Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Reclamatiile la Arbitrul Asigurarilor au crescut cu 30%

Posted by admin® pe august 13, 2007

Numarul reclamatiilor inregistrate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) a crescut cu 29,7% in primele sase luni din acest an fata de acelasi interval din 2006 pana la 690 de plangeri, care vin mai ales din segmentul auto. In primul semestru al anului trecut, arbitrul asigurarilor din Romania primise 532 de reclamatii. Din totalul reclamatiilor inregistrate in primul semestru al acestui an, peste trei sferturi se refera la politele incheiate pentru mijloacele de transport, au specificat reprezentanti ai C.S.A..  Mai mult de jumatate din plangeri se refera la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (R.C.A.), dupa care urmeaza reclamatiile privind politele pentru proprietati si asigurari de deces, cu 5 – 6%.

                

Pe ultimul loc se situeaza politele de accidente si asistenta turistica, care totalizeaza maximum 3% din reclamatii. Una dintre cauzele cresterii numarului de reclamatii o reprezinta superficialitatea cu care clientul citeste contractul pe care il semneaza cu compania de asigurari. Numeroase persoane care fac reclamatii fie nu au citit bine contractul, fie nu l-au respectat si incearca sa vada daca sunt despagubiti. Gradul de penetrare al asigurarilor a atins, in 2006, nivelul de 1,65% din produsul intern brut (P.I.B.) al Romaniei, fata de 1,54% in 2005, potrivit C.S.A.. Societatile de asigurare au inregistrat o valoare totala a primelor brute subscrise de 5,72 miliarde lei (1.69 miliarde euro) in 2006, in crestere cu 29,70% fata 2005. In portofoliul societatilor de asigurari existau la sfarsitul anului trecut peste 14 milioane de contracte, cu aproximativ 2,3 milioane de contracte mai mult fata de 2005. Achizitionarea de catre populatie de autoturisme noi si bunuri de folosinta indelungata, precum si lansarea pe piata a noi produse de asigurare sunt principalii factori care au condus la cresterea pietei de asigurari din Romania. Publicitatea realizata de asiguratori a contribuit, de asemenea, la cresterea gradului de constientizare de catre populatie a necesitatii incheierii unei asigurari. Din totalul primelor brute subscrise la nivelul pietei de asigurari in 2006, aproximativ 4,59 miliarde lei (1,35 miliarde euro) au reprezentat primele brute subscrise din asigurari generale, iar 1,13 miliarde lei (336,6 milioane euro) au rezultat din contractele incheiate pentru asigurari de viata.

Ioana PAIDOS

Reclame

Un răspuns to “Reclamatiile la Arbitrul Asigurarilor au crescut cu 30%”

  1. lorelei said

    E foarte adevarat ca multi oameni nu citesc bine ceea ce semneaza!Dar si mai adevarat e ca firmele de asigurari isi permit sa hotarasca singure daca esti indreptatit sa primesti ceea ce e prevazut in contract…Nu e un conflict de interese?Unde e liberul arbitru?Raspuns CSA !Si din pacate ,multi nu stiu despre aceasta institutie si pierd bani si timp prin salile de judecata!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: