Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Fara sex intre profi si elevi!

Posted by admin® pe august 20, 2007

Ministrul Educatiei, Crsitian Adomnitei, si-a propus sa curete scoala de impuritati. Scenarii in care tinerii intretin relatii intime cu profesorii, in care dascalii fumeaza cot la cot cu elevii sau in care cadrele didactice fac orice pentru a intra in gratiile adolescentilor numai pentru a-si asigura desavarsitele lectii contracost in particular, trebuie sa devina istorie. Din biroul de ministru, Adomnitei vrea sa puna capat razmeritei ce a facut din scoala o casa a conflictului, oportunismului si libertinajului. S-a zis cu sexul intre profi si elevi. Lectiile de sexologie se vor tine in scoli fara extazul practicii. Iar noul statut al personalului didactic a fost prilejul forte pentru miza ministeriala. Fara prestanta ministeriala si cu crasa restanta a dialogului social, noul statut cere profesorilor sa fie integri, onesti, corecti, autoexigenti in exercitarea profesiei si implicati in cresterea prestigiului scolii in comunitate. Hartuirea sexuala a elevilor de catre cadrele didactice, precum si intretinerea relatiilor sexuale cu elevii, chiar si cu acordul lor, indiferent daca sunt majori sau nu, sunt si ele interzise. 

                   

Activitatile care pot genera coruptie, inclusiv mult contestatele meditatii cu propriii elevi, nu fac corp comun cu statutul profesional al cadrelor didactice. Politica in scoala  nu are ce cauta, iar profesorii sunt obligati sa ii anunte pe parinti despre activitatile copiilor. Amatorii de bauturi alcoolice, nu putini la numar – potrivit unui studiu al Ministrului Educatiei, 92% dintre liceeni au marturisit ca au consumat alcool ocazional -, si cartoforii nu mai sunt tolerati. Pentru ca masurile cu titlu obligatoriu impuse de ministeriabilii Educatiei sa prinda contur, la nivelul scolilor se vor infiinta comisii de cercetare a abaterilor disciplinare. Formate din trei pana la sapte membri, comisiile vor fi numite de la 1 septembrie cu mandat pentru un an de zile.
 

Miza ministeriala nu se pupa cu realitatea
Initiativa ministeriala este laudabila, dar cu picioare scurte. Punem chiar prinsoare ca meditatiile vor fi in continuare nelipsite din mediul educational, spaga la examene va ramane si ea o certitudine, iar cazuri precum nefericita sinucidere a lui Bogdan Costache, elevul indragostit de profesoara sa, Corina Vasile, nu vor inceta sa apara atata timp cat ministeriabilii stiu doar sa dicteze anapoda de la masa birocratica, iar atunci cand vine vorba de control si de mobilizarea inferiorilor (inspectorilor scolari judeteni) dau cu bata in balta. Lectiile sustinute contracost in particular nu vor disparea, nici macar diminua, atata timp cat reprezinta o sursa de venit sigura si confortabila pentru cadrul didactic si o contrapartida salariala de invidiat. Spaga la testele nationale nu va constitui in viitorul apropiat un caz izolat, cat timp bacalaureatul 2007 s-a tinut, la Constanta, sub auspiciile micilor atentii, iar ministeriabilii s-au codit sa-si faca simtita prezenta controalelor si sanctiunilor de rigoare, desi au amenintat cu verificari de amploare. In astfel de conditii, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ne face apologia noului si imperativului statut al cadrului didactic! Sa-l credem pe cuvant?! Mai degraba pe vorbe!   
 

Profesorii opun rezistenta
Reprezentantii sindicali au fost invitati sa dezbata pe seama statului profesional al cadrelor didactice aproape in fata faptului implinit. Sindicalistilor le-a fost dat un rastimp de cugetare si analiza a reformei Adomnitei de nicio saptamana. Pe 16 august au luat in primire zapisul reformativ, iar pe 24 sunt datori a-l combate, aproba, comenta in plen ministerial. Inainte de intalnirea de la Sinaia cu sindicatele din 21-24 august, Ministerul Educatiei a finalizat de unul singur noul proiect al Statutului Personalului Didactic, nu fara a fi contestata maniera de reformulare a lui. Desi sindicatele au cerut in repetate randuri sa fie realizat un statut al personalului din invatamant, in care sa fie incluse si drepturile si obligatiile personalului nedidactic, ultima varianta propusa de M.E.C.T. nu a tinut cont de aceasta cerere. Proiectul de lege ar trebui sa intre in Parlament de la data de 1 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. Federatia Educatiei Nationale a anuntat deja ca nu intentioneaza sa participe la aceasta intalnire din cauza ca Ministerul Educatiei a trimis federatiilor sindicale mult prea tarziu proiectele de lege ale invatamantului. Desi a ramas fara audienta, Ministerul Educatiei isi vede de reformat, contrand orice initiativa din partea societatii. 
Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: