Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Programul de evaluare a sanatatii, o cheltuiala enorma si inutila

Posted by admin® pe august 14, 2007

Programul de evaluare a sanatatii, initiat de ministrul Eugen Nicolaescu, nu este considerat de toata lumea ca fiind un lucru extraordinar. Din contra, reprezentanti ai Federatiei „Sanitas“, sunt de parere ca acest program nu era o prioritate, avand in vedere lipsurile cu care se confrunta sistemul sanitar, de la cele financiare pana la nevoile acute de materiale sanitare si tehnica medicala. Banii alocati pentru programul de evaluare a sanatatii ar fi putut fi folositi pentru alte nevoi mai mari ale sistemului, respectiv pentru reabilitarea si  dotarea unitatilor sanitare, pentru achizitionarea unor ambulante performante sau pentru cresterea salariilor personalului medical“, a declarat Marius Petcu, liderul de sindicat „Sanitas“. Tot el a mai spus ca federatia pe care o conduce a atras atentia, inca de pe vremea cand a fost lansata ideea unui program de evaluare a sanatatii, ca starea de sanatate a romanilor nu se imbunatateste doar printr-un set de analize si ca altele ar trebui sa fie prioritatile sistemului pe care ministrul Nicolaescu il gestioneaza.

                    

„Pentru acest program au fost alocate aproximativ 300 de milioane de euro, o suma nejustificat de mare pentru un rezultat irelevant, suma care ar fi putut fi judicios consumata in interiorul sistemului“, a apreciat Petcu. Banii folositi  provin din taxa pe viciu pe 2006, iar scopul declarat al actiunii este acela de cunoastere a starii de sanatate a romanilor. Si liderul deputatilor P.D., Cristian Radulescu, e de parere ca banii alocati pentru programul „Analize pentru toti” ar fi putut fi folositi pentru realizarea unor obiective inscrise in programul de guvernare, adica organizarea unor spitale de urgenta la nivel regional si judetean, ori pentru achizitionarea a 1.500 de ambulante de mare performanta.
 

Probleme in desfasurarea programului
Cu toate ca se presupune ca programul a fost bine planuit, totusi, pe parcursul desfasurarii, intervin unele probleme. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, dr. Liviu Mocanu, spune ca aceste taloane individuale sunt trimise destinatarului prin intermediul postei. „Am inteles ca unele taloane nu ajung la proprietari. Daca persoana respectiva nu este acasa, lucratorul postal lasa talonul in cutia postala, de unde se poate pierde“ a spus Mocanu. Pentru a evita asemenea neplaceri, Liviu Mocanu a propus ca taloanele celor care nu pot fi gasiti la domiciliu sa fie redirectionate catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate De asemenea, in momentul in care taloanele pacientilor care deja au efectuat analizele au ajuns la Casa de Asigurari de Sanatate si s-a incercat efectuarea validarii acestora, reprezentantii C.J.A.S. au constatat ca 450 dintre acestea erau gresit completate. „Am constatat ca o parte din taloane sunt completate gresit. Unele nu aveau diagnosticul exact notat, altele au fost vizate gresit. Am decis sa trimitem inapoi taloanele si medicii de familie sa le completeze din nou”, a declarat dr. Mocanu. Cu chiu – cu vai, o luna din program s-a sfarsit, iar cea de-a doua a ajuns la jumatate. Ramane de vazut cati cetateni vor merge la analize, pentru ca evaluarea nationala sa nu devina… evaluarea partiala.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: