Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Spovedanie la C.N.S.A.S.

Posted by admin® pe August 15, 2007

de Adrian GEORGESCU

„Nu avem nici o prioritate pentru verificarea inaltilor ierarhi in acest moment. Este o informatie gratuita, o tromboneala, nu este nimic adevarat“. Declaratia lui Laurentiu Tanase arunca, inca o data, o pata neagra peste credibilitatea Consiliului, insarcinat cu studierea arhivelor fostului organ de represiune comunist. De la moartea Patriarhului Teoctist, intre membrii C.N.S.A.S. a intrat zazanie. Am putea spune ca faptul nu ne mai mira, intr-o Romanie in care nimic nu pare sa mearga spre bine. Am putea, dar nu o facem, pentru ca certurile intestine, contrazicerile si lipsa unui punct de vedere comun intre respectabilii cotrobaitori prin trecutul neamului afecteaza atat prezentul, cat mai ales viitorul poporului. Catarati pe primul loc in clasamentul increderii in randul cetateanului de rand, alaturi de Armata, reprezentantii Bisericii Ortodoxe fac tot ce e omeneste posibil pentru a insela sperantele romanului. Declaratiile frumoase de odinioara, care consfinteau dorinta preotilor de a face lumina in trecutul membrilor B.O.R., s-au ratacit undeva, in intunericul uitarii.

Calare pe caii mari ai vointei, un Dinescu infierbantat vorbeste despre verificarea candidatilor la cel mai inalt scaun din scara ierarhica a Bisericii autohtone. Inainteaza catre S.R.I. si S.I.E. cereri de verificare a dosarelor acestora, fara sa-si dea seama ca in acest fel isi atrage priviri manioase din partea sutanelor. Iar, daca un Laurentiu Tanase poate fi iertat de popor pentru piedicile puse procesului de „purificare“ – in fond, ca simplu muritor, e suspus greselii -, preotii ar trebui sa se ridice deasupra acestor mentalitati. Drept pentru care, institutia iertarii nu functioneaza in cazul lor. Din simplul motiv ca ei, „oameni sfinti“, ar trebui sa fie primii care sa-si recunoasca semnaturile din arhivele fostei Securitati. Sa se spovedeasca in fata celor carora le predica adevarul si bunatatea. Sa ridice ochii din pamant si sa priveasca inainte, macar din convingerea ca astfel s-ar lepada de hainele grele ale pacatului. Care pacat devine, insa, greu de expus in public, pentru ca ar echivala cu imposibilitatea depunerii candidaturii la functia de Patriarh.
                    
Spovedania, laitmotiv al ultimelor zile, ne este refuzata insa. Nimeni nu a colaborat, nimeni nu a semnat note informative, la fel cum nimeni nu i-a cunoscut vreodata pe baietii cu ochi albastri. Cu toate ca au existat preoti – si chiar cu functii inalte – care si-au recunoscut faptele, nici unul nu a facut-o de cand a inceput sarabanda luptei pentru toiagul de pastor al neamului. Cu toate astea, membrii B.O.R. ataca pe toate fronturile „dosariada“ pornita de Dinescu si Ticu Dumitrescu. Simpla idee ca numele lor ar putea invada agentiile de stiri ii inspaimanta intr-atat incat inlocuiesc judecata lui Dumnezeu cu spoiala de adevar a oamenilor. „Biserica Ortodoxa poate da in judecata C.N.S.A.S. pentru tratament discriminatoriu, deoarece celelalte culte nu au fost verificate“. Aiuristica afirmatie, din moment ce nu reprezentantii Bisericii Catolice sau ai altor culte trebuie sa-si aleaga marele prelat. Laurentiu Tanase, membru al Colegiului si absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa, merge pana acolo incat transforma prioritatea verificarii candidatilor la Patriarhie intr-o sarcina secundara, punand in prim plan verificarea… parlamentarilor, ministrilor si alesilor locali. Pai, ei sunt cercetati de ani buni, iar procesul va mai dura cam inca odata pe atat. Iar alegerile pentru conducerea B.O.R. au loc peste cateva zile… In conditiile in care institutia Bisericii se opune clarificarii lucrurilor, singura sansa ramane, iata, spovedania. In fata poporului. In caz contrar, predicatorii vor da socoteala in fata unor foruri superioare. Poate a fost voia lui Dumnezeu ca Teoctistul sa se duca, pentru a scoate la suprafata teama popilor de trecut.

Iarta-i, Tata, ca nu stiu ce fac!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: