Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

500 de lei (bugetari) pentru un ha de grau

Posted by admin® pe August 15, 2007

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M.A.D.R.) acorda sprijin pentru infiintarea culturilor de toamna prin atribuirea gratuita de bonuri valorice, pentru subventionarea motorinei sau a biodiselului si pentru achizitionarea de seminte, pesticide sau ingrasaminte. Sprijinul financiar acordat la hectar variaza in functie de cultura, fiind de 500 de lei pentru un hectar de grau, de 400 de lei – pentru un hectar de rapita si de 450 de lei – pentru alte culturi. Producatorii agricoli pot primi bonurile valorice de la A.P.I.A. numai daca indeplinesc mai multe conditii. Fermierul trebuie sa faca dovada proprietatii sau a dreptului de folosinta asupra pamantului. Acelasi fermier trebuie sa-si asigure culturile si sa utilizeze doar seminte certificate si de calitate. Mai mult, producatorul agricol nu primeste acest sprijin financiar daca figureaza ca debitor ca urmare a nerespectarii conditiilor de eligibilitate aferente altor forme de sprijin acordate in ultimii trei ani.

                  

Fermierii care doresc sa beneficieze de sprijinul financiar pentru infiintarea culturilor de toamna, acordat sub forma bonurilor valorice, trebuie sa depuna o cerere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.), pana la 15 octombrie, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii. In functie de cererile eligibile primite, reprezentantii A.P.I.A. intocmesc o lista cu beneficiarii sprijinului financiar. Fermierul are la dispozitie cinci zile pentru a contesta rezultatul.
 

Bonul trebuie pastrat in stare perfecta
Furnizorii care comercializeaza motorina, biodisel, seminte sau pesticide si care primesc bonuri valorice spre decontare vor emite facturi care includ si T.V.A. Daca valoarea facturii este mai mare decat valoarea bonurilor valorice, diferenta este suportata de producatorii agricoli. De asemenea, furnizorii au obligatia sa depuna la sucursalele A.P.I.A., pana la data de 29 februarie 2008, centralizatorul facturilor emise in baza bonurilor primite, impreuna cu copia atat a facturilor, cat si a bonurilor valorice. Fermierul, dar si furnizorul trebuie sa pastreze bonul valoric in stare perfecta, pentru ca daca bonul este deteriorat nu este acceptat la decontare. Potrivit actului normativ emis de M.A.D.R., termenul-limita de utilizare a bonurilor valorice este 15 decembrie 2007, iar bonurile neutilizate pana la aceasta data isi pierd valabilitatea. Guvernul a decis alocarea unui total de 1,32 miliarde lei pentru subventionarea infiintarii culturilor de toamna.

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: