Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

O teza periculos de unica

Posted by admin® pe August 22, 2007

La Scoala nr. 5 din municipiu, tinerii au avut parte ieri de o teza unica numai cum in Romania se poate. Parca exilati si nu alta, elevii au sustinut testarea cu caracter national in incinta scolii ce se afla de aproape un an de zile in reabilitare. Pedepsiti, am spune chiar, pentru ca ei au indraznit sa se prezinte la cea de a treia sansa si ultima de sustinere a tezei unice. Daca la primele doua sesiuni din 4 mai si 5 iunie pentru matematica, respectiv 17 mai si 12 iunie pentru limba si literatura romana, tinerii au putut da teza unica la Scoala nr. 4 sau la Colegiul Tehnic Tomis nr. 4, unde au fost mutati pe tot parcursul anului scolar din cauza lucrarilor de renovare, atata le-a trebuit sa nu promoveze testarea cu caracter national. Pe timp de vacanta, directorul unitatii scolare s-a gandit la toate. Ce sa se mai consulte cu cineva, de ce sa mai dea vreo socoteala Inspectoratului Scolar Judetean Constanta (I.S.J.).

                    

Doina Dascalu, directorul scolii, a hotarat cu de la sine putere ca nu ar fi nicio problema daca elevii sustin examinarea in cladirea scolii ce sta sa cada! Ce daca se afla in plina reconstructie?! Fara batai de cap, fara inaintari de cereri la Inspectoratul Scolar pentru a fi aprobat un spatiu adecvat, directorul si-a luat elevii si i-a aliniat in bancile unei sali de curs improvizate chiar langa biroul dansei.
 

Directorul neaga existenta vreunei amenintari
Timp de 50 de minute, viata elevilor a fost pusa in pericol! Desi peretii incintei stateau sa cada, directorul nu considera ca a amenintat in vreun fel siguranta tinerilor. Desi a refuzat dialogul cu reprezentantii R.A.E.D.P.P., veniti la fata locului pentru a deconspira conditiile la care sunt supusi tinerii datori a da teza cu caracter unic, inchizandu-se in birou si replicand ca nu are timp de stat la discutii, intrucat trebuie sa se prezinte la Inspectoratul Scolar cu lucrarile elevilor, reprezentantilor I.S.J. Constanta le era datoare cu o justificare. Potrivit inspectorilor scolari, directorul Doina Dascalu a sustinut ca nu vede cum a amenintat viata tinerilor, atata timp cat ea vine zilnic acolo pentru a aduce materiale didactice si nimeni nu i-a spus ca nu are voie sa intre si nici nu i-a interzis patrunderea in incinta. Frumoasa tentativa de scapare, dar se pare ca v-a scapat ceva! Ne este greu de imaginat, doamna director Doina Dascalu, ca nu stiati ca R.A.D.E.P.P. a interzis desfasurarea oricaror cursuri pana la finalizarea lucrarilor. Era la mintea cocosului ca este cu atat mai neindicat sustinerea unei teze cu caracter national. „R.A.D.E.P.P. administreaza toate cladirile unitatilor de invatamant preuniversitar din Constanta si a evacuat Scoala nr. 5 din data de 30 octombrie 2006, iar elevii au fost repartizati la Scoala nr. 4 si la Colegiul Tehnic Tomis nr. 4 pe tot parcursul anul scolar 2006-2007“, a explicat Elena Teleman, inspector R.E.A.D.P.P., tocmai amanuntul ce incrimineaza decizia directoarei de a tine teza unica in cladirea aflata in plina constructie, asupra careia se pare ca planeaza intreaga vina. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean afirma ca nu au fost instiintati de lipsa unui spatiu adecvat destinat examinarii, plasand intreaga culpa directorului unitatii scolare. „Inspectoratului Scolar Judetean nu i s-a inaintat o cerere pentru schimbarea locului de desfasurare a tezei. Ieri, directorul Scolii nr. 5 se pare ca si-a asumat intreaga raspundere pentru conditiile in care s-a desfasurat examenul“, a precizat Andreea Paunescu Girip, inspectorul de imagine al I.S.J. Constanta. Cu toate ca ne-a precizat ca nu se va lua nicio masura impotriva comportamentului iresponsabil al directorului, Andreea Girip tinut sa ne comunice faptul ca cea de-a doua proba a testarii, si ultima, la limba si literatura romana, de pe 28 august, se va tine intr-o sala de curs adecvata.     
 

Inconstienta si superficialitate…
Multa inconstienta si superficialitate, atata poate sa ofere scoala romaneasca la ora actuala! Nu numai ca viata tinerilor a fost amenintata. Pentru ca scoala s-a transformat demult intr-un santier, tinerii au avut parte de un acompaniament pe masura. Acestia au fost nevoiti sa sustina teza unica pe fondul unui zgomot constant si agasant, intrucat muncitorii insarcinati cu… schimbarea la fata a unitatii de invatamant nu au oprit niciun moment lucrul. Tinerii au sustinut examinarea cot la cot cu lucratorii. Bubuieli, sunete agasante de flex sau alte masinarii rasunau puternic din toate colturile, iar tinerii isi vedeau cum puteau ei mai bine de subiecte. Elevii au fost adusi abuziv in zgomot si intr-un climat periculos, desi lucrarile de reabilitare nu se anunta sa se termine prea curand! „Abia la sfarsitul semestrului I din anul scolar ce urmeaza preconizam ca vor fi gata lucrarile de reabilitare, iar tinerii se vor putea intoarce sa sustina cursurile de la scolile unde au fost delegati temporar“, ne-a precizat Andreea Paunescu Girip, inspectorul de imagine al I.S.J. Constanta.

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: