Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Romani-salbatici, nu va nesimtiti!

Posted by admin® pe august 17, 2007

de Valentin POPESCU

Cine are de partea lui clopotul si toaca, negresit, are si sustinerea multimii. Cu fiecare zi rupta din calendar, Biserica Ortodoxa isi propune sa se implice pana peste umeri si patrafir in viata politica a Romaniei. Nu este departe clipa cand preotii, cu cadelnita la vedere si vipusca sub straiele tamaiate, se vor contopi cu politicienii pe listele de vot, spre entuziasmul enoriasilor. Sfintele sarbatori, oricare ar fie ele, au devenit prilej de discursuri taioase ale inaltilor prelati la adresa autoritatilor. Niscai slujbe speciale pentru iertarea pacatelor, conform traditiei stramosesti? Vai, nu mai este de bon ton pentru „un popor de salbatici, devenit, incet-incet, un popor de nesimtiti“.

Cand am citit si recitit cuvantarea preacuviosului I.P.S. Bartolomeu am sperat sa gasesc o erata de ultima ora. Nici vorba, insa, de regurgitarea reflectiilor popesti. Deloc improvizata predica a mitropolitului Bartolomeu Anania, tinuta in fata unei multimi de credinciosi ortodocsi veniti din toata tara, exhiba o critica virulenta, departe de canoanele bisericesti. Sub ochii inmarmuriti ai credinciosilor rupti in coate si in genunchi de atatea ture date bisericii  (pentru stergerea pacatelor), respectatul mitropolit a luat la refec Consiliul National Audiovizual si mass-media. Din asprul rechizitoriu nu puteau lipsi pornografia, sexualitatea, violenta si vulgaritatea, promovate in exces, nu-i asa, de „diabolica televiziune“. Mai exigent decat cerberul C.N.A., Anania a pus degetul pe ranile degradate si putrezite din constiinta omului. Chiar ingrijorat de poluarea spiritului, I.P.S. Bartolomeu sugereaza ca posturile de televiziune, de stat si comerciale, pervertesc constiinta romanilor, iar „Tatal Nostru tinde sa fie scos de pe postul de radio“. Mai trebuia anatema… blasfemiei.

Imixtiunea brutala a unei inalte fete bisericesti in… grilele de programe ale radioului si televiziunii ne aminteste, pastrand proportiile, de dogmele inflexibile ale nemiloasei Inchizitii. Faptul ca varful de lance al Bisericii Crestine Ardelene isi permite sa ne caracterizeze „un popor de salbatici si nesimtiti“ denota nu doar intoleranta si neintelegere (greu de acceptat din partea unui slujitor al Domnului), dar si o nestavilita si necontrolata dorinta de dominatie. De altfel, indepartandu-se de cele sfinte – paradoxal, tocmai intr-un moment atat de cucernic cum este sarbatoarea „Santamariei“ – mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a substituit cand guvernantilor, cand agentilor electorali, informand pelerinii despre proiectul… Rosia Montana si zacamintele uriase de petrol din Alaska („sigilate“ de americani). Nu este de mirare de ce majoritatea „salbaticilor si nesimtitilor“ si-au continuat pelerinajul in cel mai apropiat targ, la un mic si un porumb fiert, „condimentati“ cu manele de ultima ora. Categoric, cand ditamai mitropolitul, inzorzonat cu straie stralucitoare si podoabe scumpe, isi uita misiunea adevarata, in dauna vorbelor de claca, exagerat de laice („ne-ar strica si noua o rezerva de aur si de argint care sa stea cuminte in proprietatea noastra, nu  a  altora?“), enoriasii se simt nevoiti sa mai citeasca inca o data Evangheliile. Nu de altceva, dar sa delimiteze corect misia credinciosului de cea a invatatorului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: