Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Profesorii suplinitori – putini si pregatiti

Posted by admin® pe august 21, 2007

Dascalii suplinitorii au luat note mai mari decat cadrele didactice ce au ravnit, cu putin timp in urma, la un post titularizabil. Din cei 378 de candidati prezenti la examinare, cinci au luat nota maxima, 40 au obtinut calificative de peste 9, iar 59 – de peste 8. 78 de profesori in regim de suplinire s-au vazut pe listele afisate de Inspectoratul Scolar Judetean cu note de peste 7, 78 de candidati au obtinut note de peste 6, iar 96 candidati au luat note peste 5. Nu s-a promovat insa 100%. Pe 22 de dascali subiectele i-au dovedit, obtinand note sub 5. Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat concursul pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante/rezervate netitularizabile prin suplinire in data de 16 august. Pana in ziua testarii au fost inscrisi 1.149 de candidati, insa, conform raportului final al comisiei de organizare, s-au prezentat 378. Atatia s-au simtit pregatiti si tot atatia si-au dorit sa fie simpli suplinitori!

                    

Restul au refuzat doar sa viseze la statutul de titulari, ce decurge cu detinerea propriei catedra, si nu si-au mai dorit sa fie simpli aventurieri dintr-o scoala in alta. Potrivit purtatorului de cuvant al I.S.J. Constanta, Andreea Paunescu Girip, dascalii care si-au dorit statutul de suplinitori si nu sunt multumiti de punctare pot depune contestatii la sediul I.S.J. astazi, intre orele 09.30-16.00, si maine, pe 22 august, intre orele 09.30-12.00. Urmand ca vineri, 24 august, sa fie afisate rezultatele definitive.
 

Suplinesc la licee de prestigiu
Desi locurile in rural conduc, Constanta ofera de departe mai multe posturi netitularizabile, decat titularizabile. In urma examenului de titularizare si a ocuparii unor posturi prin repartizarea computerizata din 26 iulie 2007, cele titularizabile neocupate, nu putine la numar (din cele 400 scoase la concurs, 200 nu au fost ocupate si aceasta pentru ca erau in mediul rural) au devenit netitularizabile si impreuna cu cele netitularizabile initiale au generat un numar de 3.162 posturi netitularizabile. Din acestea, potrivit Andreei Paunescu Girip, 1.307 sunt complete si 1.855 incomplete (fractii de norme). Profesorii participanti la examinare au sanse mari sa fie suplinitori la oras. La limba si literatura romana sau la matematica, municipiul a scos la concurs peste 40 de locuri, in conditiile in care scolile din urbe au oferit la examenul de titularizare doar… 4 locuri. Profesorii de limba si literatura romana care isi doresc pot fi titulari la licee precum Liceul Teoretic „Traian“ sau „Ovidius“ sau la Colegiile Nationale „Regina Maria“ sau „Mihai Eminescu“, Pedagogic. Colegiul Tehnic „Tomis“ sau Energetic au si ele nevoie de suplinitori pentru catedra de limba si literatura romana. Lista cu liceele si scolile gimnaziale ce necesita profesori de romana continua pana la numarul 46. La matematica, 44 de unitati de invatamant solicita suplinitori, printre care se evidentiaza Colegiul National „Mircea cel Batran“, „Mihai Eminescu“, „Regina Maria“ sau Liceele „Lucian Blaga“, „Traian“, „Calinescu“. Sunt colegii, licee sau scoli ce rar scot la concurs un post titularizabil. Tira listei locurilor netitularizabile o tine mediul rural. Ghindaresti, Garliciu, Viile, Deleni, Dobromir, Viroaga, Vulturu sunt doar o parte dintre localitatile din rural, ce ravnesc la un profesor suplinitor, fara sorti de izbanda! Profesorii fug de sate si de conditiile de acolo. Cu totii revendica posturi de titulari la oras, chiar daca nu este el municipiu, sau prefera, desi cu note mari, si posibilitatea accederii la un post titularizabil, sa fie suplinitori la oras, asa cum s-a intamplat in urma concursului de pe data de 26 iulie, unde profesorii cu note de titulari de peste 7 au ales sa ocupe locuri de suplinitori de nota 5! Si aceasta poveste se repeta de ani buni, atata timp cat ministeriabilii nu fac nimic vizibil pentru confortul profesorilor din invatamantul rural. 

Camelia MATEI 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: