Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Violenta in scoli… cu usa inchisa

Posted by admin® pe August 15, 2007

Anul scolar viitor se anunta unul aspru pentru elevi. Daca profesorii cer prin noul statut sa fie absolviti de sanctiuni, prin radierea lor in sase sau maximum 10 ani, in functie de gravitatea faptelor, pe tineri ii asteapta un pachet de legi usturatoare. Ministerul Educatiei intentioneaza sa diminueze fenomenul violentei in scoli prin tainuirea lui. Tinerii nu mai au voie sa impartaseasca prin intermediul imaginilor video ce se intampla in unitatile scolare sau universitare unde invata. Ministerul este decis ca din aceasta toamna sa acopere lipsa de autoritate a profesorilor si sa-i mustre doar pe tineri, prin sanctionarea gesturilor necugetate savarsite pe parcursul orelor de curs si date publicitatii. Tinerii evazionisti care isi inregistreaza dascalii, multiplica imaginile video, le vand si le transmit pe Internet vor fi exmatriculati din unitatea de invatamant, preuniversitar sau superior, pe care o frecventeaza.
             
Iar in functie de gravitatea gestului, adolescentilor li se poate intocmi dosar penal. „Recunosc, joaca asta cu celularul si cu inregistrarile a ajuns un fenomen de masa in ultimul timp. Pentru asemenea situatii, Ministerul Educatiei a stabilit mai multe etape de sanctiuni. Insa, daca de la inceput se constata ca inregistrarile au fost multiplicate si vandute, se aplica direct exmatricularea si intocmirea dosarului penal“, declara Megdonia Paunescu, director in Directia Management Invatamant Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei.

Totul cu acordul profesorilor
Ca sa puna capat distractiei in vazul lumii – caci intre peretii clasei de curs mascareala va continua atata timp cat cadrele didactice incompetente si lipsite de autoritate isi vor gasi loc in sistemul de invatamant – Ministerul Educatiei a dispus ca in proiectul privind noul Statut al personalului didactic sa se legifereze interzicerea acestor actiuni. In primul rand, la articolul 11, alin. 1, se precizeaza ca „personalul didactic de predare nu poate fi perturbat in timpul desfasurarii activitatii didactice de nicio autoritate scolara sau publica“. In continuare, la aliniatele 2 si 3, este clar specificat: „Inregistrarea magnetica sau prin procedee echivalente a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul personalului didactic de predare. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste potrivit legii. Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi, studenti sau de catre alte persoane, este permisa numai cu acordul personalului didactic de predare respectiv“.

Filmuletele s-au lasat cu anchetari
Fenomenul filmuletelor filmate la orele de curs si postate pe Internet sau vandute unor posturi media nu este necunoscut judetului nostru. In ultimii ani, au aparut pe Internet tot felul de filmulete in care actorii principali erau profesorii si elevii. Erau imagini ce reprezentau acte de violenta din partea elevilor la adresa cadrelor didactice, in timpul orelor de clasa, prim-planuri cu profesori care „faceau avansuri unor eleve“. Tocmai pentru ca au fost lansate pe Internet, s-au declansat anchete din partea tuturor factorilor de raspundere, de la toate nivelurile. Amintim cateva dintre scenariile de violenta petrecute in scolile constantene: dupa ce, in noiembrie 2006, un preot paroh, care preda religia la o scoala, a fost agresat de un tanar de 20 de ani, aflat sub influenta alcoolului, o eleva de la un colegiu din Mangalia a fost crunt batuta de cateva colege, pentru ca nu a vrut sa chiuleasca de la ore, iar un elev de la un liceu din Constanta si-a amenintat cu un cutit un coleg chiar in curtea scolii, au urmat trei luni din anul 2007 la fel de sangeroase. Peste 80 de incidente au fost inregistrate in scolile municipiului. La finele lunii martie, pe raza unitatilor scolare au avut loc in jur de 20 de batai intre adolescenti. Jandarmii constanteni au aplicat mai bine de 60 de amenzi pentru persoane care au provocat scandal sau au intrat fara drept in scoli si licee, perturband activitatea educationala si provocand incidente grave.

Camelia MATEI

Reclame

2 răspunsuri to “Violenta in scoli… cu usa inchisa”

  1. mike said

    EU nu ma bat deloc

  2. Adi® said

    Bravo 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: