Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Produsele expirate ticsesc litoralul

Posted by admin® pe August 20, 2007

Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Constanta, impreuna cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu, au verificat, in acest weekend, mai multi operatori economici din Delta Dunarii, dar si de pe litoral. In urma controlului, un fast-food din statiunea Venus a fost inchis din cauza nerespectarii normelor de igiena. La unitatea de alimentatie publica, situata pe aleea principala din Venus, s-au constatat mai multe deficiente grave, dintre care: nerespectarea temperaturilor de depozitare a produselor alimentare conform datelor inscriptionate pe ambalaj, carnea pentru shaworma si chebap, achizitionata din import, nu prezenta traducerea in limba romana  a datelor de identificare, iar decongelarea carnii ce urma sa fie folosita pentru prepararea mancarii se realiza la temperatura mediului ambiant si nu la cea de refrigerare. Totodata, au mai  fost gasite produse alimentare cu termen de valabilitate expirat,  iar vasele nu erau dezinfectate.

                   

Ca urmare a deficientelor constatate, s-a dispus amendarea operatorului economic cu 5.000 lei si masura complementara de oprire temporara a prestarii serviciului. Tot in statiunea Venus a fost verificata o unitate de cazare clasificata la o stea. Inspectorii au constatat aici ca mobilierul era uzat, prosoapele murdare, oglinzile din bai erau patate, gurile de aerisire din baie nu erau protejate, iar aerul din camere – greu respirabil. Drept urmare, s-a dispus amendarea structurii de primire turistica cu functiuni de cazare cu suma de 4.000 lei. La o terasa situata pe aleea de acces spre mare, din statiunea Costinesti, inspectorii au constatat o serie de antecedente, cum ar fi: produse alimentare (cremvusti) expirati, piept de pui fara sa existe nici un fel de etichetare, dar si nerespectarea temperaturilor de depozitare a produselor (temperaturile din lada frigorifica unde erau depozitate alimentele erau mult mai mari fata de cele prevazute de producator). Operatorul economic a fost amendat contraventional cu 11.000 lei si s-a dispus oprirea temporara a unitatii.  Inspectorii O.P.C. s-au deplasat si in Delta Dunarii.
 

Situatie gri si in Delta Dunarii
In localitatea Murighiol a fost verificata o pensiune turistica, iar in urma verificarilor efectuate s-au constatat urmatoarele deficiente: neinscrierea la loc vizibil a insemnelor cu categoria de clasificare (numar de margarete); nu s-a prezentat, cu ocazia controlului, certificatul de clasificare; in blocul alimentar s-a constatat  ca s-a intervenit asupra starii termice a loturilor de materii prime (carne aprovizionata in stare refrigerata si care s-a congelat in unitate). Pentru deficientele constatate s-a dispus sanctionarea operatorului economic care administreaza pensiunea cu 7.000 lei. Inspectoratul Regional Pentru Protectia Consumatorilor Constanta, prin Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Tulcea, a desfasurat actiuni de control la operatorii economici care presteaza servicii sau care ofera la comercializare produse cu ocazia celor doua evenimente ce au avut loc in luna august la Tulcea, si anume „Festivalul International Pestisorul de Aur“, care a avut loc in perioada 06 – 12.08, si „Festivalul International al Dunarii“, desfasurat  in perioada 13 – 15.08. In perioada 6 – 12.08. au fost desfasurate sapte actiuni de control, iar deficiente au fost constatate la o singura unitate care presta servicii de cazare tip hotel fara sa detina certificat de clasificare. S-a aplicat o amenda in valoare de 2.000 lei. In perioada 13 – 15.08 au fost efectuate tot sapte actiuni de control, iar la 4 din totalul celor verificati au fost constatate deficiente, si anume; preparate culinare insuficient tratate termic (mici „facuti pe jumatate“), si abateri de informare  referitoare la neinscrierea gramajelor pe portii in lista de meniu. Toti operatorii economici la care au fost constatate deficiente au fost sanctionati contraventional. Nenumaratele deficiente descoperite la agentii economici demonstreaza, inca o data, ca litoralul romanesc nu se pregateste suficient de bine pentru a-si primi clientii. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu, a declarat ca administratorii nu respecta in totalitate regulile de igiena si legislatia si avertizeaza consumatorii sa fie atenti la serviciile oferite de catre acestia.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: