria, Scoala cu cl. I-VIII – sat Osmancea, comuna Mereni, Scoala cu cl. I-VIII  – comuna Limanu, Liceul Teoretic din orasul Techirghiol, Gradinita cu program prelungit din orasul Techirghiol, Gradinita cu program normal nr. 2 din orasul Techirghiol, Scoala cu cl. I-VIII – comuna Sacele, Scoala cu cl. I-IV, sat Izvoru, comuna Pestera, Gradinita din comuna Cerchezu. Si lista continua dezarmant!  
 

Functioneaza fara autorizare
Pentru ca nu au alta sansa, gradinitele cu program normal functioneaza fara autorizare. Pana la constructia de noi unitati prescolare de catre Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, copiii fac gradinita in regim de stres. Potrivit inspectorului Gabriela Mitrica, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica, numeri pe degete gradinitele cu orar normal autorizate. Pentru ca sunt putine la numar si nu fac fata cererilor de inscriere, la mica intelegere cu reprezentantii Inspectoratului Scolar, unitatile preprimare functioneaza fara a fi recunoscute sanitar, intrucat sustin cursuri pe doua ture (8.00-12.00 si 12.00-16.00), depasind ora critica 12.00, considerata nociva cresterii unui copil. Gabriela Mitrica a tinut sa ne dea si cateva exemple, insa nu fara a ne preciza ca situatia gradinitelor cu orar normal care apeleaza si la tura de dupa-amiaza este aproape o regula in randul acestora. Gradinitele 52, 54, 55, 35, 21, 18, 20, 24, 23, 31, nr. 1 din Techirghiol sunt doar o parte infima din cele ce cheama micutii spre initiere dupa ora 12.00.    

Fug de certificare
Cele mai multe dintre unitatile scolare sau prescolare nu indraznesc sa solicite autorizarea. La nivelul judetului, din cele 266 de gradinite, 106 nu au solicitat certificarea sanitara, in timp ce unui numar de 41 le-a fost respinsa orice tentativa de acest gen. Din 229 de scoli generale, 82 nu au inaintat nicio cerere de autorizare, 99 nu au fost autorizate, desi au solicitat acest lucru, iar la 16 li s-a refuzat statutul de unitate functionabila. La capitolul licee stam mai bine. Din 51 de licee, 7 nu au fost autorizate, dintre care trei au fost respinse, iar 4 nu au indraznit sa ceara autorizarea. In ceea ce priveste unitatile cu caracter special, adresate copiilor cu dizabilitati, din cele sase existente, trei nu s-au gandit vreun moment ca le pot fi certificate serviciile. Acolo unde este posibil, in cazul in care nu se vor conforma si nu vor oferi conditii minime de desfasurare a activitatii, inspectorii sanitari ameninta cu sanctionarea dupa 10 septembrie. Pe cine vor amenda, aceasta este problema! Pe directorii de unitati scolare, care nu si-au permis sa ceara autorizarea? Primariile, ca nu au alocat fondurile necesare? Sau pe ministeriabilii Educatiei, intrucat nu au acordat suficienti bani sau i-au directionat consiliilor locale prea tarziu, determinand ca in plin an scolar unitatile de invatamant sa se ocupe de reconsolidari? Pe Inspectoratul Scolar sau pe unitatile preprimare, ca indraznesc sa functioneze contrar firii si oranduirii legislative, dupa ora 12.00, intrucat judetul nu are suficiente gradinite?…

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: