Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Stangacie si nostalgie de Sfanta Marie!

Posted by admin® pe August 16, 2007

de Lian VACARENCU

Si a mai fost o Zi a Marinei Romane. Ca in fiecare an, de Sfanta Maria Mare. De la sarbatoarea din  Constanta nu a lipsit intaiul capitan al tarii – Traian Basescu in carne si oase… prezidentiale. Televiziunile s-au intrecut in transmisii de la luciul apei, pe care evoluau cele patru nave militare plus o corabie. Doar atata, caci, vorba poeziei, restul flotei noastre a plecat la oaste si n-a mai venit! Dar las’ ca in lipsa vapoarelor am avut parasutisti. Ce au cautat ei acolo nu prea avem habar, in schimb, stim sigur ca in loc de aterizare la punct fix au nimerit fix in stabilopozi. Nu-i vorba, aceasta nu a fost singura stangacie. Mai mult decat atat, s-au repetat, jenant de-a dreptul, cele de anul trecut.   Acelasi tarc pentru „pionierii“ basescieni, care s-au ingramadit ca la un concert cu Michael Jackson. Aceeasi ingramadeala si aceeasi lipsa de respect pentru cetatean. Altfel spus, ca in fiecare an, oamenii s-au calcat  in picioare sa „admire“  navele  scorojite de interesele unora si militari antrenati pentru a da bine in fata privirii prezidentiale. In rest, nimic nou sub soare! 

                      

Poate doar distrugatorul american, care a mai schimbat putin culoarea acestui „peisaj“ marin de care romanul s-a plictisit. Si un batran, care imi explica, cu nostalgie, ca Romania interbelica si chiar cea comunista avea multe vapoare si chiar submarine. Nu doar „Delfinul“, abia plutind cat sa-l bifeze ministrul Apararii ca dotare a armatei romane. Si daca, mai impinsi de NATO cu dotare, mai intinsi de Uniunea Europeana cu fonduri, la capitolul nave militare ne aflam macar pe linia de plutire (cu ceva gauri in cala, totusi), la cel al comercialelor suntem pe fundul Marii Negre.  

Acea mare, care, conform indicatiilor pretioase ale Basescului, trebuie sa asigure „transferul de resurse energetice spre Europa“. Toate bune si „sfintite“ in Sfanta Zi a Maicii Domnului, dar noi, romanii, cu ce mama… flotei sa mai transferam, sa transportam resurse de acest gen? A vazut cineva de Ziua Marinei, in rada portului, vreun petrolier romanesc? Sau vreun pavilion tricolor pe un mineralier? Adica, cele doua tipuri de nave ce fac parte din flota strategica a unei tari? In mod cert, nu a vazut nimeni! Nici macar Basescu, cel care privea, nostalgic, in zare cu binoclul. Nici urma de flota, insa. Si cand te gandesti ca actualul presedinte al Romaniei a contribuit la „scufundarea“ atator vapoare in perioada in care s-a aflat la carma Ministerului Transporturilor, cum sa nu te bufneasca rasul, cand il auzi acum facand vorbire de nostalgia marinareasca si de invidia fata de  cei cu functie de conducere pe navele comerciale? Navele comerciale cu pavilion strain poate sau sub cel de complezenta. Asa cum sunt ale amicului Bosanceanu, caci de ale noastre nici nu poate fi vorba. Pai, ce armator, cadorisit, sub „obladuirea“ Basescului, cu nave la un dolar, le-ar scoate acum la parada de Ziua Marinei? A vazut cineva un picior de Baclea, Veriotti sau Bosanceanu prin zona? A fost, in schimb, Basescu, dar el face cat toti la un loc, acum, cand este presedinte, are imunitate si cand dosarul „Flota“ este suspendat. Si apoi ar fi fost prea multa nostalgie pe centimetru patrat de faleza: de unde alte nave pentru reeditarea aranjamentelor? Asa ca cei prezenti, in mare parte turisti veniti sa-si mai piarda cateva ore din concediu, s-au multumit si cu pozele cu maimuta. Pardon si mii de scuze, cu… presedintele!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: