Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Adomnitei da pe afara de atata „religiozitate“

Posted by admin® pe August 19, 2007

Fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, a prevazut in proiectul de lege al invatamantului ca studiului religiei sa fie obligatoriu numai pana in clasa a X-a. Noul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, nu este de acord cu acest subpunct. Acesta a introdus recent in proiectul de lege al invatamantului o prevedere care stipuleaza ca religia sa devina obligatorie si la liceu. Potrivit proiectului de lege modificat de ministrul Cristian Adomnitei, planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial si liceal includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul cu varste de pana la 16 ani, cu acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit, alege confesiunea si religia pentru studiu, iar elevii in varsta de peste 16 ani aleg singuri confesiunea si religia pentru studiu. Si la acest capitol au intervenit modificari. In varianta initiala a proiectului de lege elaborata de fostul ministru, varsta de la care elevii puteau alege singuri confesiunea pe care urmau sa o studieze era de 10 ani.

                   

Mai mult, proiectul initial prevedea ca religia sa poata fi inlocuita cu educatie moral religioasa, la solicitarea parintelui elevului cu varsta de pana la 10 ani, iar peste 10 ani, elevul putea opta singur pentru aceasta varianta. La acest subpunct, actualul ministru a gafat. In proiectul lui Adomnitei, religia poate fi inlocuita cu o alta disciplina, fara insa a se preciza care. Adomnitiei mai intai tine mortis ca disciplina sa fie obligatorie pe tot parcursul liceului, iar mai apoi ii este indiferent cu ce alta materie poate fi substituita.
 

Sindicalistii se opun
Sindicalistilor din invatamant nu le este insa indiferent. Acestia sustin ca prevederea a fost, in primul rand, introdusa in lege fara ca ei sa fie consultati. Si, mai mult, ei nu sunt de acord cu propunerea ca elevii de peste 16 ani sa studieze religia obligatoriu. Proiectul de lege ar trebui sa intre in Parlament de la data de 1 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. O ultima intalnire dintre sindicate si reprezentantii ministerului va avea loc in perioada 21-24 august, la Sinaia. Se pare ca ministrul nu are insa sustinerea sindicatelor. Federatia Educatiei Nationale a anuntat ca nu intentioneaza sa participe la aceasta intalnire din cauza ca Ministerul Educatiei a trimis sindicatelor mult prea tarziu proiectele de lege ale invatamantului, fara a finaliza si statutul personalului didactic, proiect care ridica cele mai mari probleme, din perspectiva lor.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: