Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Danone activeaza… toxicitatea

Posted by admin® pe August 23, 2007

Produsele care dauneaza sanatatii umane au aparut pe piata romaneasca ca ciupercile dupa ploaie. Prosoape, haine, jucarii, pasa de dinti si chiar alimente care contin fel si fel de agenti nocivi au inceput, din pacate, sa faca casa buna cu produsele de pe piata romaneasca. Producatorii nu mai tin cont de normele elementare si primordiale atunci cand fabrica un produs, adica de viata si sanatatea cumparatorului. Singura lor grija este sa ofere putin si sa ceara mult. Ultima descoperire este a unui aditiv toxic prezent in alimente, si anume guma guar (E412), folosita in special in prepararea produselor lactate. In data de 14.08.2007, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, referitoare la prezenta gumei de guar, posibil contaminata cu dioxina, in iaurturi cu fructe. Inspectorii sanitari-veterinari din toata tara au declansat actiuni de control pentru retragerea de pe piata a alimentelor la a caror fabricare s-a folosit aditivul toxic.  

                    

Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana, care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de 8 ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta. Dioxina este o substanta deosebit de toxica, ce se depoziteaza in special in tesuturile grase din organism, deci si in creier. Conform specialistilor este o substanta cancerigena, ce blocheaza functionarea unor enzime din organism si afecteaza in special ficatul, neuronii si glandele endocrine.
 

Firma Danone a dat cu batu’- n balta
Danone, una dintre renumitele companii de produse lactate, a recunoscut ca utilizeaza  preparatele de fructe continand guar, considerat de autoritati ca fiind nociv pentru sanatatea consumatorilor, insa precizeaza ca toate produsele realizate, implicit iaurturile cu fructe, nu prezinta riscuri pentru populatie. Cu toate acestea, imediat ce alerta europeana a fost lansata la mijlocul lunii august, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe cu guma guar. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a informat, ieri, ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina. Reprezentantii A.N.S.V.S.A. au refuzat sa prezinte informatii privind producatorul sau cantitatea de iaurturi retrasa de pe piata, spunand ca aceste informatii sunt confidentiale, insa, este foarte posibil ca aceste loturi retrase sa apartina firmei Danone. A.N.S.V.S.A. a mai informat ca loturile de produse suspecte de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar-veterinar, pana la sosirea rezultatelor de laborator. Potrivit datelor facute publice la nivel central, doua tipuri de iaurturi produse de compania Danone au fost deja retrase din hipermarketul „Kaufland“ din Ploiesti. Potrivit unor reprezentanti ai lantului de hipermarketuri „Kaufland“, au fost retrase trei loturi de iaurt de fructe Danone cu visine si Danone cu fructe de padure. Conform unei adrese a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, adresata reprezentantilor „Kaufland“ si datata pe 20 august, loturile de iaurturi sunt „suspecte de continut de dioxina in guma de guar”. In Ungaria autoritatile au avertizat, la inceputul lunii august, ca produsele ce contin aditivul E 412 ar trebui evitate. Atentionarea a avut loc dupa ce o firma elvetiana care importa din India guma guar a descoperit dioxina intr-un transport. Comisia Europeana a cerut statelor U.E. sa analizeze esantioane de rasina de guar de la furnizorii din India pentru a identifica prezenta pentaclorofenolului si dioxinelor, dupa ce in anumite cutii exportate de compania India Glycols catre Europa au fost depistate niveluri foarte ridicate ale acestor toxine. In ceea ce priveste judetul Constanta, inspectorii sanitari-veterinari au demarat controalele de la data de 14 august, insa nu „au reusit“ sa clarifice situatia si sa faca rezultatele publice.  
 

Efectele toxinei, deloc de neglijat
Conform specialistilor, cea mai intalnita problema de sanatate legata de expunerea la dioxina este acneea severa, care se manifesta prin leziuni ce apar in special la nivelul fetei si al partii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxina sunt iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmentarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului sau chiar aparitia cancerului la adulti. In urma unor studii efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scazute de dioxine, pe o perioada indelungata de timp, s-a concluzionat ca pot declansa efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea si reproducerea. Populatia deja a inceput sa se revolte. Pe site-urile ziarelor, mamele sunt de-a dreptul socate de nepasarea firmei Danone, afirmand ca dadeau zilnic cate un iaurt Danone copiilor, fara a sti insa care pot fi efectele. Tot mai multi cetateni se intreaba pana unde poate merge nesimtirea unui producator, care nu tine cont catusi de putin de sanatatea oamenilor. 

Ioana PAIDOS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: