Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Gurlui – cu bata in balta Justitiei

Posted by admin® pe august 16, 2007

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au dat aviz de neincepere a urmaririi penale (N.U.P.) in dosarul in care comisarul Ionel Gurlui, ofiter in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, a fost acuzat de depasirea atributiilor si abuz in serviciu. Conform purtatorului de cuvant al Parchetului Curtii de Apel, Luminita Poenaru, „ca urmare a unei sesizari a Parchetului Tribunalului Constanta, s-a dispus inceperea cercetarilor in cazul comisarului I.P.J., Ionel Comisar Ionel GurluiGurlui, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Din actele existente in cauza rezulta ca pe rolul I.P.J. Constanta s-a aflat un dosar penal pentru o infractiune de inselaciune prin utilizarea unei carti de identitate false. Prejudiciul creat s-a ridicat la aproximativ 20.000 euro, in dauna S.C. „Agil“ S.R.L. Constanta, autorul fiind identificat in persoana lui Ionut Gavrila. Cauza respectiva a fost repartizata spre solutionare comisarului Ionel Gurlui, in data de 13 februarie 2007. 

                     

Acesta a solicitat conducerii Inspectoratului de Politie aprobarea de a se deplasa in municipiul Medgidia, impreuna cu doi luptatori D.I.A.S., pentru identificarea si retinerea lui Ionut Gavrila. Acesta mai avea pe numele sau un mandat de executare a pedepsei, fiind condamnat anterior savarsirii infractiunii de inselaciune la o pedeapsa de doi ani de inchisoare, intr-o alta cauza. Comisarul a primit aprobarea conducerii I.P.J. pentru actiune. Dupa ce a fost identificat, Gavrila s-a opus retinerii, fiind ajutat chiar de mai multe persoane (rude, prieteni) sa scape cu fuga. Politistii au reusit, totusi, sa-l imobilizeze pe urmarit, dar in altercatia care s-a iscat, colegul comisarului Gurlui, agentul D.I.A.S., George Amariei, a primit o piatra in cap si, mai mult, era sa fie sugrumat de Gabriel Nechifor, varul lui Ionut Gavrila“. Pentru linistirea spiritelor, insotitorul lui Gurlui, subinspectorul Ionut Proboianu, a tras cateva focuri de arma, un glont ricosand in piciorul comisarului din Serviciul de Investigare a Fraudelor, producandu-i acestuia o plaga impuscata in gamba stanga. Atacatorii s-au ales cu dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj.
 

Dosar fara noima sau adevar ignorat?
Dupa evenimentul de la Medgidia, comisarul Ionel Gurlui a intrat in vizorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta. Procurorii acestei institutii s-au autosesizat, deschizand dosare penale celor doi lucratori din serviciul antifrauda, Gurlui si Proboianu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Prim-procurorul Adina Florea a declarat, la vremea respectiva, ca „Ionel Gurlui intentiona sa-l retina pe Ionut Gavrila pe motiv ca acesta ar avea un dosar penal. Din verificarile facute am constatat ca nu exista dosar penal inregistrat nici la Parchetul Judecatoriei si nici la Parchetul Tribunalului. Gavrila are dosar, dar cu infractiuni incriminate de Codul Rutier si nicidecum de competenta comisarului Gurlui. Daca nu are dosar penal, Gurlui trebuia sa respecte niste norme de procedura. Referitor la atributiile de serviciu, acestea au fost incalcate, din moment ce pentru intrarea in domiciliul unei persoane este nevoie de mandat, iar comisarul nu il avea. Mandatele de executare a pedepselor trebuie puse in aplicare legal de lucratorii Serviciului Urmariri, iar in cazul unor citatii, acestea trebuie inmanate celui in cauza pana cel tarziu la ora 20.00. Acestea sunt imprejurarile in care se poate intra in casa cuiva. In baza acestor indicii am dispus declinarea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel a dosarului cu privire la comisar Ionel Gurlui, dosar in care vor mai fi cercetati subinspectorul Proboianu si lucratorul D.I.A.S., George Amariei, care a facut uz de arma din dotare“, declara prim-procurorul Adina Florea. Principalul inculpat in dosar declara, revoltat pe decizia Parchetului, ca descinderea de la Medgidia a fost una cat se poate de legala si s-a desfasurat conform reglementarilor legale. „Daca nu interveneam pentru retinerea lui Gavrila, aveam dosar pentru favorizarea infractorului. Daca am intervenit, am dosar de abuz in serviciu. Este a patra oara cand Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta imi deschide dosar penal, doua dintre acestea fiind deja finalizate prin decizii de neincepere a urmaririi penale“.
 

Atributiile de serviciu – in limitele legii?
Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au decis, insa, ca vestitul comisar nu are nici o vina in acest dosar. „Parchetul apreciaza ca activitatea comisarului Ionel Gurlui nu se circumscrie continutului constitutional al infractiunii de abuz in serviciu, aceasta fiind desfasurata in limitele exercitarii atributiilor de serviciu“, a declarat Luminita Poenaru, purtator de cuvant al institutiei. Din spusele procurorului, urmaritul, Ionut Gavrila, avea de executat o pedeapsa de doi ani de inchisoare, in baza careia s-a emis un mandat de executare, iar acesta nu fusese pus in aplicare pentru simplul motiv ca cel cautat nu era de gasit. Pana la descoperirea lui, lucratorii Politiei au decis sa-l cerceteze intr-un alt dosar, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, cauza fiindu-i inaintata spre solutionare comisarului Gurlui. Astfel, acesta ar fi avut tot dreptul – si chiar obligatia – sa-l caute, sa-l identifice si sa-l retina pe cel cautat, astfel ca actiunea lui ar fi perfect justificata. Se pune, atunci, intrebarea, cat de intemeiata a fost deschiderea dosarului penal impotriva acestuia. Sau, in spiritul unei dreptati care ne scapa, cat de bine a fost instrumentat acesta, si cu ce unitate de masura se judeca adevarul la malul marii.

Adrian GEORGESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: