Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Politistii pot refuza ordinele sefilor!

Posted by admin® pe August 19, 2007

Timp de doua luni, la Bucuresti, au intrat in „ringul” negocierilor sindicalistii care-i reprezinta pe politisti si reprezentantii M.I.R.A. pentru a negocia primul acord privind raporturile de serviciu. In legatura cu rezultatul negocierilor, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.), comisarul-sef Liviu Butunoi, s-a declarat foarte multumit de actul semnat in data de 7 august la Bucuresti si care, printre altele, consfinteste dreptul politistilor de a fi  platiti pentru orele suplimentare, pentru a avea pauza de masa si dreptul la a participa la programe de perfectionare profesionala platite de minister. „Unele dintre drepturi existau deja in lege, dar exprimarea era destul de vaga. Acum totul este trecut negru pe alb, astfel ca drepturile politistilor vor trebui respectate, pentru ca el sa-si faca treaba cu profesionalism. Deja au fost demarate primele actiuni in acest sens, ministerul acordand banii pentru plata orelor suplimentare. Noi suntem multumiti de ceea de am obtinut pana in prezent.

                

Desigur ca urmeaza sa perfectionam legea in colaborare cu ministerul, in conditiile in care pot fi aduse amendamente de catre ambele parti. Afirmatiile lui Constantin Vieru, fostul lider sindical, cum ca politistii nu ar fi multumiti de cele obtinute in acord nu este adevarata, iar el nu mai reprezinta sindicalistii”, a declarat comisarul-sef Liviu Butunoi. Surse din cadrul Sindicatului National al Politistilor si Personalului  Contractual din Ministerul Internelor si Reformei Administrative au afirmat chiar ca lui Vieru i se pregateste debarcarea, urmand chiar sa fie exclus din organizatie.
 

Sindicatul va supraveghea cercetarea disciplinara a politistilor
Faptul ca lucrurile au inceput sa se schimbe pentru politisti este si faptul ca la nivelul intregii tari au inceput sa se deblocheze bani pentru orele suplimentare, numai pentru Constanta fiind vorba de o suma de peste 1,5 miliarde lei. De asemenea, printre noile prevederi legale apare ca M.I.R.A. se obliga sa asigure politistilor formarea continua, fapt ce inseamna, de fapt, participarea la fel de fel de cursuri. „Pana in prezent, politistii erau obligati sa faca cursuri de operare pe calculator sau de limba engleza, dar trebuiau sa si le plateasca din buzunarul propriu. Acum, prin lege, cursurile de formare continua vor fi platite de minister. De asemenea, ministerul se obliga sa asigure bani pentru tehnologizare, modernizarea birourilor si a posturilor de Politie. Un alt aspect important este ca politistilor li se incheie asigurari de viata, care vor fi platite tot de angajator. De acum incolo vor lua sfarsitul abuzurile sefilor, care te puteau chema de acasa in zilele libere sau din concediu pe te miri ce motiv, ci vor trebui sa faca hartie scrisa sa-si motiveze dispozitia. Deosebit de important este faptul ca subalternul poate refuza sa indeplineasca un ordin al sefului atata timp cat si-l poate motiva din punct de vedere legal. De asemenea, in cazul in care un politist este cercetat disciplinar, la ancheta va putea participa si un reprezentant al sindicatului, astfel incat sa nu poata fi comise abuzuri”, a declarat subinspectorul George Caraivan, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Constanta.
 

Politistii nu mai muncesc benevol… de frica sefilor
Liderul sindical este multumit si de faptul ca de acum in acolo va deveni obligatorie pontarea si plata orelor suplimentare prestate de politisti, ore care pana in prezent erau vazute de sefii sectiilor si posturilor de Politie din judetul Constanta ca munca voluntara, cam cu de-a sila, de frica sefului. Astfel, liderul de sindicat a tinut sa sublinieze ca toate unitatile de Politie aveau un caiet pe care trebuia sa se faca pontarea pentru orele suplimentare, dar doar la unele unitati s-a facut, respectiv sefilor le-a fost prea frica sa ceara inspectorului-sef drepturile oamenilor lor. Intre unitatile unde conducerea s-a zbatut pentru plata orelor suplimentare ale oamenilor aflati in subordine se numara Politia Navodari, Politia Rurala Constanta, Politia Medgidia, Mangalia si chiar Politia Rutiera, unde, dupa spusele lui Caraivan, la inceput, comisarul Constantin Dancu s-a aratat reticent in privinta  pontarii, dar mai apoi s-a dat pe brazda. Trebuie mentionat ca in afara banilor pentru plata orelor suplimentare pe care politistii ii vor primi in timp cat mai scurt, peste 1.200 de oameni ai legii din Constanta au castigat in instanta si plata primelor de vacanta, si sporul de fidelitate aferente anilor 2004, 2005, 2006.

Cristina ARDELEAN

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: