Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Bac-ul pe fituica poate continua nestingherit

Posted by admin® pe August 14, 2007

Responsabilii Ministerului Educatiei au purces, la o saptamana de la finalizarea bacalaureatului, la reevaluarea lucrarilor candidatilor, prin sondaj, acolo unde procentele de promovabilitate socau. La Constanta, cu al doilea procentaj pe tara, 96,9%, si cu un bacalaureat condus de spaga si dictat de copiute, demonstrat cu exemple punctuale din salile de examen de la Liceul „Traian“ sau Colegiul „Mircea cel Batran“, oficialii doar au anuntat ca vor veni!

                    

Intr-o saptamana isi va da startul sesiunea a doua a testarii nationale, iar tinerii pot apela nestingheriti la micile atentii pentru a-si asigura promovarea, nimeni nu este tras la raspundere! Anton Pantelimon, inspector in cadrul I.S.J. Constanta, ne-a declarat ieri ca in Constanta nu a fost controlul de la Ministerul Educatiei privind verificarea procentului de promovare. A incercat chiar sa ne linisteasca, contestand utilitatea vreunei verificari. „Au fost judete care au avut un procent de promovabilitate de 98%“, a precizat Anton, incercand sa absolve de spaga bacalaureatul incheiat la inceputul lunii iulie 2007.
 

Tactica bine ticluita
O tactica ce poate continua, caci prin atitudinea lor, atat ministeriabilii, cat si omologii lor, in persoana inspectorilor scolari din judet, clar o tagaduiesc. Adolescentii, insotiti de tatici sau mamici, au luat pe parcursul bacalaureatului cu asalt sediul Xerographix de pe strada Mircea cel Batran, cu un singur scop, acela de a cumpara fituici. La orele amiezii, in fata Xerographix, o harmalaie de tineri atragea atentia ostentativ. Agitati si suparati, cu totii asteptau nerabdatori sa-si procure contra sumei de 5 lei – contravaloarea a 100 de variante – mult necesarele copiute. Cu Procuratura si Inspectoratul Scolar Judetean la doi pasi, Xerographix si-a desfasurat activitatea la limita legii. Angajatii vindeau efectiv copiutele cu rezolvarile subiectelor. Din fotocopiatori, salariatii au devenit in plina desfasurare a examenului vanzatori de itemuri pentru bacalaureat. Deja xeroxarea reprezenta o parte infima a activitatii lor. Ei nu mai vindeau hartia, ci comercializau, aproape fraudulos, rezolvarile la examen. Si nimeni nu s-a sesizat. Tinerii sustin ca inspectorii scolari stiu de scenariul Xerographix, la fel si profesorii din comisiile de examen si cei supraveghetori. Toti au inchis insa ochii, in fata banului. Tacerea le-a fost cumparata. Cei doi dascali supraveghetori pe clasa primeau de caciula in fiecare zi de examinare sume cuprinse intre 300 si 500 lei, bani stransi cheta cu putin inaintea evaluarii. Patru probe scrise, atat cat poate oferi bacalaureatul, au asigurat sume frumusele profesorilor supraveghetori. Cei mai avantajati au fost de departe presedintii de comisii. Acestia au indesat in buzunar 7.000 lei pentru a-i imbuna pe inspectorii scolari veniti in controale neasteptate. Suma colosala a provenit din fondul de protocol, strans de parintii tinerilor cu mult inaintea bacalaureatului.
Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: