Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Pensiile private obligatorii – afacerea secolului!

Posted by admin® pe August 13, 2007

Aproximativ o luna ne mai desparte de startul pensiilor private obligatorii. Miza este uriasa: 2% din contributiile a milioane de angajati vor intra lunar in conturile unor companii de asigurari autorizate sa administreze pilonul II de pensii. Chiar daca legea interzice orice forma de publicitate a companiilor de asigurari, realitatea este alta. Informare pe mail, abordari telefonice, agenti trimisi sa incheie contracte de preaderare sunt cateva dintre formele prin care legea este incalcata. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.) a primit cateva sesizari.

                    

Este vorba de incalcarea regulilor care limiteaza spatiul de manevra al celor autorizati sa incheie pensii private obligatorii in intervalul ramas pana la 17 septembrie 2007. Aceasta este, potrivit legii, data de la care incepe perioada de 4 luni de zile in care se desfasoara procedura de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat, Legea 411/2004, completata cu legea 23/2007. Reprezentanti ai C.S.S.P.P. au spus ca pana acum au existat aproximativ 25 de sesizari, una singura fiind materializata intr-o sesizare penala. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a avertizat, pe 9 august, pentru a doua oara, ca in cazul in care se vor constata activitati de atragere a participantilor la un fond de pensii administrat privat si/sau de obtinere a acordului de aderare, precum si activitati de publicitate, practicate inainte de 17 septembrie 2007, C.S.S.P.P. va sanctiona nerespectarea reglementarilor care guverneaza sistemul de pensii private si va sesiza organul de urmarire penala, pentru situatia in care fapta savarsita constituie infractiune.
 

Internetul, cel mai bun mijloc de atragere a clientilor
O forma de atragere vine pe calea Internetului, prin trimiterea unui mail de informare generala. Mai multe companii au pe paginile de Internet adrese ale angajatilor sau ale unor persoane de contact. Oricine poate primi un astfel de mail de la un consultant care te roaga sa redirectionezi mesajul si catre alti utilizatori ai Internetului. Mailul in cauza are un text in care pe scurt ti se explica ce si cum in legatura cu pilonul II  de pensii private obligatorii, avand atasat alte doua sau trei documente cu: o prezentare laudativa la adresa companiei, reforma pensiilor si legislatia pilonului II. Scuza acestora este ca informatiile sunt la modul general si nu dau nici un amanunt referitor la fondul de pensii in special sau la prospectele pentru fondurile de pensii din pilonul II. Aceste prospecte vor putea fi consultate incepand cu 17 septembrie si se vor diferentia de la un administrator de fond la altul, prin comisioane, politica de investire, gradul de risc etc. Desi reprezentantii unor administratori de fonduri sustin ca la nivelul companiei nu se agreeaza ideea unor astfel de mailuri, in realitate, fenomenul exista.
 

C.S.S.P.P. verifica materialele publicitare
Companiile care au intrat pe piata pensiilor private si doresc sa-si faca publice ofertele prin intermediul materialelor publicitare trebuie sa depuna aceste materiale, in copie, spre informare, la Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.) inainte de prima difuzare. Decizia a fost luata in urma modificarii Normei nr. 5/2006 privind informatiile continute in materiale publicitare referitoare la fondurile de pensii facultative si administratorii acestora, elaborata in aplicarea Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative. Norma adoptata recent creeaza conditiile si defineste principiile in scopul unei informari corecte a potentialilor participanti cu privire la fondurile de pensii facultative. Este interzisa difuzarea oricarui material publicitar in legatura cu un fond de pensii facultative sau cu un administrator, inainte ca fondul de pensii si administratorul sa fie autorizati de catre C.S.S.P.P., precum si inainte de publicarea prospectelor schemelor de pensii facultative autorizate de catre C.S.S.P.P., potrivit noilor reglementari.

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: