Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Profesorii vor sa fie imuni la spaga?!

Posted by admin® pe August 14, 2007

Marirea discriminatorie a salariilor cu 10%, precum si radierea sanctiunilor profesorilor sunt puncte ce vor fi discutate saptamana acestea de sindicalistii din invatamant cu Ministerul Educatiei. Reprezentantii dascalilor vor sa preintampine un inceput de scoala, marcat de greve si intreruperea cu caracter general a orelor de curs. La negocieri vor fi discutate atat drepturile, cat si indatoririle cadrelor didactice prevazute in noul statut. Ca si pana acum, „personalul didactic de predare nu poate fi perturbat in timpul desfasurarii activitatii de nici o autoritate scolara sau publica; elevii, studentii sau alte persoane nu vor putea sa-i inregistreze pe profesori in timpul orelor decat daca acestia isi dau acordul. Tinuta decenta, limbajul lipsit de vulgaritati de orice fel, atitudinea apropiata de studenti sau elevi, cultivarea respectului fata de lege, de etica profesionala si grija pentru calitatea cat mai ridicata a activitatii didactice sunt alte cerinte obligatorii pentru orice cadru didactic prezente in proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Educatiei. 

Se cere ingaduinta…
Prin al lor statut, profesorilor le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, in exercitarea functiei lor, daruri sau alte avantaje. La numirea intr-o functie didactica de conducere, monitorizare si evaluare, precum si la incetarea raportului de serviciu, personalul didactic este obligat sa-i prezinte declaratia de avere conducatorului institutiei la care lucreaza, care se actualizeaza anual, potrivit legii. La prezentul capitol al micilor atentii si altor comportamente reprobabile, profesorii cer ingaduinta. Radierea sanctiunilor este un subpunct nou introdus in proiectul de lege privind statutul cadrelor didactice. In cazul in care profesorul sanctionat nu a mai savarsit „abateri disciplinare, imbunatatindu-si activitatea si comportamentul, sanctiunile disciplinare se radiaza“. Stergerea greselilor are si un termen, de la un banal rastimp de sase luni pana la zece ani, in functie de gravitatea faptelor. Daca un profesor a fost destituit din functie, acesta isi poate recupera postul dupa zece ani, decizia luand-o autoritatea care a aplicat sanctiunea.
 

Mariri discriminatorii
Marirea salariilor cu 10%, pregatita pentru luna octombrie a acestui an, dar care vizeaza doar cadrele didactice cu gradul didactic I, a incins spiritele in randul liderilor de sindicat din invatamant. Reprezentantii profesorilor caracterizeaza masura drept una discriminatorie. In urma solicitarii Federatiei Educatiei Nationale (F.E.N.), Guvernul si-a manifestat predispozitia de a incepe discutiile cu privire la problemele salariale din invatamant inainte de fundamentarea bugetului pe anul 2008. „In acest moment, starea de tensiune in sistem a crescut“, a declarat Catalin Croitoru, presedintele F.E.N., care a solicitat inceperea de urgenta a negocierilor pentru a nu se ajunge in situatia din anii trecuti, cand inceputul anului scolar a coincis cu demararea actiunilor sindicale.

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: