Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Canicula incinge preturile

Posted by admin® pe August 17, 2007

La mijlocul lunii septembrie, cel tarziu inceputul lui octombrie, toate produsele de baza se vor scumpi. Dupa o vara caniculara, ne asteapta o toamna mohorata la buzunar. Pretul la carne de vita va creste cu 40%, iar costul uleiului se va ridica cu cel putin 10%. Lipsa furajelor pentru animale va determina o crestere cu pana la 20% pe segmentul lactate. Si nu este numai acesta baiul! Majorarile aplicate de producatori vor fi piperate de alte procente practicate, de aceasta data, de comercianti, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara. Sindicalisti vocifereaza, iar un lucru este cert si ne va afecta in masa: producatorii vor fi obligati sa creasca pretul la alimente cu pana la 40% din cauza costurilor mari ale materiei prime. „La mijlocul lunii septembrie, cel tarziu inceputul lui octombrie, toate produsele de baza se vor scumpi. 

                   

Aceasta majorare este justificata, deoarece seceta din acest an a crescut pretul materiei prime“, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (F.S.I.A.), Dragos Frumosu, care a precizat ca cea mai mare scumpire, respectiv de 40%, va fi aplicata la paine si la conservele de legume si fructe. Canicula isi spune de ceva timp arzator cuvantul. Iar producatorii autohtoni au fost nevoiti sa treaca la fapte. Putini mai sunt producatorii din judet care isi permit sa avanseze comerciantilor de fructe si legume produsele, fie ele si la preturi exagerate, majoritatea s-au declarat invinsi in fata vipiei. Pentru mii de fire de rosii, agricultorii dau pe apa 700 lei pe saptamana. In conditiile in care din intreaga recolta, ei se aleg cu doar cateva kilograme, acestia au renuntat sa mai ude a paguba pamantul. Nu putini sunt taranii carora arsita le-a curmat orice initiativa de a-si mai continua activitatea!
 

Marfa va ramane in rafturi!
Cel putin cea autohtona! Presedintele F.S.I.A. avertizeaza ca producatorul roman are toate sansele sa ramana cu „marfa nevanduta“, in contextul in care produsele din import sunt mai atractive pentru consumator, intrucat sunt mai ieftine. „Pe de o parte, consumatorul ar trebui sa stie ca produsele lactate sau preparatele din carne provenite din import au termen de valabilitate mare si nu sunt din categoria alimentelor tocmai proaspete. Pe de alta parte, exista varianta ca pretul sa cantareasca mai mult in alegerea consumatorului, producatorul nostru riscand sa ramana cu marfa nevanduta”, explica Dragos Frumosu. Pentru ca exista riscul real ca marfa autohtona sa nu se vanda, intrucat produsele provenite din import vor fi mai ieftine, presedintele F.N.S.I.A. cere ministrului Agriculturii, Traian Remes, sa intervina cu o politica coerenta. „Pentru a nu se distruge industria alimentara, statul ar trebui sa intervina si, in special, Ministerul Agriculturii ar trebui sa discute cu patronatele si sa elaboreze o politica coerenta. Dincolo de aceste posibile strategii, ramane si varianta reducerii T.V.A. pentru produsele alimentare“, sustine Dragos Frumosu. Destul de greu de imaginat o astfel de interventie atata timp cat demnitarul sustine ca „nu exista niciun motiv real pentru cresterea preturilor la alimente“.
 

Materia prima arde costurile
Canicula obliga producatorii sa ia masuri majore, ce se rasfrang direct in buzunarul cetatenilor si care-i obliga pe comercianti sa pluseze costurile. Preturile la conservele de legume si fructe vor creste, in acest an, cu 30-50%, ca urmare a majorarii costurilor la materia prima. Vestea a fost data chiar de presedintele patronatului din industria conservelor de legume si fructe „Romconserv“, Aurel Tanase. Acesta sustine ca seceta excesiva prelungita a avut efect dramatic asupra productiei de legume. Oferta redusa a facut ca preturile sa explodeze, ajungand, fata de perioada anului trecut, sa creasca de patru-cinci ori la varza, de trei ori – la castraveti, de trei ori – la rosii, la fel – la ceapa, radacinoase si ardeioase. Productia foarte scazuta de materii prime a facut ca fabricile de conserve sa lucreze mult sub capacitate, estimandu-se o productie de conserve la circa 30% din program, pentru acest an, comparativ cu anul trecut, cand cuprinderea de lucru a fabricilor de conserve a fost de 65-70% din program. Scenariul trist al caniculei nu se opreste aici, ci ii obliga pe buticari sa reactioneze. Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste in aceasta toamna cu aproximativ 35%, iar cel al painii se va majora cu 40% din cauza secetei. Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a anuntat ca seceta din ultimele luni a dus la micsorarea productiei romanesti, astfel ca s-a ajuns la o productie autohtona de numai 30%. Pretul graului a crescut cu 25% in ultimele trei saptamani, ajungand la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram, si se asteapta alte cresteri, cu pana la 40%. Specialistii sustin ca scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului. Potrivit cercetatorilor agricoli, seceta a afectat sute de hectare de culturi agricole de toamna de pe teritoriul intregii tari. Zonele cele mai vulnerabile vipiei au fost cele sudice si sud-estice, indeosebi sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baragan si Dobrogea. Lipsa apei din sol a adus in situatii critice teritorii din judetele Dolj, Gorj, Olt , Teleorman, Constanta si Tulcea. Culturile de toamna sunt profund afectate de deficitul de apa din sol, astfel incat orzul sau graul au o inaltime mai mica cu pana la 30 cm fata de cat ar fi normal. Furia arzatoare a naturii ne-a lasat fara rodul pamantului, iar cat de curand ne va seca la buzunare!

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: